Notes #3: Plzeň bude čelit medvědí síle

P l z e ň - Pevnost plzeňské tvrze přijedou prověřit zlínští medvědi, ovšem bez své největší posily, brankáře Igora Murína. Seběvědomí Zlína bylo v minulém kole posíleno vítězstvím v Liberci 2:1. Střelecky řádí Jaroslav Balaštík, který Tygrům vstřelil obě branky. Celkem jich vedle Petra Lešky zaznamenal šest! Nedobytnost svého stadionu budou hokejisté Lasselsbergeru bránit bez obránce Marka Posmyka a stále i bez útočníka Dušana Andrašovského. Datum návratu slovenského forvarda zatím není určeno.

HC LASSELSBERGER PLZEŇ – HC HAMÉ ZLÍN


5. kolo – neděle 21. září 2003 - 17:30 na plzeňském zimním stadionu
Soupeř Plzeňský zápisník Zápas

P l z e ň – Některé papírové předpoklady se již začínají plnit. Svoji velkou sílu ukazuje Sparta, také Pardubice se pomalu začínají zotavovat z úvodního mírného šoku. Tvrdě na zem zatím dopadají ambice úřadujícího mistra Slavie Praha, který svůj první bod vydoloval až ve třetím kole ve Zlíně. Mnout ruce si můžou v Třinci, který v prvních třech kolech dokázal všechny zápasy vyhrát, přičemž dva na stadionech soupeřů (Slavia a Karlovy Vary). Ke spokojenosti ostravských fanoušků se doposud nenaplnily jejich černé představy o letošních výsledcích svých oblíbenců. Zato již na Valašsku je zřejmě jasno, do kterých míst tabulky bude upřena pozornost vsetínských fanoušků. A Plzeň? Jak se ukázalo, vylosování na úvod bylo velmi těžké, o to více, že Budějovice přijely do Plzně velmi nabuzeny na zisk prvních bodů a jejich přístup k zápasu byl toho důkazem. Celkový zisk šesti bodů, herní projev, bojovnost a výkony Libora Barty dávají tušit, že by letošní ročník mohl být pro Plzeň úspěšný. Všechny tyto starosti se však stávají pouhou malicherností v porovnání s informací o tragické události, která obletěla republiku. 16. září 2003 zmrazila fanoušky na všech stadionech zpráva, že zemřel čtyřiadvacetiletý útočník Liberec Pavel Kábrt.


HC HAMÉ ZLÍN
situace soupeře změny v kádru
předpokládaná sestava zajímavosti a aktuality

MEDVĚDI CHTĚJÍ ZAPOMENOUT NA LOŇSKÉ FIASKO

Rozsáhlou obměnou prošel kádr zlínských Medvědů. Nepovedený loňský ročník zanechal na tvářích představitelů jednoho z bohatších extraligových klubů hluboké vrásky. Zlínští byli o pouhou příčku výše než tragický Havířov, tzn. předposlední.

Vyhnout se podobnému zklamání by měl napomoci slovenský kouč Ernest Bokroš. Nový a dobře známý kouč s sebou z Trenčína přivedl tamější modlu, brankáře Igora Murína. Dočasným náhradníkem je exznojemský Martin Altrichter.

Z obrany zmizeli např. Mojžíš, Galvas, Hriňa či Homer, nahradit je přišli Nosek, Macholda a zkušený Radim Tesařík.

Příjemnou představou pro zlínské fanoušky bylo opětovné složení pověstného útoku Balaštík-Leška-Pivko. Předloňský vítěz kanadského bodování a mozek celého útoku Leška se po roce vrátil ze Sparty, ze severu Evropy se vrátil Balaštík, ovšem nečekaně opustil Valašsko Libor Pivko, o jehož služby projevil zájem Nashville. Dohodnout se nepodařilo ve Zlíně s bojovným Ivanem Rachůnkem, odešli také Hubáček, Ministr či Vala.

Vedle již zmiňovaného Petra Lešky se ve Zlíně mohou naopak těšit na nové forvardy Martina Čecha, Weissmanna či Slováka Petera Barinku.

SESTAVA ZLÍNA Z MINULÉHO KOLA

Altrichter - M. Hamrlík, Blaták, Tesařík, Zubíček, Nosek, Hučko - Balaštík, Leška, Veselý - Barinka, Vlach, Mokrejš - Okál, M. Čech, Weissmann - Záhorovský, Zagrapan, Jenáček.

Trenéři: Ernest Bokroš

Přípravné zápasy HC Hamé Zlín
Zlín-Opava
Zvolen-Zlín
Liepajas(Litva)-Zlín
Vítkovice-Zlín
Zlín-Třinec
Zvolen-Zlín
Trenčín-Zlín
Slovan-Zlín
3:0
1:6
0:6
7:3
4:4
1:2
4:2
4:3
Zlín-Vsetín
Vsetín-Zlín
Třinec-Zlín
Opava-Zlín
Zlín-Perm
Trenčín-Zlín
Prostějov-Zlín
3:1
3:3
8:7
3:6
4:2
0:1
5:5

Zlín v přípravě dosahoval dobrých výsledků. Poražen odešel pouze ze čtyřech utkání z patnácti, mezi cenné se dá zařadit zejména výhra nad ruským Molotem Perm.

Murín opět zraněn

S pověstí jednoho z nejlepších brankářů, ale také často zraněného hráče přišel do Zlína ze slovenského Trenčína Murín. Od svého svěřence si nový trenér Zlínských hodně sliboval. Sám Murín šel do Čech s velkým odhodláním jako první slovenský gólman se v tuzemské nejvyšší soutěži prosadit. V brance při extraligovém boji vydržel pouze 37 minut, poté jej nahradil Martin Altrichter. Verdikt zněl "poraněné koleno". Role jedničky tak připadla Altrichterovi, jenž v minulosti chytal také v Plzni.

Cíle, rozpočet, vyhlídky

S devadesáti miliónovým rozpočtem patří Zlín mezi bohatší kluby extraligy, který tak nemůže mít jiný cíl než postup do play-off, což loni zůstalo pouze velmi vzdáleným snem. Valašský klub platí za tradiční hokejovou baštu, s jednou z největších návštěvností v lize a velkou líhní vlastních odchovanců. Místní zastupitelé se rozhodli hokej dále podpořit a ve Zlíně tak v blízké budoucnosti vyroste druhá ledová plocha.


PLZEŇSKÝ ZÁPISNÍK
výsledky hráčské statistiky
aktuální sestava zajímavosti a aktuality

V TŘINCI BODY UTEKLY, PLZEŇSKÁ TVRZ ZŮSTALA NEDOBYTA

Po úspěšném vstupu do extraligy se v Třinci zdálo, že Plzeň naváže na úspěšné domácí představení. Vedení 2:0 bylo velmi nadějné, ale šestiminutová smršť domácích otočila výsledek na 3:2 pro domácí a žádná změna se do konce zápasu nekonala.

Raritou zřejmě bude úvodní gól Martina Výbornýho, který překonal Lakosila střelou do zadního mantinelu, celou „akci“ zakončil sám dezorientovaný brankáře Třince. Plzeňští trenéři však přišli o Dušana Andrašovského, který si poranil rameno.

Jiří Dobrovolný,
nový útočný objev
Hokejisté Lasselsbergeru se sice z Moravy vraceli s prázdnou, ale náprava se konala hned za dva dny. Na první pohled možná nepříliš těžký zápas s bezbodovými Budějovicemi se změnil v infarktový duel. Jihočeši chtěli na každý pád odčinit úvodní dvě porážky a vylepšit nelichotivé postavení v tabulce, které ani zdaleka neodpovídalo kvalitě jejich mužstva. Plzni chyběla trojice Andrašovský, Adamský, Posmyk, hlasatel však mohl opět po letech přečíst ze soupisky Plzně jméno „David Pospíšil“.

Na rychlé vedení 2:0 odpověděli hosté ještě v první třetině při vyloučení Hurtaje a začali od druhé třetiny zle kousat. Se štěstím, ale hlavně s fantastickým Liborem Bartou v zádech se podařilo Plzni udržet vítězství, které ještě pečetil povedenou akcí Dobrovolný, který se při absencích dvou útočníků postavil opět do útoku a vedl si skvěle.

PŘEDPOKLÁDANÁ SESTAVA LASSELSBERGERU PLZEŇ:

Barta – Hanzlík, Dobroň, Nedoma, Vobořil, Cartelli, Výborný – Dvořák, Straka, Sedlák – Dobrovolný, Krátoška, Matějovský – Vostřák, Hurtaj, Pospíšil – Bílek, Švík, Důras.

David Pospíšil je zpátky!

V den zápasu třetího kola čekalo na fanoušky Lasselsbergeru Plzeň velmi příjemné překvapení, do plzeňského klubu se vrátil další forvard bývalé Keramiky! Vrátil se skvělý hráč a parťák, srdcař, který by za svůj tým na ledě potil krev, šoumen, oblíbenec fanoušků a pamětník úspěšných plzeňských let - David Pospíšil! V pardubickém kádru pro něj nezbylo místo, zájem projevili představitelé Plzně. Návrat byl jak vystřižený z amerického filmu. V nadmíru obtížném zápase s Jihočechy se podílel na jedné z branek a pomohl udržet vítězství.

Libor Barta kouzlí

Veterán brankářského řemesla přivádí fanoušky v údiv. Proti Pardubicím se se svým kolegou Adamem Svobodou přetahoval v pomyslné soutěži o „nejhezčí zákrok“, Plzeň držel i v Třinci, že se potkal s výbornou formou poté ukázal proti Českým Budějovicím. Puky od branky tlačil snad i očima a měrou více než velkou se zasloužil o to, že si Lasselsberger Plzeň připsal do tabulky další tři body. Za dosavadní výkony patří Liboru Bartovi zasloužený obdiv.

Statistiky Libora Barty
SoupeřGólyZásahyÚspěšnost
Pardubice14197,62
Třinec34193,18
České Budějovice13196,88
Litvínov33390,91

Bartovi tak zatím patří s úspěšností 94,7 % druhé místo v pořadí extraligových brankářů. Po třetím kole ved sparťanský veterán Petr Bříza (94,87 %).


ZÁPAS
VS.

bilance

hráči

statistiky

HISTORICKÁ BILANCE

Zlínský a plzeňský klub jsou každoroční účastníci nejvyšší hokejové soutěže. Po rozdělení Československa vstoupily oba kluby do nově vzniklé české extraligy a úvodní vzájemný duel sehrály na ledě Zlína 22. října 1993. První gól Plzně v tomto zápase byl zároveň prvním úspěšným zásahem plzeňského hráče do branky Zlínských. Autorem úspěšné střely byl Ondřej Steiner, Zlín v tomto duelu nakonec zvítězil 6:4.

V zápasech proti Zlínu dosáhli dva hokejisté Plzně hattrick. V sezóně 1997/98 nasypal do branky Zlína tři góly v jednom zápase Jaroslav Bednář, o tři roky později jej napodobil Václav Eiselt. V zápasech Zlína a Plzně bývá k vidění úporný hokej, především ze zabezpečené obrany. S tím se podstatně hůře vyrovnávají plzeňští hokejisté. Zlínské hokejisty dokázali přehrát nejvýše o tři branky, zatímco Medvědi Plzeňany až o 6.

Loňské účty

24.9.2002: Zlín - Plzeň 4:2(0:1,2:1,2:0)
Branky:
29. Pivko (Okál), 33. M. Hamrlík (Vlach, Veselý), 57. Veselý (Vlach, M. Hamrlík), 60. Okál (M. Hamrlík) - 13. J. Straka, 34. Duda (Dobroň, Řezníček).

25.10.2002: Plzeň - Zlín 1:2(1:1,0:0,1:1-0:1)
Branky:
15. J. Straka (Dobroň, Řezníček), 57. Andrašovský (Ujčík, J. Straka) - 10. I. Rachůnek (Marušák), 54. Marušák (Blaťák), 65. Balaštík (Okál).

6.12.2002: Zlín - Plzeň 2:3 (1:0,1:0,0:2-0:1)
Branky:
14. Blaťák (Jenáček, Rachůnek), 22. M. Filip (Rachůnek, Jenáček) - 41. Ujčík (Andrašovský, J. Straka), 44. Adamský (Hurtaj, Švík), 62. Dvořák.

28.1.2003: Plzeň - Zlín 3:2 (0:1,1:0,2:1)
Branky:
31. Adamský (Švík), 48. Hurtaj (Dobroň), 53. Andrašovský (Dvořák) - 14. Hamrlík (Okál), 47. Veselý (Vlach).

STATISTIKY ZÁPASŮ PLZEŇ vs. ZLÍN

Průměrný počet branek 6
Průměrný počet vyloučení 17 (8-9)
Průměrný počet střel 75 (35-40)
Průměrný počet diváků 5 602
- v Plzni 5 601
Nejrychlejší branka 0:33 Musil
(6.12.1998)
Nejpozději dosažená branka 59:55 Okál
(24.9.2002)

Nejtrestanější hráči vzájemných zápasů

Oba premianti naľivo.
Trochu komicky a paradoxně vypadá tato statistika. Na špici jsou dva současní hráči Plzně, kteří však velký díl z množství inkasovaných trestných minut "získali" v jednom zápase a ve vzájemné bitce. 9. prosince 2001 sledoval vyprodaný stadion, jak Plzeň sesazuje tehdejší Berany z prvního místa v tabulce, ale také pěstní souboj mezi plzeňským Michalem Dvořákem a tehdejším bekem Zlína Markem Posmykem. Oba kohouti si do kolonky trestů připsali trest 5+TDK, odcházejícího Posmyka zasáhla dávka odpadků z hlediště. Dvořák i Posmyk jsou i "díky" tomuto souboji na čele pořadí nejtrestanějších hráčů vzájemných zápasů Plzně a Zlína.