Notes #1: Extraligové nebe plné hvězd

P l z e ň - Po deseti letech mohou čeští fanoušci opět na vlastní oči vidět v akci v klubových dresech největší osobnosti českého hokeje. Plzeňský stadion bude svědkem úvodního zápasu Lasselsbergru v sezóně 2004-05. Proti plzeňskému týmu posílenému o stávkující hokejisty Krafta, Špačka a Martina Straku se postaví tým z Vítkovic. Svatyni Ostravanů by měl strážit brankář Ottawy Martin Prusek. Úvodní buly nového ročníku bude na zrekonstruovaném plzeňském zimním stadionu vhozeno v 17:30.
Vstup na stadion bude možný již od 16. hodiny!

HC LASSELSBERGER PLZEŇ
vs.
HC VÍTKOVICE

3. kolo – pátek 17. září 2004 - 17:30 na plzeňském zimním stadionu

Kdo z plzeňských fanoušků by rád nezavzpomínal na závěr loňské sezóny v němž Plzeň senzačně vyřadila ve čtvrtfinále vysoce favorizované Pardubice. Výsledek, který se zapíše do historie. Vlna úspěchu a slávy je však již za plzeňskou hokejovou lodí, ta nyní pluje vstříc obhajobě loňského výsledku. Zopakovat postup do semifinále však vyžaduje vypořádat se se stále rostoucí konkurencí. Vedle stálic na špici extraligové tabulky se hned několik týmů může vtělit do role tzv. černého koně extraligy. Výrazného posílení hráčského potenciálu doznaly týmy Karlových Varů, Liberce či dnešního soupeře Plzně ostravských Vítkovic. Předváděná hra a výsledky však vždy nemusejí odpovídat kvalitě kádru. Historie české extraligy obsahuje mnoho důkazů. Zřejmě nejextrémnějším případem je působení Českých Budějovic v loňské sezóně. Tým, který hráčskou kvalitou měl mít na boje o horní příčky nakonec prožil sestup do první ligy. Extraliga tak na jednu stranu přišla o tradičního účastníka, zároveň další hokejová bašta, Dukla Jihlava, oslavila svůj návrat mezi elitu. Kvalitou kádru sice jihlavská Dukla nepatří rozhodně mezi papírově nejsilnější, ovšem zkušenost právě Jihočechů ukazuje, že kádr naplněný výbornými hokejisty se automaticky nerovná úspěchu.


HC VÍTKOVICE
situace soupeře změny v kádru
předpokládaná sestava zajímavosti a aktuality

NÁVRATY ZTRACENÝCH SYNŮ POSÍLIL AMBICE

Vítkovický klub loni nepřešel po srdnatém boji ve čtvrtfinále přes Spartu. Jak se zdá, letos myslí Ostravané výš. Tým opustili Olezs, Vala či Zápotočný, ovšem kolonka příchodů nabízí velmi zajímavý pohled.

Vrátil se jeden ze strůjců posledních velkých úspěchů Vítkovic David Moravec. Oklikou přes Spartu se vrátil další slavný odchovanec Roman Šimíček (viz. foto), který má zkušenosti z NHL. Z Finska se vrátil obránce Radek Phillipp, do branky získalo nové vítkovické vedení šestadvacetiletého slovenského gólmana Róberta Filce. Obranné řady posílil také slovenský obránce Stanislav Hudec.

Pokud k výše jmenovaným příchozím hráčům přimyslíme loňské opory Burgra, Krayzla, Štefanku, Hubáčka či Turka, mohou se Vítkovičtí směle pasovat na jednoho z adeptů postupu do play-off. V případě stávky Vítkovice dále posílí. Zřejmě největším esem bude obránce Pavel Kubina, držitel Stanley Cupu z loňské sezóny. Vítkovice dále v případě stávky posílí bývalý reprezentant Václav Varaďa, aktuální reprezentant Marek Malík a brankář Martin Prusek.

Všichni zámořští hráči však na úvod nenastoupí. V prvním kole se pravděpodobně postaví do branky Vítkovic Martin Prusek, do útoku nastoupí Václav Varaďa, naopak jistotou je absence Pavla Kubiny, který odjel na povinné týdenní soustředění do zámoří. Otázkou je start Marka Malíka, který reprezentoval na Světovém poháru. Vítkovičtí se také doposud nevzdali šance, že tým posílí další místní odchovanec a světoběžník Vladimír Vůjtek.

Sestava Vítkovic z posledního přípravného zápasu:
Pinc - Kubina, Philipp - Seman, Hudec - Jurečka, Černošek - Turek, Burger, Moravec - Padělek, Hubáček, Tomášek, (45.Irgl) - Irgl, (45.Köhler), J.Štefanka, Varaďa.

Chybět budou hostům nemocní Tomášek s Krayzlem.

Nejstarším mužem týmu je Roman Šimíček (34 let), naopak nejmladším devatenáctiletý Bedřich Köhler. Nejvyšším hráčem Vítkovic je Marek Malík (198 cm), nejtěžším další posila z NHL Pavel Kubina (110 kg).

Tým i v této sezóně povede Ladislav Svozil, bývalý aktivní hráč, reprezentant a mj. také historicky první český draftovaný hráč. Ke změně však došlo na postu generálního manažera, který po dlouholetém působení Františka Černíka přebral bývalý hokejista Aleš Pavlík. Černík bude dále působit jako klubový prezident.

Přípravné zápasy HC Vítkovice
Vítkovice-Znojmo
CSKA-Vítkovice
Zvolen-Vítkovice
Vítkovice-Tver
Trenčín-Vítkovice
Vítkovice-Havířov
Vítkovice-Dynamo
Vítkovice-Košice
3:3
3:1
4:2
3:1
1:2
5:1
3:2
1:0
Vítkovice-SR „23“
Vítkovice-Skalica
Vítkovice-Trenčín
Znojmo-Vítkovice
Skalica-Vítkovice
Třinec-Vítkovice
Vítkovice-Vsetín
2:3
10:1
5:2
8:5
0:2
3:4
4:1
Z patnácti přípravných duelů Vítkovičtí plných 10 vyhráli a pouze 4 prohráli při skóre 52:33.

Těžký los

Jaké bude mít tým Vítkovic ambice mohou alespoň naznačit hned první extraligová kola. V prvních třech kolech se Ostravané utkají s dvěma loňským semifinalisty a s v poslední době každoročním favoritem extraligy. Po zájezdu do Plzně doma přivítají vítkovičtí hokejisté Pardubice, v úterý 21. září přivítá tým Vítkovic zase sparťanský led.

V renovované hale

Pro účely mistrovství světa prošla ostravská ČEZ Aréna rozsáhlou rekonstrukcí, která se týkala především zázemí pro hráče. V Ostravě však nezapomněli ani na diváky, vedle výměny sedaček zpříjemní fanouškům hokejový zážitek hudební a světelná show, která bude provázet každý domácí zápasy Ostravanů.

Fanoušci týmu věří

Plná polovina fanoušků Vítkovic věří, že jejich tým skončí na prvním místě, 80 % nepochybuje o postupu do semifinále. Příznivci se tak vyslovili v anketě na oficiálních internetových stránkách HC Vítkovice.


PLZEŇSKÝ ZÁPISNÍK
výsledky hráčské statistiky
aktuální sestava zajímavosti a aktuality

LÉTO ZMĚN, ČEKÁNÍ A DLOUHÉHO ROZJEZDU

Plné ruce práce mělo v letošním létě vedení plzeňského klubu. Přehled změn by byl velmi dlouhý. Od hráčských změn přes zlepšení diváckých podmínek až po finanční zabezpečení chodu klubu. Hned zkraje letošního horkého ročního období byla podepsána nová tříletá smlouva s generálním sponzorem společností Lasselsberger, zároveň se rozběhla série změn na stadionu, z nichž nejviditelnější a nejlákavější je bezesporu nová kostka, která je jednou z nejmodernějších v ČR.

Z pozice fanouška jsou však nejsledovanější změny v kádru. Kádr opustila řada hráčů, Roman Málek, Zdeněk Šmíd, Martin Špaňhel, Michal Dvořák, Lukáš Krajíček či Michal Dobroň, nedlouho před extraligou se Plzeň také rozloučila s Pavlem Vostřákem.

Invaze hráčů byla letos velmi silná. Brankářský tým vytvořila dvojice Tomáš Duba – Rudolf Pejchar. Příchodem Duby bylo dotažena do konce již déle trvající snaha o příchod nadějného gólmana, Pejchar se zase hokejově vrátil do rodného města po osmi letech.

Výrazného posílení doznaly obranné řady Lasselsbergeru. Ze Sparty do Plzně přestoupil její někdejší bek Pavel Šrek, na jednoroční hostování jej z Prahy doprovodil řízný Jan Výtisk. Do svého mateřského klubu se vrátil jeden z nejnadějnějších beků současnosti Lukáš Pulpán. Největší letošní přestupovou bombou však byl příchod Pavla Trnky, který od svého odchodu z Plzně působil devět sezón v NHL.

Co se útočných řad týče, nelze mezi prvními nevzpomenout vyslyšení přání plzeňských fanoušků, kterým byl příchod Davida Pospíšila. Dlouholetý forvard Plzně dostal od mateřských Pardubic svolení k přestupu a rovnou se v Plzni ujal funkce kapitána. Ze Sparty se podařilo získat hráče s velkým potenciálem, kterého však doposud provází smůla, Petra Havelku. Důraz do útoku přinesl František Mrázek, bezmála dvoumetrový chlapík, který působil loni v Pardubicích a Budějovicích. Počet návratů ze zámoří rozšířil mladý Michal Polák, který se však stal první „obětí“ zužování kádru a byl odeslán na hostování do Kadaně.

Sestavou však může zamotat plánovaná stávka v NHL. Pro případ výluky se v plzeňském dresu objeví esa českého hokeje Jaroslav Špaček a Martin Straka. Již první letošní zápas v plzeňském dresu má za sebou Milan Kraft. Další z uvažovaných posil Petr Sýkora dal přednost angažmá v ruském Magnitogorsku, kde se potká nejen s trenérem Markem Sýkorou, ale také explzeňskými hráči Romanem Málkem, Martinem Čechem a Andrejem Nedorostem.

Dle názoru fanoušků posílený plzeňský kádr se však v přípravě rozjížděl pomaleji. Čekání na výhru během letního období čítalo i šest zápasů. Kletbu prolomil až zápas s předním švédským klubem Luleå (5:3). Střelecky se v přípravě velmi dařilo Davidu Pospíšilo (5), Josefu Strakovi (4), Martinu Paroulkovi (3) a Radku Matějovskému (3).

Pokud bude do bilance v přípravě započítán také nedohraný zápas s Kladnem, dosáhla Plzeň v přípravě ze 12 zápasů tří výher, dvou remíz a sedmi proher, při celkovém skóre 33:40. Přes nepříliš lichotivou bilanci se nelze na přípravu dívat pesimisticky. Plzeňský tým se prezentoval povětšinou kvalitní hrou. „Tendence byla stoupající,“ komentoval výsledky a hru kouč Miroslav Přerost.

Plzeňský dres mj. v přípravě oblékl Ondřej Steiner, jenž nastoupil v úvodním utkání celé herní přípravy na Spartě. Nakonec Plzeň neposílil. Stejně tak i Petr Kořínek, ikona západočeského klubu, který se s týmem připravoval. „Čeká na angažmá. My o jeho angažování neuvažujeme," popisoval situaci v Plzni populárního „Kořky“ Jiří Kučera.

Jaká sestavy vyrazí do boje v Vítkovicemi? V posledním utkání s Kladnem vyslali trenéři na led tuto sestavu:
Duba - Nedoma, Výborný, Jindřich, Trnka, Cartelli, Šrek, Výtisk - Šaffer, Pospíšil, Matějovský - Paroulek, J.Straka, Andrašovský - M.Straka, Kraft, Adamský - Kracík, Havelka, Důras – Mrázek.

V sestavě se objeví i jmenovaní Špaček se Strakou.


ZÁPAS
VS.

bilance

hráči

statistiky

HISTORICKÁ BILANCE

Bilance vzájemných zápasů Vítkovic s HC Plzeň je příznivější pro Plzeň. Celkem bylo sehráno 50 zápasů, ve kterých bylo zaznamenáno 20 výher Vítkovic, 5 remíz, 25 výher Plzně, z toho jedna výhra v prodloužení. Skóre je příznivější pro Vítkovice.

Celková vzájemná bilance Plzeň vs. Vítkovice
5025520137:141

V poslední době je pro Plzeň Ostrava nedobytná. Poslední výhra ve Vítkovicích je data 15. března 2002 (3. čtvrtfinálový zápas). Ani v jednom z následujících 6 zápasů nedokázala Plzeň vydolovat ani bod, při hrozivém skóre 7:34. Loni na ledě Vítkovic vstřelili Plzeňáci pouze jeden gól, o který se postaral Dušan Andrašovský.

V loňské sezóně ve 47. kole Plzeň v důležitém zápase doma porazila Ostravany 4:2 a učinila tak přes těžkého soupeře důležitý krok směrem k postupu do play-off. Duel rozhodl první útok a góly Andrašovského a Paroulka.

Vzpomínky na zápasy s Vítkovicemi

  • Mnozí fanoušci si jistě vzpomenou na utkání Plzně na vlastním ledě proti Vítkovicím v sezóně 1997/98 proti Vítkovicím, které skončilo velkým skandálem a bylo posledním v kariéře rozhodčího Paskera. Rozzuřený stadion tehdy způsobil půhodinové přerušení utkání kvůli chybnému rozhodnutí hlavního arbitra, který připravil v závěrečně třetině Plzeň o vyrovnávací branku. Utkání skončilo nakonec 0:2.
  • 28.11.1993 se na ledě Vítkovic do aktivního hokeje po autonehodě vrátil bývalý asistent někdejšího trenéra Plzně Richarda Fardy Radek Kampf. Plzeň prohrála 3:0, ale Kampf byl vyhlášen nejlepším hráčem utkání.
  • 24.10.1995 přišla na utkání s Vítkovicemi nejnižší návštěva za dobu působení Plzně v české extralize. Zápas shlédlo pouhopouhých 1887 diváků. Shlédli remízu 1:1, branky stříleli Kucharčík a Vůjtek.

    PLZEŇANÉ PROTI VÍTKOVICÍM

    Nejvíce se střelecky dařilo Michalu Strakovi, který do sítě Vítkovic nasázel plných deset branek. Ve statistice se objevuje i někdejší útočník Plzně Tomáš Kucharčík.

    STATISTIKY ZÁPASŮ PLZEŇ vs. VÍTKOVICE

    Průměrný počet branek 5,4
    Průměrný počet vyloučení 14 (7-7)
    Průměrný počet diváků 5 250
    - v Plzni 4 930

    Výtisk proti mateřskému klubu

    Mezi Plzní a Vítkovicemi žádný čilý obchodní ruch nepanuje. Z plzeňského týmu v dresu Vítkovic působil tamní odchovanec Jan Výtisk, jedna z hlavních postav vítkovického postupu přes Plzeň ve čtvrtfinále sezóny 2001/02. "Moc dobře si vzpomínám, takové čtvrtfinále se nezapomíná. Byla to perfektní série, vyhecovaná, takové mám rád. Bylo to z mé strany jedno z nejlepších play-off co jsem odehrál," zavzpomínal nostalgicky Výtisk. Vedle Výtiska oblékal vítkovický dres také David Pospíšil. Naopak ve vítkovickém dresu se objeví bývalý útočník Plzeň Juraj Štefanka.