Peter Čerešňák. Z perspektivního kluka v klíčového muže týmu

Do Plzně v květnu 2016 přichází třiadvacetiletý obránce Peter Čerešňák po svém dvouletém angažmá ve Vítkovicích. V prvním rozhovoru v novém prostředí říká ještě nesměle: „Snad to bude dobrý krok.“ Nevěděl ještě, že na západě Čech stráví dlouhých 6 let a své působení v Plzni ukončí až dubnu 2022. Ale popořadě.

Nahradit Jeřábka

Zůstaňme ještě ve zmiňovaném květnu. Čerešňák totiž do Plzně přichází jako náhrada za odchovance Jakuba Jeřábka, který odešel do KHL. „Je to výborný obránce, i teď (2016) na mistrovství podává skvělé výkony. Určitě to nebude nic lehkého,“ říkal tehdy nový obránce v plzeňském tréninkovém dresu. A i když před ním stál velký úkol, musíme říct, že rozhodně nezklamal. Naopak.

Prodlužování smluv

A Čerešňákovi se v Plzni dařilo na výbornou. Již brzy se propracoval mezi stálice obrany, trenéři na něho spoléhali čím dál tím více. Svými výkony okouzlil plzeňské fanoušky a vydobyl si stálé místo i v reprezentaci Slovenska. A tak se jeho působení v Plzni prodlužovalo hned dvakrát.

Nejprve na konci listopadu roku 2017, a to o další dva roky. Tomáš Vlasák, sportovní manažer HC Škoda Plzeň, k tomu tehdy uvedl: „Je to vysoký pravák, který odvádí stabilně dobré výkony. Tudíž o něj dlouhodobě stojíme, je to takový náš pilíř obrany.“

Stabilně dobré výkony se stupňovaly ve stabilně výborné a klíčové výkony, obě strany byly spokojené se vzájemnou spoluprací, a proto přišlo druhé prodloužení. Znovu o dva roky, tedy do konce ročníku 2021/22.

Flashback

Peter Čerešňák, jak jsme psali výše, si získal srdce plzeňských fanoušků nejen svými výkony na ledě, ale také vystupováním mimo něj. V příspěvku zde se například v době covidových omezení s plzeňskými příznivci podělil s fotografií z dětství.

8. října 2021: 5 bodů v zápase

Nejen stálice v obraně, ale velice cenný hráč i do ofenzivy. Tuhle charakteristiku skvěle podtrhl říjen letošní sezóny, kdy Peter zaznamenal skvělých pět kanadských bodů v zápase proti Kladnu. I díky jeho příspěvku plzeňští hokejisté porazili Rytíře z Kladna na jeho ledě vysoko 8:1.

30. prosince 2021: 300 zápasů za Plzeň

Šest sezón je zkrátka šest sezón. A zápasy na kontě přibývají. Peter Čerešňák tak v minulé sezóně dosáhl na metu 300 duelů v extralize v barvách HC Škoda Plzeň. Oslavil jej stylově – v posledním zápase kalendářního roku 2021 a výhrou nad Kometou Brno.

Rekordy klubu

Překonat jeden rekord? Říkáte málo? Tak my vám připomeneme hned dva!

Peter Čerešňák zvládl oba pokořit v minulé sezóně. Nejprve se stal klubovým rekordmanem v počtu získaných asistencí obránce během jedné extraligové části (informovali jsme zde) a poté v počtu získaných kanadských bodů obráncem během jedné základní části. Mimochodem vyrovnal i rekord rekord extraligy v počtu získaných přihrávek obráncem, který vytvořil v sezóně 1999/00 zadák Martin Hamrlík. Ten během jedné základní části zaznamenal 34 asistencí. Stejně jako Peter Čerešňák v sezóně 2021/22.

Olympijský medailista

Zimní olympijské hry 2022. Slovensko získává bronzové medaile a v kádru má svou a plzeňskou stálici Petera Čerešňáka.

Neodchod do KHL

Už měl vyřízená víza. S kabinou, která byla jeho domovem po dlouhých šest hokejových let, se rozloučil po vítězné brance v Třinci. Kamarádi a týmoví kolegové mu prozpěvovali „Čerko, děkujem!“ a tleskali mu. S novináři už „do foroty“ udělal rozlučkový rozhovor. Člověk míní, Rusko mění. A tak Peter Čerešňák v Plzni pokračoval až do konce loňské sezóny. Jak je jeho milým zvykem, situaci okomentoval velice prakticky: „Už bylo vše dojednané, vybavené, ale nakonec od toho Rusové ustoupili. Nechci se v tom více rýpat. Nevyšlo to, zůstávám v Plzni. Budeme se snažit o co nejlepší výsledek.“

Rozhovor závěrem

Pojďme vzpomínání zakončit s úsměvem. Peťovi přeje HC Škoda Plzeň jen to nejlepší do nového angažmá i do osobního života a upřímně děkuje mu za vše, co v modrobílých barvách odvedl. A také mu přejeme spoustu dobrých televizních rozhovorů!