Merezhko a Archambault

Dvojité posílení! Do Plzně míří Igor Merezhko a Olivier Archambault

Po čtyřiadvaceti hodinách hlásí HC Škoda Plzeň další nové tváře ve svém kádru – jsou jimi ukrajinský bek Igor Merezhko a kanadský forvard Olivier Archambault. Oba prozatím na západ Čech přicházejí s roční smlouvou.

„Olivera jsme dlouho sledovali a myslíme si, že je to hráč s velkými individuálními schopnostmi. Umí dát gól, ale i skvělou přihrávkou najít spoluhráče. K tomu má velmi dobrý pohyb, takže věříme, že bude posilou,“ říká generální manažer klubu Martin Straka a dodává: „Igor je na tom podobně. Vysoký kluk, pravák, navíc neskutečně produktivní. K tomu má zkušenosti i s kanadským hokejem, kde dlouho působil. Na Slovensku měl dobré čísla, takže věříme, že si to přenese i do Plzně.“

Téměř dvoumetrový řízný bek Igor Merezhko při své hmotnosti rovných sto kilo přichází na západ Čech značně vyztužit obranné řady. Pětadvacetiletý rodák z Charkova již ve svém mladém věku prošel celou řadou zahraničních angažmá.

Pravidelný reprezentant své země, který často nosil na hrudi i kapitánské C, prošel kromě soutěží rodné země i mládežnickou akademií rakouského Salzburku, ruskou VHL, dánskou soutěží a čtyři sezóny strávil i v kanadské WHL.

Na západ Čech ovšem přichází ze Slovenska, kde v dresu Spišské Nové Vsi odehrál i s play off 64 utkání a zapsal 57 bodů (11+46).

Ze stejného týmu na západ Čech přichází i jednatřicetiletý dravý štírek Olivier Archambault. Rodák z kanadského Le Gardeur byl v roce 2011 draftován jako celkově sto osmý Montréalem Canadiens.

Do nejslavnější soutěže se ovšem produktivní forvard neprodral, téměř sto zápasů ale s průměrem prakticky půl bodu na utkání stihl v AHL. Sedm let s průměrem více jak bod na zápas strávil také v ECHL, podobně si vedl i pět sezón v QMJHL.

Zároveň se stane třináctým Kanaďanem, který se kdy objeví v plzeňském dresu. Svou zemi reprezentoval na neoficiálním mistrovství světa hráčů do sedmnácti let, naposledy pak působil v Evropě. V rakouské i slovenské nejvyšší soutěži se pokaždé zaskvěl průměrem více jak bodu na utkání.