Notes #17: Do Vánoc v play-off?

P l z e ň - Minulé kolo prolomilo mnoho tabu. Keramici po dlouhé době přivezli body ze hřiště soupeře, poprvé v letošní sezóně vyhráli v prodloužení a po dlouhé době se dostali "na dostřel" příčkám zaručujícím boj o titul. Keramika Plzeň se tedy vydala vstříc důstojnějšímu umístnění v extraligové tabulce. Získat další důležité body může proti beznadějně poslednímu Havířovu, který přivítá v posledním letošním utkání před nadcházejícími vanočními svátky.

HC KERAMIKA PLZEŇ - HC HAVÍŘOV PANTHERS

32. kolo – pátek 13. prosince 2002 - 17:30 na plzeňském zimním stadionu
Soupeř Plzeňský zápisník Zápas

P l z e ň – Přichází čas sváteční, oslava nového roku, při které si lidé přejí hodně štěstí, lásky, ale také zdraví. Zajímavý, ale nepříjemný úkaz nabízí právě z hlediska zdraví naše extraliga. Letošní sezóna by mohla být v klidu nazvána „ročníkem zlomených čelistí“. Nepříjemné zranění se mezi hokejisty šíří jak chřipka. Hned v úvodních kolech se takto nepříjemně zranili Ondřej Kratěna a Jaroslav Balaštík, dva reprezentační útočníci. Kratěnovi zlomil čelist puk z hole Radka Dudy. Kvůli stejnému zranění v současnosti nehraje plzeňský brankář Libor Barta, ten se léčí po nešťastném zásahu pukem od Václava Eiselta. V posledních kolech přibyli další marodi. Českobudějovický útočník Šimánek v zápase proti severočeskému Liberci také stál nešťastně v dráze letu puku, katastrofální premiéru v nejvyšší hokejové soutěži prožil mladý útočník Sparty Michal Dragoun. Hned při svém prvním střídání prodělal srážku se soupeřem a bleskový odjezd do kabin s čím jiným než zlomenou čelistí. Otázkou tedy je, zda hokejisté s nekrytými obličeji nehazardují se svým zdravím až přespříliš. Snad alespoň svátky vánoční prožijí v pohodě, když ne v plném zdraví.


HC HAVÍŘOV PANTHERS
situace soupeře změny v kádru
předpokládaná sestava zajímavosti a aktuality

HAVÍŘOV A BARÁŽ?

Tyto dvě slova jdou dohromady stále více a více. Panteři nestále kráčejí od porážky k porážce. Nepříznivou sérii nezlomilo ani první vítězství v normální hrací době, ani šokující remíza na ledě Ocelářů z Třince, po kterém si Třinečtí úspěšně stěžovali na výkon hlavního rozhodčího. Do havířovského Titaniku jednoduše přitéká stále více vody a extraligový Havířov se usazuje na dně stále pevněji.

Přesto se narodilo na severu Moravy málem další překvapení. Panteři zle potrápili obhájce titulu z Holešovic a až vítězná trefa Jana Tomajka v poslední třetině přinesla Pražanům všechny body. Ovšem následující domácí mač vrátil vše do starých kolejí a debakl s rozdílem dvou tříd od Českých Budějovic 8:0 znamená, že rozdílem mezi vstřelenými a obdrženými brankami u Havířova činí -98 branek za 31 zápasů!

Rozdíl mezi posledním Havířovem a předposledním Zlínem je 25 bodů a hraje se ještě o bodů 63. Tzn. třináct proher Havířova v normální hrací době a o prvním barážistovi je definitivně jasno. Při letošních výsledcích a rozpoložení havířovského týmu se tak otevírá příležitost vítězi první ligy proniknout do nejvyšší hokejové soutěže, jednoznačný a vysněný cíl letošního ročníku ve slavném Kladně, které doposud suverénně kraluje 1. lize.

Z předsezónních posil se Havířovu zranil zkušený útočník Petr Folta. Jeho dvouměsíční absence byla další ranou do těžce zkoušeného mužstva Panterů. Roli jedničky plní mladý Jakub Čech, sbírá zkušenosti, ovšem bohužel pro mladou naději našeho hokeje s hodně trpkou příchutí.

PŘEDPOKLÁDANÁ SESTAVA:

Jakub Čech – Vratislav Čech (A. Černý), Filip Štefanka, Boháček, Vychodil, Michael Procházka, Holý – Lamich, Sršeň, Bednařík – Jan Kopecký, Martin Čech, Hrbek – Michal Čech, Polanský, Křesťan (- Hebar, Micka, Meindl)

Trenér: Radomír Kužílek

HAVÍŘOVSKÉ NEJ:

Nejlepší střelec Sršeň - 8
Nejvíce nahrávek Sršeň - 12
Nejtrestanější hráč Vr. Čech - 42
Nejlepší v +/- M. Čech - -3

Tomáš Sršeň je nejvýraznější osobností na ledě v dresu havířovských Panterů. Je nejen neproduktivnějších hráček Severomoravanů (20 - 8+12), zároveň je nejlepší střelec týmu. Nejtrestanějším mužem je Vratislav Čech se 42 trestnými minutami. Neuvěřitelný, ale podle výsledků Panterů bez překvapení je pohled na statistiky +/- za účast na ledě při vstřelené a inkasované brance. Žádný (!) z havířovských hráčů nemá tuto statistiku kladnou, nejvíce se do mínusu propadl právě Tomáš Sršeň, u kterého je tento rozdíl -32 branek! Z hráčů, kteří odehráli více jak dvacet zápasů je na špici Martin Čech s bilancí -3, ale tento hráč strávil větší část letošního ročníku v dresu Medvědů ze Zlína. Kmenový hráč Keramiky Plzeň Jiří Dobrovolný je "havířovský průměr" s bilancí -15 branek.

„Český“ Havířov

Velkou kuriozitu nabízí pohled na soupisku Panterů. Sešli se v ní čtyři hráči příjmením „Čech“. Mladý Jakub je ve svých sedmnácti letech nejmladším brankářem extraligy, spolu s obráncem Vratislavem a útočníkem Michalem začali sezónu v Havířově, v průběhu sezóny je doplnil další hráče jménem Čech, Martin, který přišel výměnou za Martina Filipa ze Zlína.

Přes Havířov do Sparty!

Důvěru na trenérském postu dostal před sezónou od havířovského vedení Kamil Konečný, ale po čtyřech zápasech jej představitelé klubu odvolali, trochu symbolicky po utkání na Spartě. Před 27. kolem se Konečný na extraligovou scénu opět vrátil, jako asistent Aloise Hadamczika ve Spartě! Mezitím prožil přesně měsíční anabázi na lavičce prvoligové Opavy, se kterou během svého působení úspěšně cestoval vzhůru tabulkou první ligy, z posledního místa až na sedmé, v devíti zápasech dosáhl se svým týmem 7 výher.


PLZEŇSKÝ ZÁPISNÍK
výsledky hráčské statistiky
aktuální sestava zajímavosti a aktuality

OZDRAVNÁ KŮRA ZAČÍNÁ NÉST OVOCE

V kádru Keramiky je mnoho skvělých útočníků, situace v tabulce však velí vycházet ze zabezpečené obrany a hlavně získávat body. Po dvou výprascích, v Liberci a ve Vsetíně, byl souboj s Orli důležitý pro sebevědomí. Opět podrželi dvě v současnosti největší opory Keramiky Plzeň, Zdeněk Šmíd a Viktor Ujčík. S vítězstvím v zádech se na led Sparty odjíždělo přeci jen o něco lépe.

Sparťané poprvé s Hadamczikem na lavičce v T-Mobile Areně mají naordinovánu stejnou taktiku jako keramici. Zabezpečená obrana, jistota a žádné bezhlavé útočení. Střet tohoto stylu v podání obou týmů nepřinesl hokej, který by zvedal diváky ze sedadel, ale precizní taktickou bitvu s minimem chyb, ale také pasáže s pěknými kombinacemi, vše vyšperkováno skvělými výkony gólmanů. I druhé utkání na ledě Sparty Plzeňanům herně vyšlo, bodově však opět naprázdno. Na vítězství na ledě soupeře se tak v Plzni čekalo už předlouhé dva měsíce!

Bleskový gól Martina Adamského uvítal diváky u televizního přenosu z utkání Plzeň-Třinec. Asi jednu z nejkurióznějších branek letošní sezóny vstřelil Dobroň, po jehož nahození Jančařík geniálním obloučkem zařídil vítěznou branku Plzně. Úplný závěr utkání přinesl velkou nervozitu, hosté neunesli tíhu porážky a předvedli nepříliš sportovní gesto, když na závěrečné podání rukou přišla pouze sedmička hostujících hráčů. Ke cti jednoho z hlavních aktérů konfliktu Marka Ivana slouží, že byl jedním z nich.

Všechna utkání sehráli Plzeňáci na čtyři útočné formace a tři obranné dvojice. Tento model se trenérům osvědčuje. Do sestavy se nevešel Radek Procházka, na soupisce nefiguroval ani zraněný Václav Eiselt, ale týden po operaci kolene se na led již vrátil Ivan Vlček! Z hostování byl stažen Miloslav Topol a poprvé v letošní sezóně dostal příležitost v A-mužstvu a zvýšil tak počet juniorů v základní sestavě na čtyři.

AKTUÁLNÍ SESTAVA KERAMIKY PLZEŇ

Šmíd - Řezníček, Kubeš, Dobroň, Výborný, Vlček, Divíšek – Ujčík, Hurtaj, Matějovský – Dvořák, Juraj Štefanka, Andrašovský – R. Procházka, Švík, Adamský – Volák, Josef Straka, Topol

Statistické zajímavosti

Všechny zápasy letošní sezóny odehrála v dresu Keramiky pouze čtveřice hráčů – Josef Straka, Andrašovský, Řezníček a Martin Výborný. Nejdelší brankovou sérii v po sobě jdoucích zápasech zaznamenal Radek Duda a Viktor Ujčík, gól zaznamenali ve čtyřech zápasech za sebou. Viktor Ujčík dokázal bodovat dokonce v osmi zápasech za sebou. A ještě jednou Ujčík. Od svého příchodu do Keramiky Plzeň zaznamenal téměř třetinu veškerých branek keramiků.

Sázka na obranu

Zabezpečená obrana a dobrý gólman je základ úspěchu, hlásají trenéři. Ti plzeňští se vzhledem k plánovanému návratu do klidnějších extraligových vod zřetelně vydali touto cestou a výsledky se dostavily. Ve třech zmíněných zápasech inkasovali keramici pouhé čtyři branky (6 jich vstřelili) a body si nepřipsali pouze na Sparta (1:2). Podívejme se na obranu blíže. Nejproduktivnějším obráncem je Josef Řezníček, který má pozoruhodnou bilanci 0 branek a 18 přihrávek. Plzeňský kapitán okupuje i přední pozice produktivity obránců celé extraligy a svými výkony šel, jak se říká, hodně nahoru. Nejlépe střílejícím bekem Plzně je Dobroň, dvakrát pokořil Břízu, jednou třineckého Horčičku a vsetínského Biegla. Co do počtu trestných minut je na tom z obránců, kteří odehráli více jak 20 utkání, nejlépe Milan Vobořil. Ve 28 zápasech oslabil své mužstvo pouze na 14 minut.

Dvouměsíční půst

Ano, i tak dlouho může trvat čekání na body přivezené dovezené ze hřiště soupeře. Zhruba tak dlouhá doba totiž uplynula mezi zápasy v Českých Budějovicích, kde keramici zvítězili 3:1, a mezi utkáním ve Zlíně, kde plzeňští hokejisté oplatili Medvědům porážku ze svého ledu a do Plzně si odvezli dva body za výhru v prodloužení. Střelecky se probudil Michal Dvořák a stal se autorem vítězné branky. Výhra Plzeňany posunula na samou hranici play-off. V dnešním zápase mají možnost do elitní osmičky opět proniknout.

Fanoušci si přáli dárek

Ve ztichlé hale pražské Sparty se mohli diváci několikrát během zápasu zaposlouchat do skandování početného zástupu plzeňských fanoušků, kteří apelovali na vedení a doslova žádali „pod stromeček Sedláka.“ Vedení chce kmenového hráče Keramiky získat zpět z hostování v Ambri-Piotta. Jasno by mělo být v polovině prosince. Představitelé Keramiky také kategoricky odmítli jako nepravdivé jakékoli spekulace médií o možném odchodu Viktora Ujčíka do pražské Sparty.


ZÁPAS
VS.

bilance

hráči

statistiky

HISTORICKÁ BILANCE

Josef Straka zasunuje puk
do branky Havířova.
1. října 1999 je datumem, kdy se na ledě poprvé setkala Keramika Plzeň s Havířovem, tehdy pod hlavičkou Femaxu. Zápasu na plzeňském stadionu přihlíželo sedm tisíc diváků, premiéra však skončila smírem 1:1.

Celková bilance:14 6 4 4 42:37

Jak to bylo v domácích utkáních Plzně? V Plzni dnes již Panteři ještě nikdy nevyhráli. Dvakrát si odvezli bod za remízy, které se urodily hned v jejich premiérovém ročníku, ve kterém mimochodem Plzeň získala extraligový bronz. Od té doby nezískali Havířovští ani bod.
Bilance na ledě Keramiky Plzeň: 7 5 2 0 25:14

PLZEŇANÉ PROTI HAVÍŘOVU

Pouze šest zápasů sehrál proti Havířovu Dušan Andrašovský, i přesto se stačil dostat na první místo spolu s Milanem Volákem v pořadí nejvíce bodujících Plzeňanů v zápasech s Havířovem. Poprvé proti Havířovu nastoupil slovenský útočník 20. října 2000 po vleklém zranění. Naskočil do poslední třetiny, ve které nejprve vyrovnal brankový účet zápasu, aby po 111 sekundách ukončil přesnou ranou i prodloužení.

Dušan Andrašovský
Milan Volák
7 (5+2)
Josef Straka
Petr Kořínek
7 (2+5)
Josef Řezníček 7 (0+7)
Pavel Vostřák 6 (4+2)

STATISTIKY ZÁPASŮ PLZEŇ vs. HAVÍŘOV

Průměrný počet branek 6
Průměrný počet vyloučených 14 (7-7)
Průměrný počet střel 83 (39–34)
Průměrný počet diváků 4 100
- v Plzni 6 125

NEJTRESTANĚJŠÍ HRÁČ

Osobní desetiminutový trest a další trest, tentokrát do konce utkání, vynesly současného útočníka Slavie Aleše Krátošku až na nejvyšší příčku mezi nejtrestanějšími hráči vzájemných duelů Plzně a Havířova. O čtyři méně, tedy 31 trestných minut nasbíral obránce Marek Černošek. Pikantností je, že jeden ze svých dvouminutových trestů dostal ještě coby hráč Keramiky Plzeň.