Notes #26: Sbohem, sezóno? Aneb proč zdolat Pardubice

P l z e ň - Keramiku Plzeň čeká existenční zápas. Prohra v duelu s vítězem základní části by znamenala definitivní ztrátu nadějí na účast v bojích o titul! Zápas tedy může být posledním domácím vystoupením keramiků v letošní sezóně, nebo také v případě vítězství a následném úspěchu na ledě Liberce pozvánkou na play-off. Pardubice prokázaly v minulém kole trvající herní pohodu, doma přehrály 2:1 silnou Spartu. Těžšího soupeře keramikům los opravdu "přát" nemohl.

HC KERAMIKA PLZEŇ – HC PARDUBICE

51. kolo – pátek 28. února 2003 - 17:30 na plzeňském zimním stadionu
Soupeř Plzeňský zápisník Zápas

P l z e ň – Vyřazovací boje jsou vrcholem sezóny. Kvůli nim hokejisté v létě dřou do úmoru, poté půl roku křižují v autobuse celou republiku, snášejí všemožná zranění a jejich léčení, kvůli medailovým úspěchům a radosti fanoušků hrají hokej. V neposlední řadě také hokejový život není dlouhý a škoda každé neúspěšné sezóny. O motivaci mají hokejisté rozhodně postaráno. Postup by pro kvalitními hokejisty nabité plzeňské mužstvo neměl být problém, říkalo se před sezónou. Kolo se s kolem sešlo a nedlouho před koncem základní části bylo zřejmé, že se keramici budou o postup strachovat a bojovat o něj do poslední vteřiny posledního kola. Přitom k postupu stačí zdánlivě málo, potvrzení kvalit mužstva, resp. hráčského potenciálu. Vrcholně napínavý závěr extraligy tedy rozlouskne plzeňskou tajenku. Buď po 52. kole budou keramici a jejich fanoušci nuceni prohlásit "Sbohem, sezóno", nebo si hokejisté Plzně prožijí jedny ze světlejších chvilek své kariéry.


HC PARDUBICE
situace soupeře změny v kádru
předpokládaná sestava zajímavosti a aktuality

Sláva vítězům

Pardubice jsou jasným vítězem základní části. Že by o tuto výsadu mohly přijít, bylo dlouho jen teoretickou možností, před několika koly je vítězství Pardubic již jistotou. Východočeši tedy mají nejlepší možnou výchozí pozici před vyřazovacími boji, ve kterých se budou snažit zlomit své čtvrtfinálové prokletí.

V Pardubicích již jen čekají na termín prvního čtvrtfinálového zápasu. Tomu odpovídá i skutečnost, že v duelu s Třincem nechal trenér Říha odpočívat některé opory, např. Ladislava Lubinu. Soupeř pro čtvrtfinále je jasný, bude jím osmý tým po základní části. Na východu Čech tedy mohou pouze sledovat ostrou řež o postup.

Bilancování základní části je z pohledu Pardubic přeplněno superlativy. Útok Východočechů je nejproduktivnějším ze všech a obrana je po Slavii druhá nejlepší. Vše jistí se svoji úspěšností 93.2 % reprezentační gólman Adam Svoboda.

Nejlepším střelcem týmu je Radoslav Kropáč, před veteránem Ladislavem Lubinou, který dosáhl proti Znojmu ve 48. kole hattrick. Překonal také již hranici 300. branek. Nejlepším nahrávačem je Tomáš Blažek se 30 asistencemi.

Nejtrestanějšími muži týmu jsou dva útočníci, Michal Mikeska (93 TM) a Petr Sýkora (80 TM). Nejužitečnějšími hráči jsou bratři Sýkorově, v jejich statistice +/- mají účasti při vstřelených brankách převahu nad účastí při inkasovaných o 25.

SESTAVA PARDUBIC Z MINULÉHO KOLA

Svoboda-Pácal, Mudroch, Čáslava, Zábranský, Novotný, Duben, Pospíšil-Kudrna, Blažek, Lubina-Sýkora P., Divíšek, Tvrdík-Kropáč, Janecký, Pištek-Kolář, Koukal, Průcha

V obraně Pardubic kuriózně nastoupil někdejší útočník Keramiky Plzeň David Pospíšil.

Trenér: Miloš Říha

Pardubická produktivita

Jak již bylo řečeno, Pardubice se mohou pyšnit nejproduktivnějším útokem v celé extralize. Zajímavostí však také je, že v první desítce produktivity hráčů extraligy figuruje pouze jeden útočník Východočechů, a to ještě ke všemu Radoslav Kropáč, který velkou většinu zápasů sehrál v dresu Liberce. Svědčí to o vyrovnanosti pardubických útočníků.

Radoslav Kropáč 45 (25+20)
Tomáš Blažek 41 (10+31)
Ladislav Lubina 37 (19+18)
Petr Sýkora 35 (17+18)
Tomáš Divíšek 29 (16+13)
David Pospíšil 29 (10+19)

Pardubice před play-off posilovaly

Novou módou se zřejmě stane posilování nejlepšími hráči mužstev, které již před koncem přestupního termínu ztratily naději na postup do vyřazovacích bojů. Nezaháleli ani v Pardubicích. Do mužstva pojišťováků přišel nejlepší střelec libereckých Bílých Tygrů Radoslav Kropáč a ukazuje se jako dobrá posila. Pravidelně přispívá k brankovému kontu Pardubic. Ve svých prvních čtyřech zápasech za Pardubice vstřelil tři branky. Do extraligy se v dresu východočeského celku vrátil Libor Zábranský, který po dohodě ukončil během svého zranění angažmá ve Spartě. Pardubice se beka s reprezentačními zkušenostmi ujaly a vysoký obránce doplnil po svém uzdravení obranné řady Východočechů.

Vyhlídal dopoval

Pardubický obránce Michael Vyhlídal v Plzni určitě nenastoupí. V jeho těle byla nalezena po zápase se Slavií zakázaná látka a na základě pozitivního vzorku B byla východočeskému obránci pozastavena činnost do konečného rozhodnutí, které spadá do kompetence disciplinární komise APK. Šlo o letos první dopinkový případ. Po Vyhlídalově případu následoval havířovský Martin Lamich, kterému byla provedena dopinková zkouška s pozitivním výsledkem po zápase v Plzni.


PLZEŇSKÝ ZÁPISNÍK
výsledky hráčské statistiky
aktuální sestava zajímavosti a aktuality

Prohry střídají výhry

Po víkendu, ve kterém keramici vyhráli v Karlových Varech a prohráli doma s Českými Budějovicemi, čekal Plzeňany další náročný víkend, nakonec se stejným bodovým ziskem.

Hokejisté Plzně tak vyslyšeli přání svého trenéra získat v těžkých duelech se Slavií a Vítkovicemi alespoň tři body.

V Praze nechybělo k bodovému zisku mnoho, větší důraz a přesnost v koncovce. Dvě obrovské šance během zápasu spálil Juraj Štefanka, dvakrát stála v cestě puku tyč. Výborně chytajícího Libora Bartu překonal dvakrát šťastně Sup, vítězný gól vstřelil Radek Duda při vyloučení Josefa Řezníčka.

Proti oslabeným Vítkovicím tak měli keramici pomyslný nůž na krku, ale zápas zvládli výborně. Po brankách Josefa Straky a Michala Dvořáka vedli již ve 14. minutě 2:0 a na konečném vítězství 4:2 se kolektivním výkonem podílelo celé mužstvo. 700. zápas Milana Voláka tak byl důstojnou oslavou hokejového jubilea plzeňského odchovance.

Víkend skvěle vyšel Michalu Dvořákovi. Na Slavii jej byl při každém střídání doslova plný led a přestože neskóroval, byl jedním z nejlepších útočníků Keramiky. Gólově si vše vynahradil proti Vítkovicím, kterým vstřelil dvě branky a připsal si i bod za asistenci u první branky zápasu z hole Josefa Straky.

PŘEDPOKLÁDANÁ SESTAVA KERAMIKY PLZEŇ:

Barta - Výborný, Řezníček, Dobroň, Hanzlík, Vlček, Divíšek (Kubeš, Mazanec) - Dvořák, Straka, Andrašovský - Branda, Hurtaj, Matějovský - Koreis, Štefanka, Adamský - R. Procházka, Švík, Volák

Se vší obětavostí by měl nastoupit i Juraj Štefanka, kterého trápí zranění kolenních vazů.

Kanadské bodování Plzně

Josef Straka zvýšil svůj náskok na čele pořadí nejproduktivnějších hráčů plzeňské Keramiky. Na třetí místo se propracoval Michal Dvořák, jehož forma stále stoupá.

Josef Straka 40 (16+24)
Dušan Andrašovský 30 (15+15)
Michal Dvořák 27 (11+16)
Josef Řezníček 26 (1+25)
Juraj Štefanka 24 (8+16)

Josef Řezníček výrazně promlouvá i do pořadí produktivity obránců celé extraligy. Zisk 26 bodů jej po 49. kole pasoval do pozice čtvrtého nejproduktivnějšího obránce, 4 body za vedoucího Martina Hlavačku z Karlových Varů, který však sehrál o sedm zápasů více.

Plzeň má druhé největší návštěvy

Pořadí návštěvnosti se na špici po celou sezónu prakticky neměnilo. Plzeň chvíli vedla, ovšem poté převzaly úlohu lídra Pardubice, které prožívají sezónu plnou euforie. I třetí Zlín a čtvrtý Litvínov dokazují, že existují tradiční hokejové bašty, ve kterých mají výsledky na návštěvnosti poměrně malý vliv.

KlubPrůměr v domácích
zápasech
Pozice v tabulce
Pardubice 7 342 1.
Plzeň 6 324 10.
Zlín 5 155 13.
Litvínov 4 997 11.
Liberec 4 305 12.

Možný test před čtvrtfinále

Plzeň je jeden z týmů bojujících o dvě volná místa v play-off. Soupeři dvou šťastnějších na sedmém a osmém místě jsou jasní již nyní. Jsou to právě Pardubice, které se utkají s osmým celkem po základní části, a Slavia, které se postaví sedmý tým. V anketě na oficiálních internetových stránkách plzeňské Keramiky se fanoušci mohli vyjádřit ohledně budoucnosti Plzně. Zhruba stejný počet čtenářů tipoval, že se Plzeň do play-off nedostane nebo že jejich soupeři v play-off budou právě Pardubice, tedy že Keramika skončí na osmém místě. Zhruba pětkrát méně hlasů dostala Slavia a ještě o polovinu méně obhájce mistrovského titulu Sparta Praha.


ZÁPAS
VS.

bilance

hráči

statistiky

HISTORICKÁ BILANCE

Dušan Salfický loni v Plzni
jen v dresu Pardubic
Plzeň a Pardubice jsou dlouholetí účastníci nejvyšší hokejové soutěže. Více celkových úspěchů si na své konto připsali Východočeši, bilance v samostatné české extralize je ovšem příznivější pro Plzeňany:

Celková bilance: 37 17 7 13 107:96

Jak to bylo v domácích utkáních Plzně? Led plzeňských hokejistů je pro Pardubické zakletý. Sice hned v prvním vzájemném zápase úvodní sezóny na ledě Plzně vyhráli 3:0 (listopad 1993), další vítězství si připsali až po 14 zápasech v listopadu roku 2001, tedy v loňské sezóně(2:3), což byl zároveň první zápas Richarda Fardy jako hlavního kouče Keramiky Plzeň. Mezi listopadem 1996 a říjnem 2000 sehráli oba soupeři na ledě Plzně sedm utkání, ve kterých perníkáři nedokázali vůbec bodovat.
Bilance na ledě Keramiky Plzeň: 18 12 4 2 62:34

PLZEŇANÉ PROTI PARDUBICÍM

Složení nejčastějších střelců v dresu Plzně do branky Pardubic má opět tradiční lídry.

Michal Straka 10
Pavel Vostřák 9
Milan Volák 8
Tomáš Kucharčík 6
Milan Antoš
Pavel Geffert
Petr Kořínek
5

Ve vzájemných duelech se také čtyřikrát prosadil David Pospíšil a své příspěvky rovnoměrně rozložil mezi oba týmy. Dvě branky vstřelil za Plzeň Pardubicím, dvě za Pardubice Plzni. Ve třetím vzájemném utkání (sezóna 1993/94) se do listiny střelců pardubického týmu v zápase s Plzní zapsal Jiří Šejba! Legendární hráč se nedávno dočkal čestného zavěšení svého dresu v pardubické hale.

STATISTIKY ZÁPASŮ PLZEŇ vs. PARDUBICE

Průměrný počet branek 5.5
Průměrný počet vyloučených 14 (7-7)
Průměrný počet střel 69 (32-37)
Nejrychleji vstřelená branka 1:06 Volák
(10.10.1997)
Nejpozději dosažená branka 59:59 Antoš
(26.9.2000)
Průměrný počet diváků 5 430
- v Plzni 5 666
- v Pardubicích 5 208

Nejméně diváků v Pardubicích přišlo na zápas s Plzní v sezóně 1994/95, a to pouhých 1 574, v Plzni v sezóně 1995/96 – 3 100. Nejvyšší návštěva v Pardubicích byla 9 tisíc diváků (sezóna 1997/98), v Plzni v loňské sezóně 7 939.

NEJTRESTANĚJŠÍ HRÁČ

Tento primát drží obránce Aleš Píša – 60 trestných minut. O pouhou jednu minutu zpět je útočník Pardubic Jaroslav Kudrna. O třetí příčku se dělí Josef Řezníček s Davidem Pospíšilem, oba 48. Bývalý útočník Plzně a současný pardubický vyinkasoval čtyři minuty již v dresu Pardubic.