Jaroslav Kracík

Jaroslav Kracík. Mistr přihrávek s více než 600 odehranými zápasy za Plzeň

Působení osmatřicetiletého útočníka Jaroslava Kracíka v modrobílém dresu se dá rozdělit na dvě etapy. Při spojení obou z nich vzejde z působení šikovného útočníka v útočných řadách Plzně velké množství nezapomenutelných situací, které si nyní můžeme připomenout.

Geniální přihrávky už od mládí

Poprvé se do A týmu Plzně Jaroslav Kracík prosadil již během sezóny 2001/02, a to díky skvělým výkonům, které předváděl v juniorském mužstvu. Na úplném startu extraligové kariéry Jaroslava Kracíka na adresu útočníka sršela chvála ze všech stran. „To, co dokáže vymyslet Jarda Kracík, před tím klobouk dolů. Moje góly vyplynuly z jeho geniálních přihrávek,“ rozplýval se Jan Heřman, Kracíkův spoluhráč z juniorky, v roce 2004. Geniální přihrávky hrají v celé Kracíkově kariéře stěžejní roli. K Heřmanovi se přidal i tehdejší asistent trenéra A týmu Jiří Kučera: „Hráč se může naučit taktiku, časem vyspěje fyzicky, ale techniku musí mít v sobě. Bylo mi jasné, že kluk s takhle vytříbenou technikou už v Plzni hrozně dlouho nebyl. Navíc je to i povahově vynikající kluk.“

V dalších ročnících se Kracíkova role v ofenzivě týmu Plzně neustále zvětšovala, forvard se stal jednou z nejdůležitějších opor útočných řad modrobílých. Jaroslav Kracík, který je pro plzeňské fanoušky spjatý s číslem 81, v průběhu sezón utvořil známé dvojice s mnoha útočníky. V ofenzivních formacích Kracík vždy předváděl svůj um při rozdávání přihrávek a jeho parťáci pálili.

Jedním z prvních ostrostřelců, který těžil z Kracíkových přihrávek, byl Michal Důras. Následně přišla famózní sezóna jak pro Jaroslava Kracíka, tak pro plzeňského útočníka Aleše Padělka. V sezóně 2005/06 společně v modrobílém dresu utvořili jednu z nejnebezpečnějších extraligových dvojic, které se daly v ofenzivě najít. Kracík i Padělek se díky své unikátní souhře dočkali i pozvánek do seniorského reprezentačního výběru České republiky. Po jednom z galapředstavení ze zmíněné sezóny, kdy Plzeň rozstřílela Vsetín a Kracík si připsal tři asistence, ačkoliv mohl sám několikrát zakončovat i skórovat, prohlásil: „Vůbec mě to nemrzí, já tyhle situace tak řeším. Stejně vždycky přihraji.“ Tak tehdy zněla definice stylu hry od samotného Jaroslava Kracíka.

Kracík s Plzní v prvním desetiletí jednadvacátého století zažil různé sezóny. Ty těžké, kdy se týmu nedařilo, ale i ty nezapomenutelné. Vypíchnout můžeme hlavně dvě památné čtvrtfinálové série play off proti pardubickému týmu, Jaroslav Kracík nechyběl ani u jedné. Po druhém postupu přes Pardubice do semifinále vyřazovacích bojů v sezóně 2008/09 byl forvard i důležitou součástí plzeňského mužstva, které odehrálo fantastickou sérii proti pražské Slavii. V ní i v celé základní části Jaroslav Kracík utvořil další údernou ofenzivní dvojici, v tomto případě s Romanem Tomasem.

V ročníku 2009/10 přišlo pro Kracíka nepříjemné zranění, kvůli kterému odehrál v dresu Plzně nekompletní sezónu. V jejím průběhu západočeský klub poprvé v kariéře opustil.

Tři bronzy a tři góly

Po odchodu z české extraligy strávil Jaroslav Kracík čtyři sezóny v nižších německých hokejových soutěžích. Pak přišel návrat do Plzně, kterou Kracík posílil před začátkem sezóny 2015/16. Útočník, který vždy na šumavských soustředěních získával obdiv za svou fyzickou připravenost, vytvořil údernou útočnou trojici s Miroslav Indrákem a Dominikem Kubalíkem. Tato trojice táhla indiány celou sezónou, na jejím konci se mohli modrobílí těšit ze zisku bronzových medailí. Kanonýr Kubalík se stal ve zmíněném ročníku nejlepším střelcem soutěže, právě Kracík mu na mnoho tref přihrál.

Kracík se po svém návratu do Plzně – pokud se hrály – pokaždé probojoval do vyřazovacích bojů. Z bronzové medaile se mohl útočník radovat hned třikrát. Jak už bylo připomenuto, poprvé se tak stalo v sezóně 2015/16, následně také po ročnících 2017/18 a 18/19. S indiány si Jaroslav Kracík mohl do sbírky zapsat rovněž zisk Prezidentského poháru pro nejlepší tým základní extraligové části.

Také on zažil báječné putování HC Škoda Plzeň mezinárodní soutěží Champions Hockey League. V sezóně 2018/19 Západočeši zválcovali soupeře v základní skupině Ligy mistrů. Po demolici finského mistra a tehdy úřadujícího vítěze CHL JYP Jyväskylä Jaroslav Kracík řekl: „Vítězství proti obhájci trofeje je veliký úspěch, je to kvalitní finský tým. Občas nás přehrávali, ale dokázali jsme dát góly a vyhráli jsme.“ S indiány došel Kracík v tomto ročníku až do semifinále soutěže, v následující sezóně se s celým týmem srdnatě bil v odvetném duelu na ledě Lausanne, kde však cesta Plzně soutěží skončila.

Ale ještě zpět k extralize. 24. listopad 2019 a 21. kolo Tipsport extraligy, indiáni bojují na ledě Vítkovic. Pro fanoušky by se jednalo o naprosto běžný zápas, Jaroslav Kracík ho však učinil unikátním. Vyhlášený asistent si v něm totiž připsal svůj premiérový hattrick v kariéře, díky čemuž se opět nesmazatelně zapsal do vzpomínek všech příznivců indiánů.

„Je to trošku zvláštní, že zrovna já jsem dal tři góly, to je výjimečné, protože moc velký střelec nejsem. Jsem samozřejmě rád, že mi to tam napadalo a vyhráli jsme," hlásil tehdy Jaroslav Kracík a se smíchem dodal: „Třetí gól, kterým jsem završil hattrick, byla taková odměna. Hlavně pro mě odměna do kasy."

V popředí statistických tabulek

Odchovanec plzeňského hokeje Jaroslav Kracík odehrál v modrobílém dresu během 15 extraligových sezón dohromady 615 zápasů. Pouze čtyři hokejisté si zvládli v plzeňském klubu připsat více utkání.

Útočník v duelech, která za Plzeň odehrál, získal celkem 329 kanadských bodů (92+237). I v tomto ohledu se řadí do TOP 10 v historických plzeňských tabulkách. Jaroslav Kracík je 8. nejproduktivnějším hokejistou klubu a pouze čtyři hráči zvládli získat během svých kariér v západočeském klubu více asistencí.

Klub HC Škoda Plzeň Jaroslavu Kracíkovi děkuje za všechny odehrané roky v modrobílém dresu a přeje mu vše nejlepší do budoucí kariéry i osobního života!