Komentář sportovního manažera

Tomáš Vlasák o nových hráčích i o odchodech

Ve velkém rozhovoru Tomáš Vlasák, sportovní manažer HC Škoda Plzeň, přehledně komentuje posily do mužstva indiánů i hráče, kteří jej opouštějí. V závěru poodkrývá informace ke startu letní přípravy.

Informace o změnách v kádru A týmu HC Škoda Plzeň.

Plzeň představila pětici nových hráčů. K velké změně dojde v brankovišti, návrat do týmů indiánů hlásí Miroslav Svoboda, který západ Čech opustil na konci sezóny 2017/18. Řešili jste zpětně ještě jeho odchod, jenž byl komplikovaný?

Samozřejmě jsme si k tomu něco řekli, ale tak to ve sportu prostě je a takové věci se stávají. Než odešel, chytal tu skvěle a odváděl výbornou práci. Ruda Pejchar (trenér gólmanů, pozn. redakce) si přál Mírův návrat, protože ví, co v něm je a jak s ním pracovat. Pokud se nepletu, Míra chtěl změnit prostředí a my se s ním domluvili rychle. Podepsal tu smlouvu na dva roky a my očekáváme, že s Dominikem Pavlátem vytvoří vyrovnanou dvojici tak, abychom se jako tým dostali do play off a i nadále se pohybovali v patrech tabulky, ve kterých si přejeme.

Říkáte, že Svoboda s Pavlátem by měli vytvořit vyrovnanou dvojici. O jedničce pro sezónu tedy není rozhodnuto?

Necháváme to na Rudovi Pejcharovi. Ale za mě, a myslím, že s tím Ruda také souhlasí, je situace taková, že to je čistě na Mírovi a Dominikovi a bude záležet pouze na nich. My chceme, aby makali dohromady, aby si pomáhali a utvořili kompaktní dvojici. Je zásadní, aby dohromady fungovali, a především pomáhali týmu.

Do obranných řad přichází zvučné jméno v podobě Dominika Graňáka, velezkušeného beka s reprezentačními, zahraničními i četnými zkušenostmi z české nejvyšší soutěže.

Dominika znám ještě ze Slavie. Vím, jaký je charakterově, a dal bych za něj ruku do ohně. Udržuje si velice stabilní výkonnost, a navíc k nám přichází také s tím, že nám také pomůže s výchovou mladých hráčů v obraně. Jednoduchá volba. Podepsal u nás na jeden rok, má už svůj věk. Uvidíme, jak budou obě strany po sezóně spokojené a jestli se budeme domlouvat i dále.

Do útoku přichází tři hráči. Michal Bulíř, vicemistr letošního ročníku extraligy, Jan Schleiss, odchovanec modrobílého hokeje, a švédský forvard Gustaf Thorell.

Michala Bulíře jsme oslovili a podepsali s tím, že od něho očekáváme body. Nechci na něho vytvářet umělý tlak s tím, že bude muset ze 100 % nahradit Milana Gulaše, ale Michal si sám uvědomuje, že by měl být lídrem týmu, který ho potáhne. Bavili jsme se s ním na tohle téma a potěšilo mě, že jednak zájem byl oboustranný, tak že svou roli vzal. Je to pro něho výzva a on sám chce potvrdit to, proč sem přichází. Sledoval jsem ho v play off a jsem přesvědčený, že v jeho potenciálu je dělat minimálně bod na zápas. Jeho další velkou výhodou je to, že může hrát centra a i křídlo. Opakuji, věříme, že bude tím hráčem, který potáhne naši ofensivu. Podepsal v Plzni na jeden rok.

Honza Schleiss se vrací po třech sezónách zpátky domů. Vidím v něm náhradu za Petra Straku. Je to podobný typ bojovníka, který neuhne ze souboje, ale dokáže v průměru dělat 20 bodů za ročník. Má stále ještě potenciál a my bychom ho chtěli rozvinout, aby u nás dále rostl. Podepsal u nás na dva roky.

Gustafa Thorella jsme měli vyhlédnutého už loni, ale vinou okolností spojených s covidem a určitými rodinnými problémy, o kterých se nechci ale bavit, přichází „až“ letos. Je to typický tvořivý hráč, kterého do prvních dvou lajn potřebujete. Přichází s velkými očekáváními, neboť se jedná o velice chytrého hráče, který může tvořit hru a který by nám měl opravdu pomoct. Se Švédy ale málokdy šlápnete vedle, protože jsou naučení pracovat a mají výbornou morálku. Gustaf dokáže hrát jak na centru, tak na křídle, ale u něho to spíše vidím na centra, protože má schopnosti vyhledat hráče a vytvářet šance. Ale o tom se po jeho příletu v červenci pobavíme.

Loňskou sezónu po zranění Tomáše Mertla a Pavla Musila Plzeň bojovala s „prostým“ nedostatkem centrů. Teď situace vypadá zcela obráceně.

Na centru může mimo Mertlíka a Musky nastoupit nově i Michal Bulíř a Gustaf, dále také Petr Kodýtek, Filip Suchý a Filip Přikryl. Bude záležet na aktuální sestavě a také se o tom pobavíme přímo s hráči, na jakém postu bychom je využili.

Pokud se bavíme o příchodech, musím se zeptat i na odchody. V týmu končí řada hráčů, kteří v něm působili několik sezón. Nejdiskutovanějšími jmény jsou bezesporu Milan Gulaš, který v Plzni měl ještě sezónu smlouvu, přesto končí, a Dominik Frodl.

Milanovi se za prvé ještě jednou sluší opravdu poděkovat, protože tu odvedl fantastickou práci. Nicméně už během sezóny za mnou přišel s přáním, že by se chtěl odejít i přes to, že má stále platnou smlouvu. Hráče, který v klubu nechce být, nemá smysl držet jen pro smlouvu. Milan u nás tedy nebude dále pokračovat.

Velký dík patří i Dominikovi, protože u nás odchytal skvělé sezóny. Předvedl v nich to, proč jsme ho k nám přiváděli. Na další ročníky měl řadu nabídek, a i když jsme mu naši také představili, nemohli jsme konkurovat, což je normální. To je sport a Dominik bude ve své kariéře pokračovat jinde.

Když se poslední roky řeklo Gulaš, jedním dechem se dodávalo Mertl. Byl odchod Tomáše Mertla nějakou variantou?

Vůbec to nebylo ve hře. Tomáš tu má platnou smlouvu a my s ním počítáme dál. Ani s námi neřešil, že by chtěl odejít, takže to byly jen spekulace nezaložené na pravdě. My věříme, že se Tomáš dá zdravotně dohromady po velice nepříjemné sezóně, kterou vinou dlouhodobého zranění měl. Má naši důvěru a bude jistě velice platným článkem týmu. A doufám, že se budeme bavit o prodloužení smlouvy i do budoucna.

Tým dále opouští šestice dalších hráčů. Váš komentář k nim?

Honza Eberle neodehrál sezónu podle svých ani našich představ a dohodli jsme se, že u nás nebude dále pokračovat. U Petra Straky jsme měli zájem na prodloužení smlouvy, ale nebyli jsme ochotni jít na určité finanční požadavky, které už byly pro nás za hranou. To vůbec nemyslím zle, je to jen fakt. Určitě mu ale děkujeme, stejně jako Ebís je to veliký bojovník, který tu odvedl velký kus práce.

Když se k nám vracel Jarda Kracík, asi nikdo z nás nevěřil, že tu ještě odehraje tolik sezón. I jemu velký dík, protože měl vždy velký podíl na tom, že jsme postoupili do play off a byl velice platným hráčem. Nicméně jsme přivedli hráče na jeho post a nebylo by ani vůči němu fér ho tu držet na čtvrtém centru.

Luboš Rob měl u nás skvělou první sezónu, ta druhá už tak povedená nebyla. Měl hodně šancí na góly, ale neproměnil je a pak to měl v hlavě. Na jeho obranu, je to ohromně poctivý pracant a v sestavě hodně lítal, což mu samozřejmě nebylo příjemné, ale neremcal a šel tam, kam ho trenéři dali, a vždycky se snažil odvádět maximum. Ale prostě se mu střelecky nedařilo… Uvidíme, třeba se znovu nakopne a ještě neřekl poslední slovo.

K obráncům; Roman Vráblík k nám původně přišel na výpomoc a zůstal tu tři roky. Odvedl výbornou práci, ale také dostal lepší nabídku, proto odchází. U Matěje Stříteského jsme se dlouho rozmýšleli, ale poté, co jsme podepsali nové hráče, nebyl v budgetu už takový prostor, abychom se s ním mohli domluvit na prodloužení smlouvy.

Co Michal Houdek?

S jeho agentem jsme v kontaktu. Bylo mi řečeno, že by měl někde podepsat, není jasné, jestli to bude první liga nebo extraliga. Pokud by to šlo a jednalo se o Chance ligu, chtěli bychom ho mít napsaného na střídavé starty. Je stále naším hráčem, ale bude pro něho lepší, když bude pravidelně hrát, než aby tu plnil roli sedmého, osmého beka.

Sezónu v Plzni dohráli také Martin Dočekal a Albert Michnáč. Nebyla ve hře jejich pokračování v týmu?

S Dočkym a s Vítkovicemi by asi možnost na vyjednávání byla, ale my jsme se rozhodli podepsat jiné hráče. U Michnyho jsme věděli už v době jeho příchodu k nám, že si ho budějovické vedení přeje pro další sezónu mít v týmu a už mu dalo nabídku. Takže to jsme vůbec neřešili.

Tým ale stále není uzavřený, je to tak?

Máme dvě volná místa a už i vytipované hráče, se kterými konkrétně jednáme. Věřím, že ta jednání dopadnou dobře, protože jsme přesvědčení, že tito hráči by byli přínosem pro tým.

Krátce ještě k vašim trenérským povinnostem. A týmu HC Škoda Plzeň začíná úvodní část přípravy pro sezónu 2021/22 už v pondělí 3. května. Znamená to start i pro vás?

Zapojím se do přípravy hned, taková byla totiž domluva hned na začátku. Letní příprava je ale víceméně celá na Honzovi Snopkovi, kondičním trenérovi. Je u týmu několik let a svoji práci dělá velice dobře. Tým měl sílu hrát hokej, který chceme předvádět, a když se nedařilo, nebylo to vinou fyzičky. Věříme, že kluky opět výborně připraví. My s kolegy budeme v roli pozorovatelů, protože skladba tréninků je na Honzovi. Uvidíme, jak kdo maká, když musí jet na pokraji sil, jak kluci pracujou a jak se chovají, to je pro nás důležité.

Individuální přípravu bude mít pětice hráčů – Michal Bulíř, Dominik Graňák, Viktor Lang, Tomáš Mertl a Gustaf Thorell. Naopak s týmem budou trénovat po návratu z osmnáctek David Jiříček, který už je od loňska pevnou součástí týmu, Marcel Marcel a David Špaček a také Dominik Soukup a Vladimír Kremláček. Kluky chceme vidět jak na suchu, tak následně na ledě.

Budeme primárně střídat zázemí na zimáku a na hřišti u něho, Lochotín a Hradiště, naše tradiční prostory. V prvních týdnech určitě zapojíme kardio a pak se tréninky budou vyvíjet. Máme naplánovaná dvě soustředění, která uzavřou pomyslné bloky, a doufáme, že okolnosti dovolí, abychom obě mohli absolvovat. Domluvíme se s hráči, kteří budou mít individuální plány, aby za námi na Šumavu dorazili, protože na závěr soustředěních máme tradičně grilování, tak aby se s kluky poznali. Fungující parta je základem každého úspěšného týmu. Po druhé Šumavě bude volno a kolem 26. července nástup na led.