Notes #24: Na západní frontě boj

P l z e ň - Během pár hodin může být rozhodnuto o úspěšnosti či neúspěšnosti letošní sezóny. Keramici po sobotní dohrávce 46. kola v Karlových Varech přivítají hned v neděli dalšího přímého soupeře v boji o postup do play-off, bývalým trenérem Plzně Liškou vedený celek Českých Budějovic.

HC KERAMIKA PLZEŇ – HC ČESKÉ BUDĚJOVICE

44. kolo – úterý 28. ledna 2003 - 17:30 na plzeňském zimním stadionu
Soupeř Plzeňský zápisník Zápas

P l z e ň – Nejvyšší hokejová soutěž v České republice opět zažívá další skandál. Po kauze Duda, ale i dalších divokých výměn hráčů doprovázených vyjádřeními vyvolávajícími rozpaky, kauze "dýmovnice", kauze "bomba" je tu zbrusu nová aféra. Sedm let "čekala" extraliga na dopingový skandál. V hlavní roli pardubický Michael Vyhlídal a podezřelý je i havířovský Martin Lamich. Poslední podobný případ byl doping jihlavského Libora Dolany v roce 1995. Inkriminovaný zápas Jihlavy byl kontumován ve prospěch soupeře, hráč měl zastavenou činnost na tři měsíce. Regulérnost nejvyšší české hokejové soutěže tak opět dostala další ránu. Pokud by byl Lamichovi doping opravdu prokázán a pokud by byl postup stejný jako v případě Dolany, získala by Plzeň dodatečně tři body, které by výrazně promluvily do pořadí kolem postupové osmičky, možná by rozhodly i konečné účtování o postupu a neúspěchu. Zcela jistě kontroverzní postup. Vedení extraligy letos nemá klidný spánek, jedna nepříjemná událost stíhá druhou. Rozhodování v některých případech také ukázalo, že extraliga nestojí na příliš pevných základech, mluvíme-li o soutěžních řádech. Pokud se má extralize vrátit regulérnost a vážnost, čeká přes léto zodpovědné osoby hodně práce.


HC ČESKÉ BUDĚJOVICE
situace soupeře změny v kádru
předpokládaná sestava zajímavosti a aktuality

Po dvou letech v play-off?

Jihočeši naposledy hráli play-off v sezóně 1999-00, ve čtvrtfinále však přes ně pohodlně přešel do semifinále Vsetín s Paterou a Procházkou v sestavě. Další dvě sezóny se play-off jihočeské metropoli vyhýbalo.

Pod taktovkou explzeňského trenéra Lišky, kterého v průběhu sezóny doplnil Jaroslav Pouzar se Jihočeši propracovali až ke skvělé formě a výchozí pozici před závěrečnými boji. Stali se favority na postup ve skupině týmů pohybujících se kolem osmého místa.

Strůjci úspěchu jsou zejména gólman Hudáček, obránci Suchánek, Babka, Jasečko, útoku vévodí zkušení Rob, Štrba, Turek, Bartoš a značné oživení znamenal i příchod Josefa Štrauba, který sezónu na jihu Čech dohraje. Ze Slavie jej doprovodil Petr Míka, ale mladý útočník laboruje s poraněnou kyčlí a letošní sezóna již pro něj skončila.

Hokejisté Českých Budějovic mají na osmé místo náskok dvou bodů a ve zbytku základní části se utkají se čtyřmi přímými konkurenty v boji o play-off - Plzní, Vsetínem, Karlovými Vary a Litvínovem. Čtyři z posledních sedmi kol sehrají v Budvar Areně. Výsledek prvního z nich (duelu se Zlínem) je již v tuto chvíli znám.

SESTAVA ČESKÝCH BUDĚJOVIC Z 45. KOLA

Hudáček - Gýna, Babka, R. Suchánek, Slavík, Jasečko, Barinka - Kysela, Turek, Bartoš - Štrba, Štraub, Rob - Ondřej, Michálek, S. Procházka - Šimánek, Škoda, Hřebejk.

Trenér: Jaroslav Pouzar, Jaroslav Liška

Obránce Babka střelecky explodoval

Střeleckou potenci by obránci Danielu Babkovi mohl závidět kdejaký útočník. Urostlý slovenský bek je s devíti brankami nejlépe střílejícím obráncem extraligy. Rudolf Suchánek se zase v počtu získaných bodů za góly a asistence dělí o první místo s Martinem Hlavačkou. Celkem obránci jihočeského týmu nasbírali 80 bodů za 27 branek a 53 asistencí. Pro srovnání: obránci Keramiky vstřelili o deset branek méně, zaznamenali však o šest asistencí více, jejich bodový zisk je tedy 76 (17+59).

Robert Kysela opět v extralize

Kdysi v extralize obávaný střelec, autor jedinečné branky ze samostatného nájezdu při čtvrtfinálovém zápasu Sparta-Litvínov Robert Kysela se opět objeví na extraligových kolbištích. Angažoval jej právě celek Jihočechů. Kysela však stále zůstává hráčem Kladna, v Českých Budějovicích má pouze povolen střídavý start. Kysela odchází na jih s vizitkou nejproduktivnějšího hráče druhé nejvyšší soutěže. Vznikla však také další dohoda managementu Budějovic s Kladnem. Až Jihočechům skončí mistrovská sezóna uvolní do Kladna mladého reprezentanta Milana Michálka.

Fanoušci v postup do play-off věří

Velká většina fanoušků Českých Budějovic věří (50 %), že se jejich tým po 52. kole objeví na pátém až sedmém místě. Přibližně stejný podíl fanoušků, zhruba osmina věří, že jejich tým bude v první čtyřce, na osmém místě či do play-off vůbec nepostoupí. Takto se vyjádřili návštěvníci oficiálních internetových stránek jihočeského klubu www.hokejcb.cz.

Čtyřicetiletý nejproduktivnějším

3. července letošního roku oslaví již 41. narozeniny, hokejový apetit jej však neopouští. Veterán Rostislav Vlach je aktuálně nejproduktivnějším hráčem Medvědů, nasbíral celkem 27 bodů za 7 branek a 20 asistencí. Na pozici nejlepšího střelce týmu se propracoval Libor Pivko - 13. Po raketovém startu Martina Jenáčka se zdálo, že jej budě těžko někdo v počtu branek ohrožovat, příval gólů se však u Jenáčka zastavil. Pýchou Zlína bývala obrana, přestože se Zlínu nedaří, tradiční opora Jiří Marušák je jedním z nejlepších obránců ligy a nejproduktivnějším bekem Zlína – 23 bodů. Zároveň je také nejtrestanějším – 61 trestných minut.


PLZEŇSKÝ ZÁPISNÍK
výsledky hráčské statistiky
aktuální sestava zajímavosti a aktuality

Dosáhnou keramici na play-off?

Každý zápas je důležitý, dnešní dvojnásob. Keramika hostí přímého soupeře o postup, Jihočechy. Jeden z klíčových duelů bude psychicky hodně náročný, pro Plzeňany by měla mluvit výhoda domácího prostředí.

Ve shonu před koncem přestupního termínu se i v Plzni urodilo několik změn. Do plzeňského týmu by se mohl přeci jen podívat David Všetečka, obránce Písku, který se před sezónou pokoušel prosadit do kádru Keramiky, nyní je v Plzni na střídavý start.

Stejně tak i Ladislav Slížek, kterého na střídavý start uvolnil pro změnu Beroun, taktéž účastník druhé nejvyšší hokejové soutěže. Bližší informace o obou hráčích a o dalším hráči, který se vrátil do Plzně naleznete dále v textu.

Do přípravy keramiků na televizní derby s Karlovými Vary a další důležité zápasy příliš absence hráčů nezasahovala. Pouze s virovým onemocněním krátce laborovali Libor Barta, Michal Dvořák a Dušan Andrašovský.

SESTAVA KERAMIKY PLZEŇ Z MINULÉHO KOLA

Šmíd - M. Divíšek, Řezníček, Dobroň, M. Výborný, Mazanec, I. Vlček - M. Dvořák, J. Straka, Andrašovský - Branda, Hurtaj, Eiselt - R. Procházka, J. Štefanka, Matějovský - Volák, Švík, Adamský

O tři body i o vzájemnou bilanci

Oba soupeři sehráli letos tři vzájemné duley. Dva zápasy vyhráli keramici, jeden Jihočeši. Při stávajícím skóre nesmí Plzeňané prohrát více jak o tři góly. Především však jde samozřejmě o velmi cenné tři body do extraligové tabulky.

Letošní vzájemná bilance:

Plzeň vs. České Budějovice 3 2 - 0 - 0 - 0 - 1 9:6 6

Jiří Hanzlík se vrací

Odchovance plzeňského hokeje poslalo vedení v průběhu sezóny na hostování do Liberce výměnou za brankáře Zdeňka Šmída. Severočeši již ztratili šanci na play-off a uvolňují některé své hráče do jiných extraligových klubů zbrojících na závěrečné boje. Do Plzně tak zamířil zpět právě Jiří Hanzlík. Ve 26 zápasech za Bílé Tygry si připsal sedm bodů za tři branky a čtyři asistence. Od rozhodčích vyinkasoval celkem 57 trestných minut. Statistika účasti na ledě při vstřelené a inkasované brance je u Hanzlíka z jeho libereckého angažmá -3.

Keramika lovila v prvoligových vodách

Z Berouna byl vyřízen střídavý start Ladislavu Slížkovi (26 let, 179 cm, 82 kg). Berounský útočník ve 35 zápasech za Medvědy v první lize vstřelil 6 branek a na dalších 9 přihrál. Obránce David Všetečka z Písku sehrál za jihočeský klub letos 38 zápasů, zaznamenal tři branky a deset asistencí. Pozoruhodná je statistika +/-, v níž je čtvrtým nejlepším obráncem druhé nejvyšší soutěže (+12, 1. Patrik Rimmel z Chomutova +14).

Rudolf Pejchar má tajný sen

Bývalý gólman Plzně v současnosti plní roli druhého brankáře v Karlových Varech. Odchovanec plzeňského hokeje v rozhovoru s fanoušky na oficiálních internetových stránkách západočeského souseda uvedl, že má tajný, ale podle jeho mínění nereálný sen. Tím je ukončení kariéry v Plzni!

Plzeň opět ve hře o MS 2004?

Projekt haly v pražských Vysočanech dostal další vážnou ránu. Objevily se opět problémy s pozemky, vše by mohla vyřešit státní záruka. Rozhodování politiků je však zdlouhavé a již nyní se mluví o skutečnosti, že jakékoli zpoždění může být pro projekt smrtelné. Že by se MS v roce 2004 mohlo konat v ČR, ale mimo hlavní město připustil generální ředitel Teleaxisu, marketingového partnera ČSLH Miloš Boukal, ale také marketingový ředitel IIHF Fin Kimm Leinonen. Předseda Karel Gut však tuto možnost popírá a zopakoval jednu z podmínek konání MS v ČR, Praha a nová hala. Pro server iDnes.cz však Leinonen uvedl, že hala nemusí být neochvějnou podmínkou a v úvahy by připadaly i haly v Pardubicích, Vítkovicích a Plzni!

Na plzeňském ledě s dopinkem v těle?

Pardubický Vyhlídal dopoval, dnes již jasná věc. Stín podezření padl i na dalšího hráče, exhavířovského útočníka Martina Lamicha. Jakou má celá událost souvislost s Plzni? Zakázané látky v těle byly čtyřiadvacetiletému forvardovi prokázány po zápase Plzeň - Havířov s výsledkem 4:5. Lamichovi byl však proveden pouze první test, výsledky druhého rozhodujícího byly známy až po uzávěrce Blafáku. Lamich v současnosti obléká s explzeňským Jiřím Dobrovolným dres druholigového finského Kokkolan Hermes O důsledcích zjištění nepovolených látek v těle se ještě bude rozhodovat.


ZÁPAS
VS.

bilance

hráči

statistiky

HISTORICKÁ BILANCE

Dva tradiční soupeři se stabilně setkávají v české extralize každý rok již od jejího vzniku. V první "české" sezóně nedokázala Plzeň Jihočechy ani jednou porazit, i s úroky však keramici Českým Budějovicím opláceli v sezóně 2001/02, kdy je čtyřikrát porazili. Ve vzájemných utkáních zaznamenal jediný hattrick současný útočník Sparty Martin Špaňhel v září 1999. Zajímavostí je, že už tři utkání skončily vítězstvím 1:0 pro České Budějovice. První tři plzeňské branky proti tomuto soupeři v české extralize pak vstřelil současný forvard Liberce Michal Straka. Vzájemná bilance hovoří poměrně zřetelně pro Západočechy. Určitě jim výrazně pomohlo, že v posledních pěti vzájemných soubojích neztratili ani bod.

Celkem: 35 17 - 0 - 6 - 0 - 12

Plzeňané proti Českým Budějovicím

Nejproduktivnějším hráčem vzájemných soubojů je Pavel Vostřák, kterému se letos na jeho finské štaci v Jyvaskyla příliš nedaří. V těsném závěsu je pak Michal Straka. Nejproduktivnějším obráncem je Josef Řezníček, o bod zpět je Ivan Vlček. 12 bodů získal ve vzájemných soubojů Václav Král, všechny však v dresu našeho soupeře. 26. listopadu 2000 se zásadním způsobem podílel na výhře Budějovic 4:2, když si připsal tři body.

Pavel Vostřák 16
Michal Straka 16
Milan Volák 15
Petr Kořínek 15

STATISTIKY ZÁPASŮ PLZEŇ VS. ČESKÉ BUDĚJOVICE

Průměrný počet branek 5,21
Celkové skóre duelů (PLZ-CEB) 97:75
Celkový počet diváků 148 030
Průměrný počet diváků 4518
- v Plzni 5 505
- v Budějovicích 3 531