Sportovec posledních 30 let

Nejlepším sportovcem Plzeňského kraje za posledních 30 let se stal Martin Straka!

První listopadový den se v Obřadní síni plzeňské radnice uskutečnilo vyhlášení zajímavé ankety. Tu uspořádala Nadace sportující mládeže při příležitosti 30. výročí od svého založení ve spolupráci s Nadačním fondem západočeských olympioniků.

Mezi nominovaným sportovci byli Filip Jícha, Jaroslav Špaček, Petr Čech, Kateřina Emmons, Andrea Sestini Hlaváčková, Filip Jícha, Roman Kreuziger, Michal Michalík, Jiří Mužík, Jan Řehula, Barbora Strýcová, Zdeněk Štybar a Martin Straka.

A právě posledně jmenovaný - dnes spolumajitel a místopředseda představenstva klubu, dříve skvělý hráč a kapitán, který Plzeň dotáhl k historickému titulu, nakonec anketu o Nejlepšího sportovce Plzeňského kraje za posledních 30 let ovládl.

O vítězi rozhodovali sami sportovní fanoušci, formou bylo hlasování na internetu.

Olympijský vítěz z Nagana a mistr světa Martin Straka převzal pamětní cenu z rukou primátora Plzně Romana Zarzyckýého: „Martina Straky si vážím jako hokejisty i jako člověka, se kterým jsem měl možnost spolupracovat na bázi hokejového klubu. Martin patří mezi symboly naší zlaté hokejové éry korunované úspěchem v Naganu. Dodnes si pamatuji euforii, kdy se vrátil z NHL do české extraligy, aby převzal plzeňskou škodovku a dovedl ji jako majitel i hráč k historicky prvnímu titulu. Jsou to mimořádné úspěchy, které se zapsaly do dějin českého hokeje i města Plzně.“

Fotografie: M. Pecuch