„Do Pardubic pojedeme vyhrát,“ vzkázal Kracík

P l z e ň - Ještě před začátkem utkání žádný fanoušek nevěděl, zda-li jde povzbuzovat své modrobílé hokejisty naposledy v letošní sezóně. Hokejisté HC LASSELSBERGER PLZEŇ prohrávali s HC MOELLER PARDUBICE 1:2 na zápasy. V případě, že by Pardubice vyhrály sobotní duel, jak předpokládaly, hrozila by situace, že by následně mohly sérii ukončit vítězstvím na domácím ledě v úterním utkání. To se však nestalo, Plzeň vybojovala vítězství i ve druhém domácím zápase a srovnala stav série na 2:2. “Odehrál jsem asi nejlepší zápas v mé kariéře,“ řekl po utkání šťastný Jaroslav Kracík.

Začátek utkání však rozehráli lépe pardubičtí hráči. Už po necelé odehrané minutě prostřelil Romana Málka Petr Průcha. Domácí však do konce první části hry srovnali, ale do druhé vstoupili stejně špatně jako do té první. Následně vicemistři z loňské sezóny přidali třetí branku a odskočili na dvoubrankový náskok. Plzeň však byla pokropena živou vodou a během jedné minuty vyrovnala. Ve třetí třetině domácí prostřelili Adama Svobodu třikrát a v Plzni se mohlo slavit, protože bylo už jasné, že se hokej do Plzně vrátí minimálně na jedno utkání.

Miloš Říha si rozhodně nemyslel, že by v Plzni jeho svěřenci prohráli obě utkání. Již před odjezdem na západ Čech prohlásil, že si „Perníkáři“ jedou pro jedno vítězství. “Domácím musím pogratulovat k zaslouženému vítězství, kterého dosáhli po naší profesorské hře a po našich chybách. Dali do zápasu hodně srdíčka a touhu po vítězství,“ řekl Říha, kterému pochopitelně nebylo do řeči po dvou prohraných utkáních. Před plzeňským publikem ale smekl: "Diváci byli fantastičtí. Teď jedeme domů a doufám, že i u nás bude tak bouřlivé publikum jako tady v Plzni. Myslím si, že tuhle sérii zvládneme, protože máme větší zkušenosti z minulé sezóny, kdy jsme přesně tímto způsobem hráli,“ prohlásil bojovně Říha.

Hlavní trenér Plzně Miroslav Přerost přiznal, že se bude Plzeň chtít v play-off udržet co nejdéle. Nejdříve ovšem zhodnotil utkání. “Začátky třetin jsme měli problematické, protože jsme se nedokázali koncentrovat od prvních vteřin hry. Ale dokázali jsme v polovině druhé třetiny v tom nejdůležitějším momentě, kdy se utkání pro nás vyvíjelo nejhůře, vyrovnat a otočit výsledek,“ připomněl Přerost nejhorší okamžik utkání, kdy Pardubice vstřelily branku, která znamenala dvoubrankové vedení. Minutu poté však srovnali Radek Matějovský a Adam Šaffer. Pak kouč upozornil na plzeňský lazaret, který zužuje sestavu. “Máme několik zraněných hráčů, ale další utkání hrajeme až v úterý. Všichni dělají vše proto, aby mohli nastoupit. I proto máme zítra volnější trénink, velký prostor dostanou především rehabilitace a masáže,“ nastínil Přerost program plzeňských hokejistů následujícího dne.

Nejlepším hráčem utkání byl vyhlášen Jaroslav Kracík. Když se to dozvěděl, jel právě pro hokejky svých spoluhráčů. “Pro hole jsem jel jako nejmladší, a když jsem slyšel své jméno, tak jsem se musel vrátit. Vůbec jsem si nemyslel, že bych mohl být vyhlášen nejlepší hráčem utkání. Byl to pravděpodobně můj nejlepší a nejdůležitější zápas, jaký jsem zatím odehrál. Utkání bylo ale těžké, protože jsme stále Pardubice dotahovali. Oni dali dost laciné góly a my jsme museli vždy vyrovnat. Pokaždé se nám to dařilo, dali jsme rozhodující gól, a pak už to bylo dobré.“ Právě nejmladší hráč v týmu Kracík zavelel k obratu, když připravil dva góly. “Respekt mám, ale snažím se, aby nebyl vidět a snažím se hrát co umím. Do Pardubic teď pojedeme vyhrát. Je to veliká výzva, když Pardubice už nemají ten náskok dvou vyhraných zápasů,“ vzkázal Východočechům Kracík.

Radek Matějovský už od prvního utkání série nechodil daleko pro rány, které bolí. I dnes už z něj měli soupeři respekt, ovšem někteří poznali, jak se hraje agresivní, ale ve většině případech čistý hokej. “Na začátku třetin jsme udělali vždy chyby a přiznávám se, že za stavu 1:3 jsem už moc nevěřil, že bychom to mohli obrátit. Pak jsme dali dva góly, které přišly jako blesk z čistého nebe a byli jsme zpátky ve hře,“ řekl autor dvou branek. “Při prvním gólu to skvěle zavezl do třetiny Jarda Kracík, já jsem si najel mezi kruhy a hned jsem vystřelil. Na tom druhém má zase zásluhu Pavel Vostřák, který mi to z rohu nahrál a já jsem to dal Svobodovi mezi nohy. Je teď vidět, že hrajeme jako tým. Ti kluci, kteří naskočili za ty zraněné, perfektě plnili své úkoly a hráli super hokej,“ pochválil své spoluhráče Matějovský. Pak přemýšlí, jak by se série mohla odvíjet na ledě pardubické Duhové areny. “Určitě bychom chtěli uspět, ale bude to hodně těžké, protože všichni ví, že se tam moc nevyhrává. V Plzni však budeme ještě hrát a ten zápas chceme určitě vyhrát, jelikož fanoušci tady jsou a vytvářejí výbornou kulisu a chceme jim předvést ještě nějaké výkony,“ řekl na závěr Matějovský.