„Naším největším problémem je nedisciplinovanost“, říká Pavel Vostřák

Plzeň po bojovném výkonu podlehla Kladnu těsně 2:3. K vítězství nevedla ani trenérská výměna, která se uskutečnila dnes ráno. Domácí tým v dnešním zápase poprvé vedlo duo Miroslav Přerost – Jiří Kučera. Plzeň sice měla více šancí než Kladno, ale brankář Zdeněk Orct byl dnes téměř nepřekonatelný. A při dobrém brankáři stojí i štěstí, jako třeba při střele Michala Dobroně, která skončila na břevně kladenské branky. Vítězný gól vstřelil těsně před koncem jednačtyřicetiletý kladenský obránce Petr Kasík. Byla to již jeho třetí vítězná branka v posledních čtyřech zápasech. „Asi mě to už bude něco stát,“ svěřil se po zápase.

Spokojený se ziskem tří bodů byl určitě trenér Kladna Petr Tatíček. „Já myslím, že to byl vyrovnaný zápas plný nevyužitých šancí, faulů a přesilovek. Rozhodující moment zápasu se odehrál na přelomu druhé a třetí třetiny, kdy Plzeň nevyužila téměř dvouminutovou přesilovku pět na tři. Také bych rád vyzdvihl výkon brankáře Zdeňka Orcta, který je pro nás v letošní sezoně velkou oporou.“ V roli hlavního trenéra se poprvé představil Miroslav Přerost, ale premiéra v nové funkci mu nevyšla. „Z takového jednoduchého pohledu na zápas nemůžeme týmu vytknout, že by nebojoval. Měli jsme obrovské množství příležitostí, což dokazuje i poměr střel na branku. Ale nebyli jsme schopni překonat vynikajícího brankáře hostů. Po banálních chybách obrany jsme poté inkasovali góly. Těžko se dá po odchodu trenéra Čady ze dne na den otočit kvalita týmu. V mužstvu je problém a ten se musí řešit.“ V čem vidí plzeňský trenér onen zmíněný problém? „Je to špatná hra v obrané činnosti a velice špatná hra obránců jako takových. Změna musí nastat buďto v trénincích, druhým řešením je výměna hráčů. Změna v tréninku je dlouhodobější záležitostí, případná výměna hráčů musí nastat okamžitě, pokud k ní má dojít.“ Vítězný gól Kladna padl při vyloučení Radka Matějovského, který byl při forčekingu příliš důrazný a srazil protihráče na mantinel. Poslal tak svůj tým v závěru utkání do dvojnásobného oslabení. Jak by tento zákrok zhodnotil Miroslav Přerost, nebyl zbytečný? „To je otázka pohledu na tu věc, jestli to byl faul nebo ne. Je vůbec zajímavé, že posledních šest minut zápasu jsme hráli v oslabení.“

Jako první z hráčů hodnotil dnešní zápas Jiří Hanzlík. „Dali jsem dnes do zápasu hodně nasazení a snahy, ale je vidět, že jsme v krizi. Je to všechno hodně těžkopádné. Měli jsme dnes plno příležitostí, na brankáře Orcta šlo minimálně čtyřicet střel. Bohužel se nám nepodařilo šance proměnit, pokud by jsme se dostali na odstup dvou gólů mohl se zápas vyvíjet jinak. I když ani dvougólový náskok pro nás někdy moc neznamená. Závěr zápasu jsme odehráli v oslabení, je to částečně i naší nedisciplinovaností.“ Jednu z největších šancí zápasu neproměnil Pavel Vostřák, který jel sám na brankáře, ale Orct jeho střelu chytil. „Já mám na zápas stejný názor jako Jiří Hanzlík. Rozhodla naše nedisciplinovanost, což nás provází již několik zápasů. To je náš největší problém spolu s nevyužíváním střeleckých příležitostí. Dnes jsem se v zakončení trápil já. Beru prohru částečně i na sebe. Nedat ze samostatného nájezdu gól je stejná chyba, jako když obránce nahraje protihráči. Já si ale myslím, že bylo vidět, že jsme bojovali, ale štěstí nám dnes nepřálo.“ Na 2:2 srovnával v závěrečné části Aleš Krátoška, ale Plzni jeho branka nakonec bod nepřinesla. Jak by popsal gól sám střelec? „Radek Matějovský zatáhl po levé straně puk, naznačil objetí branky a já jsem s ním domluvený, že mi to dá před první tyčkou. A potom už stačilo trefit prázdnou branku.“ Unikátního úspěchu dosáhl veterán soutěže Petr Kasík. V posledních čtyřech zápasech Kladno třikrát vyhrálo a Kasík byl třikrát autorem vítězné trefy. Čekal před dnešním zápasem kladenský obránce, že by se mohlo něco takového podařit? „Hokej je kolektivní sport a o to vítězství se zasloužili všichni. Kdyby gólman pustil o gól víc, tak jsme nevyhráli. Samozřejmě mám z toho vítězného gólu radost, ale to je pouze špička ledovce. Pravděpodobně mě to už ale bude teď něco stát,“ usmíval se zkušený bek.