PLZ-VIT 4:3p: Urputný boj přinesl první vítězství v prodloužení

P l z e ň - Po reprezentační přestávce přijely do Plzně Vítkovice. Nervózní zápas plný zvratů nakonec dospěl do prodloužení, ve kterém rozhodla Krátoškova dravost a Matějovského pohotovost. Domácí předvedli tragický výkon v přesilových hrách, ve kterých umožnili soupeři dvakrát (!) skórovat. Nakonec ale dosáhli v prodloužení alespoň na dva body.

HC Škoda Plzeň - HC Vítkovice Ridera

4:3p
2:1, 1:2, 0:0 - 1:0

Branky a přihrávky: 5. Dobroň (Pospíšil), 7. Krátoška (Hanzlík, Sedlák), 28. Straka (Pospíšil, Nedoma), 65. Matějovský (Krátoška) - 14. I. Padělek (Turek), 22. Zápotočný (Míka), 40. Štefanka (Kumstát). Rozhodčí: Havlík - Chytil, Dědek. Vyloučení: 5:8, navíc Dvořák - M. Tomášek oba 10 min. Využití: 1:0. V oslabení: 0:2. Diváci: 6144.

HC Škoda Plzeň

Barta - Nedoma, Hanzlík, Dobroň, Výborný, Posmyk, Vobořil - Andrašovský, Straka, Sedlák - Pospíšil, Krátoška, Matějovský - Dvořák, Hurtaj, Šaffer - Švík, Důras

HC Vítkovice Ridera

Falter - Seman, Černošek, Kowalczyk, Kumstát, Ficenc, Zápotočný - Kaděra, Burger, Hubáček - I. Padělek, Turek, Olesz - Irgl, Štefanka, Tomášek - A. Padělek, Hulva, Míka

Statistiky nejsou k dispozici.

komentář

Statistiky: Miroslav Houdek
Přehled branek
ČasStřelec1. asistent2. asistentPozitivní účastNegativní účast
04:26 Michal Dobroň Radek Matějovský Aleš Krátoška Dobroň, Matějovský, Krátoška, Výborný, Pospíšil Seman, Černošek, Burger, Hubáček, Padělek
06:27 Aleš Krátoška Zdeněk Sedlák Jiří Hanzlík Krátoška, Sedlák, Hanzlík, Výborný, Matějovský Černošek, Ficenc, Štefanka, Tomášek
13:07 Ivan Padělek Filip Turek Padělek, Turek, Kumstát, Kowalczyk Nedoma, Dobroň, Andrašovský, Straka, Pospíšil
21:57 Daniel Zápotočný Petr Míka Juraj Štefanka Zápotočný, Míka, Štefanka, Irgl, Ficenc Posmyk, Vobořil, Hurtaj, Šaffer, Důras
27:04 Josef Straka David Pospíšil Milan Nedoma Straka, Pospíšil, Nedoma, Andrašovský, Výborný Seman, Černošek, Kaděra, Hubáček, Štefanka
39:57 Juraj Štefanka Pavel Kumstát Štefanka, Kumstát, Kowalczyk, Irgl Hanzlík, Výborný, Hurtaj, Krátoška, Matějovský
64:08 Radek Matějovský Aleš Krátoška Matějovský, Krátoška, Nedoma, Hanzlík Kowalczyk, Kumstát, Padělek, Turek
Střely na branku
Plzeň Vítkovice
Dobroň4
Hanzlík7
Krátoška5
Straka2
Hurtaj7
Posmyk4
Nedoma1
Výborný3
Pospíšil2
Matějovský4
Důras1
Šaffer1
Andrašovský1
CELKEM42
Kowalczyk4
Burger2
Ficenc1
Padělek2
Zápotočný6
Turek1
Hubáček2
Černošek3
Olesz2
Štefanka1
Míka2
Kumstát2
Irgl1
CELKEM29
Statistika vhazování
Plzeň Vítkovice
Straka16/26
Krátoška8/20
Matějovský7/14
Hurtaj12/26
Pospíšil2/3
Šaffer0/1
Sedlák2/2
Andrašovský0/1
CELKEM47/93
Turek15/36
Burger16/25
Štefanka13/23
Hubáček1/7
Padělek0/1
Olesz1/1
CELKEM46/93
Nejlepší hráči
Plzeň Vítkovice
DAVID POSPÍŠIL
Radek Matějovský
Milan Nedoma
DANIEL ZÁPOTOČNÝ
Juraj Štefanka
Filip Turek
David Schlegel - Plzeň vstoupila do utkání s velkým odhodláním zvítězit. Poprvé od utkání prvního kola s Pardubicemi nastoupila Plzeň téměř v kompletní sestavě už s uzdraveným Hurtajem ve třetí řadě, chyběli jen Vostřák, jenž by se do hry měl vrátit v pátek, a Adamský, jež bude ještě dva až tři týdny mimo hru. V dresu Vítkovic chyběl především zraněný brankář Trvaj, jehož zastoupil v kleci nedávný reprezentant do 20 let Falter. Střetnutí sledovali z čestné lóže i zástupci jedenácti společností, které se podílejí na stavbě dálničního obchvatu kolem Plzně a které byly na odpolední tiskové konferenci představeny jako významní sponzoři plzeňského hokejového klubu.

Domácí se od začátku tlačili před Falterovu a v 5. minutě nápor vyústil ve vedoucí branku Západočechů. Michal Dobroň vybojoval puk a z prostoru mezi kruhy propálil vše, co mu stálo v cestě. Hosté zpočátku pouze bránili. V 7. minutě ovšem nepokryli prostor před svoji brankou a inkasovali druhý gól. Na modré zachytil puk Sedlák, přihrál Hanzlíkovi, jehož střelu Falter pouze vyrazil a Krátoška vrátil puk do sítě. Plzeň vedla 2:0 a zdálo se, že ji těžko něco zastaví. V 8. minutě se na Faltera řítil osamocený Straka, zkoušel propasírovat puk mezi Falterovy betony, ale neuspěl. Plzeň byla po většinu času lepším mužstvem, ovšem třetí gól se jí ani z několika velkých šancí vstřelit nepodařilo. Vítkovičtí však při vlastním oslabení odpověděli a Turkovu přihrávku pohotově poslal pod horní tyč Bartovy branky Ivan Padělek.

V úvodu druhé třetiny vyhrál hostující Míka vhazování a obránce Zápotočný ranou od modré čáry vyrovnal. Plzeň si postupně znovu získávala územní převahu a výsledkem bylo opět vedení, které získala Plzeň po pěkné střele zpoza branky Josefa Straky, který ve 28. minutě využil toho, že byl gólman Falter dezorientovaný. Domácí si vypracovali několik gólových šancí, ale Hurtaj, Pospíšil ani Matějovský je nedokázali zužitkovat. Ve 36. minutě ve vyložené šanci pohořel Hubáček na Bartovi. Plzeň odpověděla dvěma nájezdy dvou hráčů na jediného obránce, ale Sedlákovi i Krátoškovi přihrávku zblokovali obránci. Ve 38. minutě mohla Plzeň opět utéci na rozdíl dvou branek. Šaffer našel Hurtaje, ale jeho střelu Falter okrajem výstroje vytěsnil o kousíček vedle. V závěru třetiny hrála Plzeň přesilovou hru, když byl vyloučen Turek za hákování. V šanci se objevil Dobroň, který pálil těsně vedle, ale branka nakonec při plzeňské přesilovce opět padla na druhé straně. V oslabení a ještě k tomu tři vteřiny před sirénou se Plzni pomstil vyrovnávací brankou po samostatném úniku Juraj Štefanka.

Ve třetí třetině se nehrál příliš pěkný hokej. Hokejisté Lasselsbergeru toužili vyhrát, ale na ledě tomu chyběla lehkost. Dvakrát střílel v úvodu závěrečné třetiny Hurtaj, na druhé straně kontroval Seman, jenž po Kaděrově přihrávce přestřelil. Ve 48. minutě vítkovická druhá řada málem zužitkovala chybu Posmyka. V 54. minutě Olesz váhal se střelou tak dlouho, až mu ji domácí obrana zblokovala. V těchto chvílích hrála Plzeň pasivně a koledovala si o vyrovnání. V 55. minutě minul těsně Falterovu klec Dvořák, v posledních třech minutách Plzeň zmobilizovala zbytky sil a bojovala o vítězství. Poslední větší šanci si vypracoval Hurtaj, ale protože neuspěl, dospělo utkání do prodloužení.

Hned v jeho 1. minutě neuspěl Matějovský, ale jeho chvíle ještě měla přijít. Plzeň si vypracovala převahu a jejím vyústěním byl faul Turka. Přesilovka to však byla opět strastiplná, jeden z diváků na to reagoval vhozením druhého puku na led... Po skončení přesilovky se paradoxně Plzni dařilo lépe, Vítkovice chtěly také vyhrát, takže přestaly vycházet ze zajištěné obrany. Nejprve Výborný v nájezdu dvou na jednoho Faltera nepřekonal a jeho následnou přihrávku zblokoval vítkovický obránce, ovšem dlouhé střídání nakonec vítkovická čtveřice neustála. Zpoza branky přihrál Krátoška zcela volnému Matějovskému a Lasslesberger letos poprvé vybojoval v prodloužení premiérový bod.

Ohlasy trenérů

Miroslav Přerost (asistent trenéra Plzně): "Po rychlém vedení 2:0 jsme měli ještě několik šancí, které jsme nevyužili. Bohužel jsme dostali dvě branky ve vlastní přesilovce a soupeř vyrovnal. My jsme znervózněli a snažili jsme se hlavně neinkasovat. Nakonec jsme šťastně v prodloužení získali dva body."
Ladislav Svozil (trenér Vítkovic): "Začali jsme špatně první třetinu a inkasovali jsme dvě branky. Po vyrovnání jsme si vypracovali množství šancí, ale bez gólového efektu. Se ziskem jednoho bodu jsme spokojeni."