Notes #19: Hokejový rok 2004 otevírá západočeské derby!

P l z e ň - Západočeští rivalové v současnosti postávají před branami play-off. V případě vítězství Plzeňáci mírně posílí skomírající naději na postup do bojů o titul, výhra energetiků by byla další velkou ranou do plzeňský šancí. Plzeň tři zápasy v řadě prohrála, kvůli účasti na MS juniorů nemohou trenéři počítat s Markem Schwarzem. Jinak je trenérům Lasselsbergeru k dispozici kompletní kádr. Na lavičce Energie se do Plzně vrací někdejší trenér Keramiky Richard Farda.

HC LASSELSBERGER PLZEŇ
vs.
HC ENERGIE KARLOVY VARY

36. kolo – neděle 4. ledna 2004 - 17:30 na plzeňském zimním stadionu

P l z e ň - Věhlasu fotbalového derby Sparta-Slavia se sice žádné hokejové derby rovnat nemůže, přesto je v extralize několik ostře sledovaných derby. V počátcích samostatné české soutěže si nejvíce pozornosti vysloužily duely mezi Zlínem a Vsetínem, velmi blízkými sousedy, kteří se dvakrát potkali dokonce ve finále extraligy. Mezi fanoušky obou týmů vznikla velká rivalita, až nevraživost. S výkonnostním vzestupem hokejové Slavie se do povědomí fanoušků stále více vrývá pražské derby. Hodně zlé krve mezi oběma pražskými rivaly nadělala aféra „dýmovnice“, kdy jeden z neukázněných diváků zapálil uvnitř Holešovické haly dýmovnici, čímž zápas nakonec ukončil. Západočeské derby takovou pozornost jako pražské derby nepoutá, což je zřejmě ovlivněno dlouhodobým postavením obou týmů v extralize, o výjimečné události ale také rozhodně nouze není. Počáteční vzájemné sympatie se bohužel přesunuly do druhého extrému, nepřátelství. Vrcholem byl konflikt na karlovarském stadionu v posledním vzájemném zápase. Vztahy obou fanouškovských táborů tak padly na dno, ze kterého se lze již jen odrazit ...


HC ENERGIE KARLOVY VARY
situace soupeře změny v kádru
předpokládaná sestava zajímavosti a aktuality

ATAK PLAY-OFF S RICHARDEM FARDOU

Juniorský reprezentant Vojtěch Polák v jedné
z karlovarských šancí posledního derby.
V Plzni bude mladý forvard Energii chybět.
Jak již mají v posledních letech Karlovarští ve zvyku, úvod extraligy vyšel týmu náramně, poté nastal ústup z výhodných pozic. Prohrou v Českých Budějovicích (18. kolo, 1:3) načali energetici dlouhou sérii neúspěchů. Devět zápasů po sobě nevyhráli, získali pouze dva body za jednu remízu a jednu prohru v prodloužení.

Tíhu špatných výsledků neuneslo působení Miloslava Hořavy ve funkci hlavního trenéra. Na jeho místo nastoupil v Plzni dobře známý trenér Richard Farda, jehož poslední štací byl prvoligový Havířov. Premiéra explzeňskému kouči na lavičce Energie vyšla náramně, hráči novému trenérovi dali dárek v podobě výhry 3:1 nad Spartou.

Také v dalších čtyřech zápasech pod taktovkou Fardy lázeňští hokejisté bodovali, prohru připravil Varům až Liberec (4:3). Prohrou 2:3 se Zlínem zakončili energetici předvánoční pouť extraligou.

Roli tahouna v kádru Energie převzal po zpočátku úspěšném Tomáši Netíkovi Jan Alinč. Čelo karlovarského statistického žebříčku produktivity je vzácně vyrovnané, se okupují horní pozice 14 body ho okupují Alinč, Lipanský, prvním je nejlepší střelec týmu, desetibrankový Skuhravý.

Nejistý je v dnešním zápase start obránce Rodina, zotavujícího se po zranění litvínovským Skleničkou. Juniorský útočník Vojtěch Polák je pro změnu členem reprezentace do dvaceti let, která bojovala na mistrovství světa ve Finsku.

Sestava Karlových Varů ze 34. kola:

Franěk (21. Pejchar) - Ptáček, Hájek, Vantroba, Galvas, Bauer, Krajíček, od 41. min. navíc Kivoň - Tvrdík, Alinč, Košťál - Jantovský, Lipianský, Bednařík - Svoboda, Netík, Kraus - Kumstát, Skuhravý, od 21. min. navíc Domin.

Malý průvan v týmu

V minulém zápase nepustil
Rudolf Pejchar ani jeden gól
O vánoční, resp. reprezentační přestávce, nastaly v sestavě Energie změny. Do Českých Budějovic zamířil na hostování útočník Robin Bacul. Ještě předtím Vary měnily s prvoligovou Jihlavou, kam odešel mladý obránce Petr Punčochář. Do lázeňského města se naopak stěhoval jihlavský forvard Jiří Jantovský, útočník s bohatými extraligovými zkušenostmi, který naposledy hostoval ve Spartě Praha.

Jak se daří Energii venku?

V úvodu soutěže Karlovarští hokejisté udivovali svoji formou na stadionech soupeřů. Energetici by si jistě tyto časy rádi připomněli, neboť v tabulce zápasů venku se propadli na sedmé místo. Celkově vyhráli pětkrát (jednou v prodloužení), dvakrát remizovali a desetkrát prohráli (jednou v prodloužení). Mezi nejcennější bodové zisky Energie venku lze řadit remízu na Spartě či debakl Litvínovu na jeho ledě. Jednou z výher, které hokejisté Energie v úvodu soutěže dosáhli, byla také výhra na plzeňském stadionu. Plzeňáci tedy mají svému regionálnímu rivalovi co oplácet.

Energetici v řeči čísel
Nejproduktivnější hráč
Nejlepší střelec
Nejlepší nahrávač
Vítězné góly
Góly v oslabení
Nejlepší v +/-
Nejhorší v +/-
Nejtrestanější hráč
Skuhravý 15 (10+5)
Skuhravý - 10
Tvrdík - 9
Lipanský, Skuhravý - 3
Alinč, Lipanský - 1
Krajíček, Kumstát - +5
Skuhravý - -7
Skuhravý - 77


PLZEŇSKÝ ZÁPISNÍK
výsledky hráčské statistiky
aktuální sestava zajímavosti a aktuality

VÍTKOVICE OPĚT ODOLALY

Zaplněná hala v ostravské Porubě shlédla v prvním povánočním kole plzeňskou expozici neproměněných šancí. Hokejisté Lasselsbergeru začali aktivně, vypracovali si mnoho brankových příležitostí, ale vítkovický Marek Pinc kapituloval v celém zápase pouze jednou.

Šťastným střelcem byl Dušan Andrašovský (33.minuta), ovšem jeho gól již znamenal „pouze“ vyrovnání na 1:1, neboť v té samé přesilovce, v níž se trefil slovenský forvard, poslal z brejku domácí do vedení Filip Turek. Plzeň si tak nechala dát letos od Vítkovic již třetí gól při vlastní přesilovce!

Gól Andrašovského Plzeň povzbudil, převzala otěže zápasu, ale další náhlé zaváhání ji poslalo do kolen. 16 sekund před druhou sirénou se blýskl vítěznou brankou domácí Zbyněk Irgl. Myšlenky na bodový zisk chvíli po přestávce zahnal Burger, který se trefil přesně mezi betony Zdeňka Šmída, který se v tomto zápase objevil v plzeňské kleci. Kosmetickou úpravu dodal výsledku Aleš Padělek.

Ani šestý pokus o bodový zisk v Ostravě v řadě tedy Plzeňákům nevyšel. Ztráta na play-off narostla na osm bodů. Vítkovický zápas byl prvním duelem pro plzeňského Martina Paroulka. Hned po pár desítkách sekund se objevil v šanci, ale střela mu nesedla. „Hrálo se mi s kluky výborně. Rozuměli jsme si, dokázali jsme si vytvořit i šance, ale jejich neproměňování dostalo domácí do sedla," byl Paroulek spokojen se souhrou trojice Paroulek-Straka-Andrašovský. S výsledkem to již bylo horší: "Gól těsně před sirénou je vždy špatný a když k němu přidá soupeř bezprostředně po návratu na led další branku, bývá to s mužstvem hodně špatné. A to se stalo právě nám," dodal plzeňský útočník.

Sestava ze 34. kola:

Šmíd - Dobroň, Výborný, Jiří Hanzlík, Jindřich, Nedoma, Klaus - Paroulek, J. Straka, Andrašovský - Dvořák, Krátoška, Matějovský - Vostřák, Hurtaj, Důras - Šaffer, Švík, Kracík.

Kapitánský triumvirát

Letním odchodem Josefa Řezníčka osiřel kapitánský post. Převzal jej Jiří Hanzlík. Dlouholetý Plzeňák svoji funkci nakonec složil, kapitánství převzal David Pospíšil. Toho však odválo ruské angažmá a kapitánský post byl opět neobsazen. „C“ na dresu se v prvním povánočním zápase nakonec objevil na dresu Aleše Krátošky, který je tak letos třetím kapitánem Lasselsbergeru Plzeň.

Statika +/-

Nejlépe na tom byli z plzeňského týmu po 34. kole obránci Nedoma s Výborným, naopak na druhém pólu je s-7 body Adam Šaffer.

Statistika +/-
Milan Nedoma
Martin Výborný
+3
Pavel Vostřák
Jaroslav Polák
+1
Dušan Andrašovský
Ĺubomír Hurtaj
0

Chybí body z hřišť soupeřů

Poslední tři zápasy na stadionech soupeřů Plzeňáci prohráli, a to při hrozivém celkovém skóre 5:18. Celkově ze sedmnácti zápasů venku dokázali hokejisté Lasselbergeru bodovat v pouhých šesti! Dvanácti jich prohráli, z toho jednou v prodloužení. S výhrou se tedy Plzeňáci vraceli domů pouze pětkrát. V tabulce týmů při započítání pouze zápasů venku je Plzeň se sedmy body a skóre 30:54 na předposledním místě s šestibodovým náskokem na poslední České Budějovice. Zápasy venku jsou místem, kde Lasselsberger Plzeň hodně tlačí bota.

Druhá nejhorší obrana

Nelichotivým postavením je předposlední místo v počtu inkasovaných branek (po 34. kole). Plzeň inkasovala 98 gólů, více jich dostaly pouze České Budějovice (106). Útočná činnost je na tom o něco lépe. V počtu dosažených branek patří Plzni deváté místo (81).


ZÁPAS
VS.

bilance

hráči

statistiky

HISTORICKÁ BILANCE

Celková bilance Plzeň vs. Karlovy Vary
26 15 6 5 93:67

Jak to bylo v domácích utkáních Plzně? Z deseti utkání skončila tři remízou, všechna shodně 4:4. Dvakrát dokázali Karlovarští v Plzni plně bodovat, v posledním předloňském vzájemném utkání, divoká přestřelka tehdy skončila vítězstvím Karlových Varů 6:4, a v posledním vzájemném utkání v Plzni.

Bilance zápasů Plzeň vs. Karlovy Vary na plzeňském stadionu
1383251:35

Letos se oba soupeři potkávají potřetí, první duel na plzeňském ledě znamenal pro Vary historicky druhé vítězství na ledě svého západočeského soka. Výhru zařídil Ján Lipianský. Druhý vzájemný zápas přinesl hodně vzruchu. Plzeň odskočila na rozdíl dvou branek, domácí náskok smazali a dokázali odpovědět i na další vedení Plzně. V prodloužení rozhodl David Pospíšil o exportu dvou bodů. V lázeňském městě se podruhé postavil do branky Plzně Marek Schwarz, i on tak sledoval konflikt mezi fanoušky v karlovarských ochozech.

STATISTIKY ZÁPASŮ PLZEŇ vs. KARLOVY VARY

Průměrný počet branek 6
Průměrný počet vyloučených 12 (6-6)
Průměrný počet střel 82 (39-33)
Průměrný počet diváků 5200

PLZEŇANÉ PROTI KARLOVÝM VARŮM

Pavel Vostřák 20 (9+11)
Josef Řezníček 17 (4+13)
Petr Kořínek 14 (6+8)
Michal Straka 14 (2+12)
Martin Čech 11 (4+7)