Publikum povstalo a ocenilo Málkův zákrok aplausem vestoje

Plzeňský brankář byl pro svůj tým opět velkou oporou. Při obou obdržených gólech si vybral trochu smůly, ale v poslední třetině byl již nepřekonatelný. Diváci dokonce jeden z jeho excelentních zákroků ocenili ovacemi ve stoje. „Ještě se mi to nestalo, je to však velice příjemné. Když diváci skandují moje jméno, tak si toho občas ani nevšimnu, protože se soustředím na hru. Po zákroku při střele Jenáčka jsem si říkal, že teď už hlavně nesmím dostat žádný hloupý gól,“ oceňuje Málek plzeňské publikum.

Málkův zákrok přišel za stavu 3:2 pro Plzeň. Domácí v zápase dvakrát prohrávali, vítězný gól přišel po vynikajícím průniku Martina Výborného, který prošel do útočného pásma podél mantinelu s bravurou, na kterou bylo plzeňské publikum zvyklé uplynulých dvacet let snad jen od Ivana Vlčka. Výborný projel celým útočným pásmem a zpoza branky našel Jiřího Jelínka, který rozvlnil síť za Murínovou brankou.

„Tam se otevřel prostor a já jsem toho využil,“ okomentoval situaci stručně Výborný. Výborný ale vynikal i na druhé straně kluziště. Skvělým zákrokem překazil například přečíslení Balaštíka s Leškou. „Tam je takové pravidlo, že bránící hráč by si měl hlídat hráče bez puku. Já jsem naznačoval, že půjdu na Lešku. On promeškal ideální čas pro přihrávku a já jsem si tam potom lehl. Přese mě by nevystřelil, tak zkusil nahrát a trefil mě do hokejky. Bylo to štěstí, že tu přihrávku nezvedl.“

Plzeň dokázala i v semifinále poprvé vyhrát až na domácím ledě. Utkání se Zlínem se však těm proti Pardubicím příliš nepodobalo. „Zlín hraje úplně jinak. Proti Pardubicím to bylo daleko agresivnější. Zlín souboje nijak nevyhledává, nemají typy rváčů.“ A proč je Plzeň doma neporazitelná? „Obrovskou zásluhu na tom má Roman Málek. Také jsme se víc semkli a zjistili jsme, že pokud budeme hrát jako tým, můžeme vydřít vítězství i nad „lepšími“ týmy,“ narážel Výborný na fakt, že dobří hráči nemusí nutně tvořit dobrý tým. A jak stráví plzeňský obránce noc před dalším důležitým zápasem? „Já neumím usnout. Budu až do čtyř koukat do zdi. Ráno už zase potom nemůžu dospat. Ze snu mě ale žádní hráči soupeře nestraší, takhle se nikoho nebojím. Nakonec je to jenom sport,“ uzavřel nejlepší hráč utkání.

Dalším hrdinou zápasu byl brankář Roman Málek. Diváci ovacemi ve stoje ocenili jeho zákrok, kdy v leže zabránil Zlínu skórovat z dorážky. Jak vnímal plzeňský gólman tuto poctu, které se mnoho hráčů nedočká. „Určitě to bylo hezké, akorát se mi roztřásly nohy, abych vzápětí nedostal nějaký laciný gól. Bylo to příjemné, ještě jsem to nezažil.“ Byl to opravdu tak vyjímečný zákrok? „Já bych to nebral jako tak velký zákrok. Já jsem měl trochu smůlu při prvním gólu, kdy jsem myslel, že mám puk pod sebou a najednou rozhodčí ukázal gól. Tímto zákrokem se to potom asi vykompenzovalo.“ Zápasy Plzně ještě v letošním play-off ani jednou nerozhodovaly samostatné nájezdy. Pokud by na ně došlo, byl by určitě jedním z exekutorů na straně Zlína letos naprosto suverénní Martin Hamrlík. „Já bych to rád proti němu zkusil. Pořád dává ty nájezdy ze strany. My jsme si to zkoušeli taky na tréninku. Bylo by to jistě zajímavý, ale zítra ještě ne, až ve Zlíně,“ věří Málek v pondělní vítězství v normální hrací době.

Výsledek zápasu určitě nepotěšil zlínského kouče Ernesta Bokroše. S výkonem svých svěřenců ale mohl být slovenský trenér docela spokojen. „Já bych chtěl v první řadě pogratulovat domácím k vítězství. Viděl jsi velmi pěkný hokej, který měl úroveň play-off. Hráči Hamé předvedli dobrý výkon, i když jsme prohráli, tak jsem s předvedenou hrou spokojený. Utkání rozhodlo to, že jsme neproměnili vyložené šance, které nám hráči Plzně nabídli,“ litoval Bokroš špatné koncovky Zlínských.

Plzeňský trenér Miroslav Přerost byl s výsledkem samozřejmě spokojený. „Já musím souhlasit s hodnocení svého kolegy. To utkání bylo velmi pěkné a hodně taktické z obou stran. Zlín tu předvedl určitě lepší hru než předtím Pardubice, což nás překvapilo,“ upozornil na sílu valašského týmu plzeňský kouč. Plzeň se zatím zdá být na domácím ledě neporazitelná. V čem vidí důvody úspěchu Západočechů na domácím ledě jejich trenér? „To je velice těžká otázka. Někdy máte série, kdy prohráváte a nevíte proč. Nám se začalo dařit na začátku roku. Velmi nám k tomu pomohlo i obecenstvo. Ale já příliš nezkoumám důvody, hlavně si přeji aby to vydrželo co nejdéle.“ Sílu Lasselsbergeru na domácím stadionu zná i zlínský trenér Bokroš: „Já přeji Plzni aby byla neporazitelná na domácí půdě, ale pouze v tom případě, že my taky. Ale každé utkání může být zcela jiné. Po jednoznačném prvním zápase nás Plzeň ve druhém zaskočila, hrála velmi dobře, ale nakonec se štěstí přiklonilo k nám. Také jsem rád, že tato série probíhá v duchu fair play, a já za to děkuji domácím hráčům i trenérům,“ ocenil čistou hru obou týmů zlínský kouč.

Po dlouhé pauze, způsobené zraněním při televizním zápase v Karlových Varech, zasáhl v neděli poprvé do play-off Ivo Prorok. Důrazného ale i technického útočníka si plzeňští diváci po příchodu z Litvínova oblíbili a po prvním střídání skandovali jeho jméno. Ivo Prorok byl již nějakou dobu připraven nastoupit, ale trenéři neměli důvod měnit složení týmu, kterému se dařilo. I dnes nastoupil spolu s Adamem Šafferem až v polovině zápasu. „Trenéři mi naznačovali, že bych měl naskočit na led, ale tým hrál výborně a nebyl důvod něco měnit. Dnes nás trenéři v polovině zápasu nasadili nasadili, protože klíčoví hráči už toho měli „plný kecky“. Ivo Prorok ale také plzeňským fanouškům i svému týmu způsobil horké chvilky, když nahrál protihráči přímo před Málkovu bránu. „To je neomluvitelná chyba, viděla to celá republika. Stálo ale při mně štěstí a děkuji Romanovi, který nás podržel, a Okálovi, který přestřelil.“ Stejně jako Okál neproměnil ale ani Prorok svou obrovskou šanci v gól. Prorokovi nahrál do ideální pozice křížnou přihrávkou výborně hrající Jaroslav Kracík, který několikrát kouzelnými přihrávkami šokoval zlínské hokejisty. „Já jsem to asi trochu uspěchal, protože jsem si myslel, že se Murín nestačí tak rychle přemístit, ale on tu přihrávku čekal. Měl jsem to spíš potáhnout,“ litoval plzeňský útočník neproměněné šance.

Vítězný gól zápasu zaznamenal obránce Jiří Jelínek, který odehrál svůj první zápas za Lasselsberger Plzeň. Gólu předcházela skvělá vynikající akce Martina Výborného. Jak viděl šťastný střelec rozhodující moment zápasu? „Já hlavně děkuji Martinovi, že mi to takhle nahrál. Já jsem do toho jenom plácnul a naštěstí to tam spadlo,“ okomentoval svůj zásah skromně Jelínek. Po rozpačitém a nejistém začátku se dostal obránce, který odehrál sezonu v Berouně, postupně do tempa a svůj výkon korunoval vítězným gólem. Jaké to je naskočit do play-off extraligy? „Musel jsem se hodně otáčet, abych to zvládl. Už jsem extraligu dlouho nehrál. Naposledy před pěti lety v Kladně, kde jsem s hokejem začínal.“ Plzeň se neúspěšně snažila Jelínka sehnat již pro sedmý zápas v Pardubicích. „My jsme měli v Berouně takovou menší oslavu a já jsem ztratil telefon a nebyl jsem k zastižení. Dnes ale žádná oslava nebude, zítra se hraje nanovo. Ale nějaké zápisné budu potom muset určitě zaplatit.“