SEZÓNA Z9 2023/24

Deváťáci jsou stříbrní! Trenér Pejchar: V sezóně jsme neměli slabší období

Nejstarší žákovská kategorie indiánů má za sebou úspěšnou sezónu, na jejímž konci si na krk mladí indiáni pověsili stříbrné medaile.

V první fázi soutěže se všechny celky rozdělily do tří skupin, na Plzeň čekal Chomutov, Kladno, Litvínov, Wolves, České Budějovice, tradiční západočeské derby s Karlovými Vary a perličkou byl rakouský Salzburg. Další dvě skupiny tvořily: Liberec, Mladá Boleslav, Pardubice, Mountfield, Slavia Praha, Tábor, Sparta Praha a Havlíčkův Brod, uskupení Východ zase Třinec, Vítkovice, Kometa Brno, Jihlava, Warriors Brno, Vsetín, Zlín a Šumperk.

Škoda nakonec vybojovala co do počtu nasbíraných bodů celkově třetí pozici. Skončila dva body za karlovarskou Energií a šest za celkovým nejlepším sběračem bodů z Brna. S ním se indiáni nepotkali, se západočeským rivalem vybojovali sedm bodů z dvanácti možných.


Tabulka skupiny A

Pořadí Tým Skóre Body
1. HC Energie Karlovy Vary 138:81 69
2. HC Škoda Plzeň 151:65 67
3. Banes Motor ČB 93:95 45
4. Piráti Chomutov 88:85 44
5. EC Red Bull Salzburg 116:104 43
6. Pilsen Wolves 77:101 31
7. Rytíři Kladno 86:155 24
8. HC Verva Litvínov 67:130 13


Po úvodní porci osmadvaceti kol první čtyři celky z každé skupiny postoupily do nadstavby. Těchto dvanáct mužstev již mělo jistou účast v play off a územně se rozdělily na dvě skupiny po šesti a bez započítání výsledků z první části se každý s každým popasoval dvakrát. Indiáni si vedli tentokrát ještě lépe, svou skupinu opanovali a ani ve druhé neposbíral nikdo více bodů!

Osmifinále se stejně jako čtvrtfinále a semifinále odehrálo na dva vítězné duely s tím, že se začínalo na ledě hůře postaveného týmu. Finále se pak odehrálo na tři vítězné souboje.

V prvním kole na modrobílé čekaly Vítkovice, se kterými se indiáni v lize do té doby ještě nepotkali. Začínalo se v Ostravě a domácí ještě přibližně pět minut před závěrečnou sirénou vedli 2:1. Avšak poté převedli sérii faulů, dokonce i jeden do konce zápasu, čehož Západočeši využili k otočce na konečných 5:2. Doma poté stvrdili svůj postup výsledkem dokonce 11:1.

Nejkratší možnou cestou ještě do čtvrtfinále postoupil Motor přes Třinec, Mladá Boleslav přes Zlín, Energie přes Jihlavu, Pardubice přes Wolves, Slavia přes Chomutov a Liberec přes Mountfield. Na tři zápasy se protáhla série mezi Kometou a Spartou.

Na mladé indiány poté čekaly České Budějovice, se kterými se již modrobílí potkali ve všech předchozích částech soutěže. Oba celky tak spolu sehrály šest utkání a hned pětkrát uspěla Plzeň - 6:2, 4:1, 5:1, 8:1 a 7:3 - Jihočeši kontrovali v jediném zápase 5:2. A ve čtvrtfinále nastolený trend pokračoval. Jihočeši sice v prvním duelu otevřeli skóre, avšak Škoda nakonec uspěla 6:1. V odvetě již drama nepřipustila a zvítězila dokonce 13:2.

I v semifinále začala Plzeň dobře, v Mladé Boleslavi uspěla 3:1 a byla to již třetí výhra ze tří vzájemných letošní duelů. Avšak hosté v Plzni odpověděli 4:2, čímž pro modrobílé připravili nezdar po třinácti zápasech. V rozhodujícím duelu ale již modrobílí nezaváhali a zvítězili 7:1.

Nakonec vítězní Tygři naopak v play off neztratili. Bez ztráty kytičky vyřadili Mountfield, Karlovy Vary, Pardubice a nakonec i Plzeň. Té i kvůli zákulisním bojům chyběla v boji o titul celá řada hráčů, tým nedal dohromady ani tři formace, přesto srdnatě značné převaze vzdoroval. Po výsledcích 3:6, 2:3 v prodloužení a 4:6 si nakonec modrobílí na krk pověsili stříbrné medaile.


Tabulka skupiny nadstavby D

Pořadí Tým Skóre Body
1. HC Škoda Plzeň 56:27 24
2. Bílí Tygři Liberec 35:32 22
3. HC Energie Karlovy Vary 32:28 17
4. BK Mladá Boleslav 33:25 15
5. Banes Motor ČB 32:36 12
6. Piráti Chomutov 21:61 0


Kompletní rozpis duelů ZDE!


To ale nebyl jediný úspěch Škody v sezóně. Během vánoční přestávky se svěřenci kouče Pejchara zúčastnili velkého turnajového klání v Pardubicích, které si zcela podmanili!

Na úvod bojů indiáni ovšem ztratili. Soupeřem byl Zlín a Západočeši i přes vyrovnání na 1:1 nakonec padli 1:3. Druhé střetnutí se nakonec ukázalo jako extrémně důležité. Vítkovice sice v utkání dvakrát vedly, ale padly 2:4. Po prvním hracím dni tak Škoda byla průběžná čtvrtá.

Druhý den se ale dokázala vyškrábat až na vrchol. Nejprve neměli modrobílí slitování s německými Drážďany, které porazili 7:0 a nakonec o svém triumfu rozhodli s domácími Pardubicemi, které porazili 5:2.

Plzeň si domů odvezla i jedno individuální ocenění, nejlepším brankářem turnaje byl vyhlášen Václav Osvald.


Konečné pořadí turnaje

Pořadí Tým Skóre Počet bodů
1. HC Škoda Plzeň 17:7 9
2. HC Vítkovice Ridera 19:9 9
3. Berani Zlín 19:9 8
4. HC Dynamo Pardubice 13:13 4
5. Dresdner Eislowen Juniors 4:30 0


Více o turnaji ZDE!




Pokud se navíc ponoříme ještě hlouběji do minulosti, najdeme v přípravném období další zlatý úspěch.

Těsně před startem soutěže se Škoda představila na ledě Karlových Varů, kde si podmanila další turnaj.

Hrálo se každý s každým 2x15 minut, každá polovina se přitom počítala zvlášť. Indiáni začali skvěle, domácí výběr skolili 3:2 a 2:0, Mannheim 2:0 a 3:1 a až s Libercem podlehli shodně 1:3. To se ale změnilo ve finále, když právě Tygrům zasadili rozhodující zásah na konečných 2:1 vteřinu před vypršením základní hrací doby!

Konečné pořadí turnaje
1. Plzeň
2. Liberec
3. Karlovy Vary
4. Mannheim


Více o turnaji ZDE!




Trenér Tomáš Pejchar
Pane trenére, převládá nyní zklamání nebo radost ze stříbrné medaile?
V první řadě jsem na kluky neskutečně hrdý a smekám před nimi pomyslný klobouk. Vytvořili skvělou partu a po zásluze si pověsili na krk stříbrné medaile. Samozřejmě jsme bojovali ze všech sil o zlaté medaile, ale Liberec byl v sérii lepší. Věděli jsme, že to budeme mít těžké. Nebyli jsme kompletní a v týmu řádila nějaká viróza a teploty. Na to se ale nevymlouváme. Takže máme ze stříbra jednoznačné radost.

Jak se za celou sezónou ohlédnout?
Musím říci, že jsme v sezóně neměli slabší období. Sice herně to občas pokulhávalo, ale dokázali jsme vyhrát i špatné zápasy a to o něčem vypovídá. Když nebudu počítat finále play off, tak jsme v celé sezóně neprohráli dva zápasy po sobě. Vždy jsme se po prohře dokázali oklepat a následující zápas vyhráli. A pokud se nepletu, tak to se nepovedlo nikomu v lize. Abych řekl pravdu, tak jsem byl velice mile překvapen s našimi výsledky v nadstavbě - tam jsme udělali velmi důležitý krok k medaili. Skupinu jsme vyhráli a šli do play off z nejlepší pozice. Sezóna byla z výsledkového pohledu velice úspěšná.

Jakou máte radost z vývoje hráčů za ten rok?
Když pominu výsledky a úspěchy v sezóně, tak pochopitelně jde hlavně o to kluky vývojově posunout - to si myslím, že se povedlo. Kluci za ten rok udělali kus práce a odměnou jim byl vítězný vánoční turnaj v Pardubicích a již zmiňované stříbrné medaile v extralize 9. tříd.

O devítkách se často říká, že je to zlomová kategorie mezi žáky a Akademií, souhlasíte?
Z mého pohledu je devátá třída výborná kategorie, ne-li nejlepší. Kluci mají řadu vrcholů - akce VTM, mistrovství krajů, potažmo olympiádu dětí a mládeže, samotné play off v extralize a poprvé bojují o reprezentační dresy. Je ale zde i těžký přechod do dvouročníkového dorostu. Bohužel se každý nemůže dostat do extraligového dorostu a někteří musí zkousnout nižší soutěže. Především jde ale o to, aby kluci pravidelně hráli a nevysedávali někde na lavičce. Proto nesmí věšet hlavy, pracovat na sobě a počkat si na jejich šanci.

Jak moc ovlivnila finálovou sérii "kauza" po semifinále?
Abych byl upřímný, tak nás to celkem zasáhlo. Jak kluky, tak mě a celý realizační tým. Ale nechtěli jsme to dát navenek znát. Každý by si měl především zamést před svým prahem. Víte co, v zápasech, obzvlásť v těch vyhecovaných, jsou i špatné věci. Na nás trenérech je je minimalizovat, nejlépe úplně vymýtit. Teď nechci nikoho obviňovat nebo omlouvat, ale kdybych chtěl, tak si také najdu špatné věci od soupeře, ale rozhodně to nebudu nikam posílat, zveřejňovat, urážet a mediálně natírat, tak jak se to týkalo nás. Každá mince má dvě strany a kdybych sestřihal z naší semifinálové série druhou stranu, asi by se řada lidí divila. Ale tohle není ta cesta. Chyby se stávají. Nikdo není neomylný, ale stále se bavíme o čtrnácti, patnácti letých klucích. Na druhou stranu se zase odkopala řada hlupáků, kteří se chtěli po nás povozit a natřít nás. Doufám, že se jim ulevilo.

Co tým a vás osobně nyní čeká?
Kluci absolvují tréninky s dorostem a čeká je ještě turnaj v Jindřichově Hradci, poté budou mít zasloužené volno. Co se týká mě, tak po velice náročné sezóně lehce odpočinu a pak už začnu připravovat plány na nadcházející sezónu.

Stihnete vůbec nějaké volno a máte již plány pro příští sezónu?
Příprava s novou 9. třídou začne začátkem května, takže krátké volno stihnu. Plány již jsou v procesu, ale spíše administrativní a organizační. Závěrem bych chtěl poděkovat všem, co se na naší letošní úspěšné sezóně podíleli!

Pane trenére, děkujeme za rozhovor!