Notes #10: Pomůže Šmíd k vítězství v 800. zápase Ivana Vlčka?

P l z e ň - V pátek opět pokračuje hokejová extraliga a Keramika se po čtrnácti dnech představí na vlastním ledě. S brankářem Zdeňkem Šmídem v zádech budou bojovat keramici o vítězství, na které čekají již devět kol. Zároveň bude zápas malou slavností, Ivan Vlček sehraje jubilejní zápas a přímo na ledě se setká se svým největším "soupeřem" v počtu odehraných utkání Rudolfem Suchánkem.

HC KERAMIKA PLZEŇ – HC ČESKÉ BUDĚJOVICE

18. kolo – pátek 15. listopadu 2002 - 17:30 na plzeňském zimním stadionu
Soupeř Plzeňský zápisník Zápas

Ivan Vlček
Zdeněk Šmíd
Plzeňský stadion byl jednou z nedobytných extraligových tvrzí, v prvních pěti zápasech si zde vylámali zuby všichni soupeři a postupně odjeli s prohrou hokejisté Znojma, Třince, Litvínova, Slavie a Karlových Varů. Poté se situace úplně obrátila. Tabu zisku bodů hostujícího týmu prolomil Liberec, o jehož výhru v Plzni se velkou měrou zasloužil paradoxně plzeňský odchovanec Michal Straka. Vyhrát na plzeňském ledě dokázal poté i Vsetín a z „jasných“ šesti bodů tak byla rázem čistá nula. Stejným výsledkem jako Vsetín (1:2) dokázala keramikům uzmout všechny body i Sparta. Naposledy se před vlastnímu publikem Plzeňanům nevedlo proti Zlínu. Balaštík v poslední minutě pětiminutového prodloužení odložil radost Plzeňáků z domácího vítězství na neurčito. Pátý pokus učiní keramici tedy dnes proti Jihočechům. Nepadla ovšem pouze plzeňská tvrz. Sparta také dlouho nebyla na vlastním ledě poražena, ale parádním výkonem zbavil T-Mobile Arénu kouzla Třinec. A právě Oceláři jako poslední trpělivě posílají své soupeře z vlastního ledu bez vítězství. Dnešní zápas bude zároveň také malou slavností. Ivan Vlček sehraje proti Českým Budějovicím svůj osmistý zápas v naší nejvyšší soutěži! Dojde tak mj. k přímému souboji dvou rekordmanů, pouze o dva zápasy „pozadu“ je českobudějovický Rudolf Suchánek.


HC ČESKÉ BUDĚJOVICE
změny v kádru úspěšnost Budějovic
předpokládaná sestava zajímavosti a aktuality

ZMĚNY V KÁDRU

Stanislav Jasečko
Na jihu Čech hraje již delší dobu několik slovenských hokejistů. V průběhu sezóny tam přivítali dalšího, nešlo však o nového, nýbrž staronového hráče Českých Budějovic. Je jím obránce Stanislav Jasečko, který tak doplnil počet Slováků v základní sestavě na tři.

Budějovice byly vždy mužstvem útoku, dokazují to i v letošní sezóně. Přestože nefigurují v horní části extraligové tabulky, mají třetí nejproduktivnější útok po Třinci a Pardubicích. Obrana je již horší, v počtu inkasovaných branek patří Jihočechům devátá příčka.

Ve svém středu má tým Jihočechů několik velkých talentů českého hokeje. Především Milan Michálek, který má již také zkušenosti z reprezentačního A-mužstva. Dále se v základní sestavě uchytili Zdeněk Ondřej, Michal Barinka či Vladimír Škoda.

Nejvýrazněji se v odehrané části extraligy v kádru Budějovic prosazoval Luboš Rob, s patnácti body nejproduktivnější Jihočech. Střelcem týmu je Petr Sailer, překonal brankáře soupeřů celkem šestkrát. Nestárnoucí Rudolf Suchánek je zase nejproduktivnějším obráncem.

PŘEDPOKLÁDANÁ SESTAVA:

Hudáček - Jasečko, Babka, Nedoma, Gřegořek, R. Suchánek, Jindra - Sailer, Michálek, Bartoš - Štrba, Turek, Rob - Ondřej, Mrázek, Šimánek

Trenér: Jaroslav Liška

ÚSPĚŠNOST ČESKÝCH BUDĚJOVIC:

Využívání přesilových her

Při vlastním oslabení

počet přesilových her: 68
počet využitých: 8
úspěšnost: 11,76 %
počet oslabení: 786
počet ubráněných: 12
úspěšnost: 86,05 %

Průměrná návštěvnost

Na hřištích soupeřů

návštěvnost celkem: 4 181
doma: 4 281
venku: 3 985
počet zápasů venku: 9
bilance: 1 – 3 - 5
bilance v %: 11 – 33 - 56

ČESKOBUDĚJOVICKÉ NEJ:

Nejlepší střelec Turek - 7
Nejvíce nahrávek Rob - 11
Nejlepší obránce Suchánek - 9 (4+5)
Nejtrestanější hráč Mrázek - 32

Mužstvo plné mladíků

Věkový průměr hráčů Českých Budějovic, kteří figurují na soupisce, činí 24 let, tedy stejně jako například Vsetína. Ve fyzických parametrech jsou mužstva Plzně a Budějovic takřka vyrovnaná. Váhový průměr hráčů činí shodně 87 kilogramů, průměrná výška Jihočechů činí o dva centimetry více než u keramiků.

Havířovské ponížení v Budvar Aréně

Asi jednu z nejdokonalejších brankových smrští předvedli Jihočeši svým fanouškům v Budvar Aréně proti poslednímu Havířovu. Pět branek během prvních sedmnácti minut jen dokumentovalo havířovskou beznaděj a jasnou nadvládu Jihočechů v tomto zápase 18. kola. Při něm došlo také k nešťastné události, kdy prudce vystřelený puk zasáhl třiadvacetiletou divačku do oka. Původní prognózy, že hrozí ztráta oka, se však naštěstí nepotvrdily.

Luboš Rob historicky nejproduktivnější

Když Rob poslal ve výše zmíněném zápase puk do jízdy Martinu Štrbovi, který zvýšil na 5:0, asi málokdo na stadionu si uvědomil, že se tak Rob vyhoupl do čela historické tabulky produktivity hráčů Českých Budějovic od roku 1993.

Jméno Body
Luboš Rob 341 (129+212)
Radek Ťoupal 340 (111+229)
Filip Turek 321 (124+197)
Radek Bělohlav 194 (82+112)
Milan Nedoma 165 (57+108)
zdroj: www.hokejcb.cz

Trojice hráčů z této elitní pětky se představí také v dnešním zápase v Plzni. Přirozeně je mezi nimi Luboš Rob, poté Filip Turek a obránce Milan Nedoma.

Michálek reprezentantem

Jediným hráčem Českých Budějovic, který byl nominován do národního výběru byl mladý Milan Michálek. S juniorskými kolegy v jedné formace Vojtěchem Polákem a Jiřím Hudlerem zařídili první branku přátelského utkání proti Slovensku v Plzni. Brankáře Šimonoviče překonal právě Michálek. Ten poté odcestoval do Pardubic na turnaj "20". Tam měla odcestovat celá kompletní Hudlerova formace, ovšem s jejím centrem trenér Holík nakonec nepočítal a místo něj povolal Jihočecha Vladimíra Škodu.


PLZEŇSKÝ ZÁPISNÍK
výsledky hráčské statistiky
aktuální sestava zajímavosti a aktuality

BĚHEM REPREZENTAČNÍ PŘESTÁVKY BYLO V PLZNI ŽIVO

Poslední výsledky a aktuální postavení v tabulce napovídaly, že by mohlo dojít k hráčským změnám. Potvrzoval to i manažer Setikovský a jak řekl, tak se stalo.

Po dlouhých letech opouští Keramiku obránce Jiří Hanzlík. Vedení jej poslalo na hostování do severočeského Liberce. Směrem k Plzni se zase vydal liberecký brankář Zdeněk Šmíd, juniorský mistr světa a plzeňský odchovanec. Šmíd se v pátek proti Budějovicím postaví do branky Keramiky!

Obranná hra dělá největší starosti. Pomoci přišel hráč, který se nedostal do kádru ambiciózních Pardubice, Michal Divíšek. O kariéře odchovance královehradeckého hokeje platí, že jednou jsi dole, jednou nahoře. Se Vsetínem získal dva tituly mistra České republiky, s Jihlavou ovšem prožil sestup do první ligy. Příliš se mu nevedlo ani v Karlových Varech, Havířově či Pardubicích. V Plzni by měl zůstat na hostování do konce sezóny.

Havířovský hokej je v rozkladu. Tamní vedení označilo za jednu z hlavních příčin neúspěchů brankáře Michala Maříka, se kterým se rozloučilo, stejně jako s obráncem Holým. Odchod Martina Filipa byla hráčova vlastní iniciativa, dalšímu hráči, kterému došla trpělivost byl Radek Procházka. Původně jeho kroky směřovaly do Vítkovic, nakonec jej zlákala nabídka Keramiky Plzeň. Majitel českého juniorského titulu s Olomoucí je bývalým členem obávané mládežnické lajny Radek Procházka – Michal Dvořák –Korhoň.

Ivan Vlček překoná další magickou hranici!

V živé paměti fanoušků Plzně je jistě slavnost spojená se 700. zápasem Ivana Vlčka v nejvyšší soutěži. K tomuto neuvěřitelnému počtu přidal plzeňský obránce další stovku! Na šňůru svých zápasů v nejvyšší soutěži naváže tak osmistý korálek! Stále drží rekord v počtu sehraných zápasů, jeho největší konkurent je však také stále aktivním hráčem. Je jím jihočeský patriot Rudolf Suchánek.

Plzeňský kapitán v on-line rozhovoru na www.hcplzen.cz

V hektickém období protkaném mediálním střetem s Radkem Dudou, nepříznivými výsledky a celkovou nervozitou si zkušený obránce Keramiky našel čas na zodpovězení dotazů fanoušků Keramiky na oficiálních internetových stránkách Keramiky Plzeň. Nevyhnul se samozřejmě ani odpovědím na citlivé téma ovlivňování výsledků zápasů. Plzeňský kapitán se fanouškům zapřísáhl, že nikdy žádný zápas Plzně v její neprospěch neovlivnil.

Šechný do Plzně nedorazil

Jedním z hráčů, kterého si vedení Keramiky vytipovalo a který měl posílit kádr byl slovenský reprezentant Richard Šechný, účastník olympijských her. Nakonec zamířil do Zvolena, kde se sešel s explzeňským Petrem Kořínkem. Šechného fanoušci Košic bouřlivě přivítali, naskočil ihned do prvního útoku a byl u jediné branky Zvolena, která padla v poslední minutě a znamenala v zápase s Košicemi vyrovnání na 1:1. Na brance se podílel také útočník Török. Ten byl před sezónou 1999/2000 také na cestě do Plzně, stejně jako Šechný za Keramiku nakonec nenastoupil.

Změna pořadatelství zápasu Plzeň-Slavia

Zasedání organizace NATO v Praze ovlivnilo místo konání zápasu 22. kola hokejové extraligy mezi Keramikou a Slavií. Původně se mělo hrát v Edenu, ale nakonec jako první uvidí souboj vytrejdovaných hráčů v neděli 17. listopadu plzeňští fanoušci.

Šimonovič se vrátil do Plzně
V současnosti brankář Košic se na plzeňský led vrátil v dresu slovenské národní reprezentace. Nahradil zraněného Murína a rovnou dostal od trenéra Hossy důvěru. Šimonovičův návrat však vítězný nebyl. V první třetině jej překonal mladík Michálek, po dvou brankách ve druhé třetině jej v závěrečné části hry prostřelil vítěznou trefou Libor Procházka. Reprezentace České republiky tak celkově porazila v přípravném zápase na plzeňském stadionu Slovensko 4:3.


ZÁPAS
VS.

bilance

hráči

statistiky

HISTORIE VZÁJEMNÝCH ZÁPASŮ PLZNĚ A ČESKÝCH BUDĚJOVIC

Dva tradiční soupeři se stabilně setkávají v české extralize každý rok již od jejího vzniku. V první "české" sezóně nedokázala Plzeň Jihočechy ani jednou porazit, i s úroky však keramici Českým Budějovicím opláceli v sezóně 2001/02, kdy je čtyřikrát porazili. Ve vzájemných utkáních zaznamenal jediný hattrick současný útočník Sparty Martin Špaňhel v září 1999. Zajímavostí je, že už tři utkání skončily vítězstvím 1:0 pro České Budějovice. První tři plzeňské branky proti tomuto soupeři v české extralize pak vstřelil současný forvard Liberce Michal Straka. Vzájemná bilance hovoří poměrně zřetelně pro Západočechy. Určitě jim výrazně pomohlo, že v posledních pěti vzájemných soubojích neztratili ani bod.

Celková bilance: 33 16 - 0 - 6 - 0 – 11 97:75

Přesně před šesti lety

Doslova unikátním soubojem v historii vzájemných utkání byl souboj, který se odehrál přesně před šesti lety 15. listopadu 1996. Do Prahy tehdy přijeli Pearl Jam, ale i v Plzni se konal velký koncert. Ještě 55 vteřin před koncem Plzeň prohrávala 1:3, ovšem Jiří Kučera protlačil puk do sítě a snížil. 15 vteřin před koncem pak Tomáš Jelínek vyrovnal. Plzeň sice prohrála následující buly, ovšem Jaroslav Špaček, který přihrával na všechny góly v poslední minutě, nahodil puk na zadní mantinel a Jiří Kučera pozdravil trenéra Marka Sýkoru, jenž se před tímto utkáním vrátil na lavičku Plzně, a rozpoutal nelíčenou hokejovou euforii.

PLZEŇANÉ PROTI ČESKÝM BUDĚJOVICÍM

Nejproduktivnějším hráčem vzájemných soubojů je Pavel Vostřák, kterému se letos na jeho finské štaci v Jyvaskyla příliš nedaří. V těsném závěsu je pak Michal Straka. Nejproduktivnějším obráncem je Josef Řezníček, o bod zpět je Ivan Vlček. 12 bodů získal ve vzájemných soubojů Václav Král, všechny však v dresu našeho soupeře. 26. listopadu 2000 se zásadním způsobem podílel na výhře Budějovic 4:2, když si připsal tři body.

Pavel Vostřák 16 (8+8)
Michal Straka 15 (6+9)
Milan Volák 15 (6+9)
Petr Kořínek 15 (3+12)
Josef Řezníček 10 (2+8)

STATISTIKY ZÁPASŮ PLZEŇ VS. ČESKÉ BUDĚJOVICE

Průměrný počet branek 5,21
Celkový počet diváků 148 030td>
- v Plzni 88 081td>
- v Českých Budějovicích 62 029
Průměrn na utkání v Plzni 5505
- v Českých Budějovicích 3 531
Nejvíce diváků v Plzni 7 753 (7.3.1999)
Nejméně diváků v Plzni 1 341 (26.10.1995)
Nevíce diváků v Budějovicích 6 021 (8.9.2000)
Nejméně diváků v Budějovicích 1 400 (14.9.1995)