Představení Lausanne HC

Představujeme soupeře v CHL: Švýcarský dravec Lausanne HC

Škodovka se během všech tří účastí v Champions Hockey League utkala pokaždé se švýcarským týmem. Dvakrát se indiáni představili proti mužstvu z Lugana, v letošní základní skupině zase změřili síly s celkem EV Zug. Nyní se Plzeňané poprvé potkají s týmem Lausanne HC, podívejme se tedy na osmifinálového soupeře Západočechů zvětšenou optikou!

Město Lausanne

Švýcarsko je velice rozmanitá země. Města, která již indiáni během cest hokejovou Ligou mistrů navštívili, měla vždy jinačí charakter. Lugano italský, Zug spadá do části země, kde se hovoří německy, naproti tomu Lausanne patří do oblasti frankofonní. Toto malebné město se nachází na severním břehu nádherného Ženevského jezera v kantonu Vaud a žije zde přibližně 140 000 obyvatel. Lausanne je pro fanoušky Škodovky jistě vynikající destinací pro návštěvu, od Plzně je město vzdálené přes 800 km, v nedaleké Ženevě se nachází mezinárodní letiště.

Kromě zmíněného jezera nabízí město Lausanne mnoho turistických aktivit, které jsou spjaty s úžasnou místní architekturou. Velkou atrakcí je katedrála Notre-Dame, která je postavená v gotickém stylu. Návštěvníci města si mohou prohlédnout i biskupský hrad Sainte-Maire nebo Biskupský palác. V Lausanne je zároveň hlavním sídlem Mezinárodního olympijského výboru. Pro fanoušky, kteří vyrazí podpořit Škodovka během venkovního boje v osmifinále, je tak připraveno mnoho zajímavých skvostů k prohlédnutí.

Historie klubu a největší úspěchy

Klub byl založen už v roce 1922, je tak jedním z nejstarších ve Švýcarsku. Roku 1938 proběhlo spojení dvou týmů v jeden – toho původního a celku z Montchoisi, lausannské čtvrti. Oficiální název klubu tedy zněl Hockey Club Montchoisi Lausanne. V roce 1949 se klub přejmenoval na nejznámější název, který zni Lausanne HC. Hlavními barvami týmu jsou červená a bílá, aktuálně používá Lausanne ve svém logu řvoucího lva.

Lausannský klub nikdy v historii nezískal ve švýcarské nejvyšší hokejové soutěži mistrovský titul. Spíše se v minulosti potloukal mezi první (NLA) a druhou (NLB) nejvyšší ligou. V osmdesátých letech minulého století dokonce celek působil až ve třetí lize ve Švýcarsku, na začátku 90. let pak bojoval s finančními problémy a jen tak tak se vyhnul bankrotu. Lausanne HC se však z obrovských nepříjemností dokázal vyškrábat a hokej ve městě zůstal. Pendlování mezi soutěžemi však neskončilo, poslední sešup do té druhé nejvyšší přišel v roce 2005. Postup si tým vybojoval roku 2013, od té doby již pravidelně a stabilně působí v NLA.

Jak již bylo řečeno, zlaté medaile v lausannské sbírce chybí. Na přelomu 40. a 50. let minulého století klub získal celkem 6 cenných kovů ve švýcarské nejvyšší soutěži, z toho dvě stříbra a čtyři bronzy. Na další vystoupání na bednu muselo Lausanne čekat celých 68 let! V minulé sezóně totiž tým dokázal v NLA vybojovat další bronzové medaile, díky tomuto úspěchu se celek kvalifikoval i do Champions Hockey League.

„S losem jsme spokojení, byli tam hodně těžcí soupeři, týmy ze Švédska. Lausanne je jinak krásné město, v tabulce švýcarské ligy jsou, pokud se nemýlím, na třetí místě společně se Zugem. Jedná se o budoucí dějiště mistrovství světa, takže se rozhodně máme na co těšit,“ řekl po určení soupeře pro semifinále hlavní trenér Plzně Ladislav Čihák.

Kádr týmu Lausanne HC

Hlavním trenérem týmu je bývalý vynikající finský útočník Ville Peltonen, který ve své pozici působí od sezóny 2018/19. Koučem gólmanů je další velké jméno, které fanoušci znají z několika světových šampionátů, a sice Christobal Huet. Bývalý francouzský brankář v týmu chytal v letech 2012 až 2018, poté nastoupil do trenérské funkce.

Jedničkou týmu je zkušený pětatřicetiletý gólman Tobias Stephan ze Švýcarska. Záda mu většinou kryje jeho krajan Luca Boltshauser. Defenziva Lausanne HC je složena ze zkušených beky, kteří jsou doplněni mladými, nadějnými obránci. Oporami zadních řad jsou například Jonas Junland, švédský hokejista se zkušenostmi z reprezentačního týmu, nebo kanadský bek Robin Grossmann, vicemistr světa z roku 2013.

Jednou z předních hvězd týmu je Dustin Jeffrey, kanadský útočník se zkušenostmi z NHL. Ve slavné soutěži to zkoušel i švýcarský forvard Christoph Bertschy, který je po základní skupině CHL Top Scorerem týmu. Jiným Kanaďanem v týmu je Cory Emmerton, tento útočník odehrál řadu zápasů za Detroit Red Wings. V ofenzivě Lausanne se tedy ukrývá značná síla, která je složená z domácích borců, hráčů ze zámoří i ze severu Evropy.

„Lausanne bude mít dobré hráče, ve Švýcarsku hrají nahoře, takže nás rozhodně čeká hodně těžký soupeř,“ myslí si kouč Škody Ladislav Čihák.

Domácí aréna týmu z Lausanne

V Champions Hockey League se klub Lausanne HC představil v základní skupině na dvou stadionech – dva zápasy totiž odehrál v provizorním útočišti Patinoire d’Yverdon, třetí proti třineckým Ocelářům ve zbrusu nové Vaudoise aréně.

Ve zmíněné nové hale s kapacitou pro 9 600 diváků se odehrají zápasy MS 2020. První duel se v Vaudoise aréně uskutečnil slavnostně 30. září 2019 proti týmu z NHL Philadelphia Flyers (který mimochodem Lasaunne dokázalo vyhrát v poměru 4:3). Zřejmě nejmodernější aréna v Evropě hodně myslí na fanoušky, pro ty domácí je připraveno přes 3000 míst na stání, které domácí dokáží zodpovědně naplnit. V současnou chvíli na aréně ještě probíhají dokončující práce, už na začátku roku 2020 ale projde opravdu ostrou zatěžkávací zkouškou před světovým šampionátem, Lausanne totiž v lednu bude hostit Youth olympic games 2020, neboli Olympijské hry mládeže. Postaráno je výborně i o hráče, kabina domácího týmu snese srovnání s nablýskanými kabinami klubů NHL a pro mistrovství světa si ji už údajně měla zamluvit kanadská reprezentace.

Působení v Champions Hockey League

Jak byl výše v textu prozrazeno, klub z Lausanne se v sezóně 2019/20 kvalifikoval do hokejové Ligy mistrů poprvé v dlouhé historii. V premiérové účasti se mužstvo představilo v základní skupině D, kde se Lausanne potkalo českým mistrem HC Oceláři Třinec, běloruským týmem Junosť Minsk a finským celkem Lahti Pelicans.

Úvodní zápas v Champions Hockey League Lausanne nevyšlo zcela ideálně, neboť tým prohrál v Minsku 2:3 v prodloužení. V následujícím venkovním duelu se však švýcarskému celku zadařilo, když na ledě Lahti Pelicans vyhrál po samostatných nájezdech v poměru 5:4.

Poté přišly odvety proti těmto týmům, to se Lausanne představilo na domácím ledě. Junosť Minsk ve Švýcarsku prohrál 2:3 a Pelikáni z Finska ani ve druhém případě neuspěli v samostatných nájezdech, opět totiž uspělo Lausanne, v tomto případě 4:3. Důležité domácí výhry, díky kterým švýcarský klub vyrazil kupředu k postupu.

Na závěr se Lausanne postavili třineckým Ocelářům. V prvním duelu vyhrál na domácím ledě český mistr 2:1 po prodloužení, na konto hostujícího týmu přilétl další bodík. Odveta ve Švýcarsku vyšla lépe Lausanne, domácí hokejisté Třinec zdolali v poměru 5:3. Oceláři se hodně zlobili, neboť sudí neodpískali ofsajd, po kterém domácí vstřelili jeden z důležitých gólů.

Suma sumárum – Lausanne HC si v základní skupině D Champions Hockey League připsalo v šesti duelech celkem 12 bodů a umístili se na čelní pozici v tabulce, hned za švýcarský tým se probojoval běloruský Minsk. Lausanne ve skupině nasázelo celkem 20 gólů, tým jich pak 17 inkasoval.

Statistiky týmu v CHL

Nejproduktivnější hráč: Christoph Bertschy – 7 bodů (3+4)

Nejlepší střelci: Bertschy, Herren a Jooris – 3 branky

Nejlepší nahrávač: Christoph Bertschy – 4 asistence

Hodnocení plus/minus: Grossmann, Nodari a Vermin (+3)

Nejtrestanější hráč: Cody Almond (10 TM)

Gólmani:

Tobias Stephan – 251 min. | úsp. 90,98 | prům. 2,63

 Luca Boltshauser – 125 min. | úsp. 87,50 | prům. 2,88