David Výborný #9: Přijeli jsme sem s patnácti hráči a odvážíme si tři body

Plzeň – Mnohými obdivovaný David Výborný po svém návratu z NHL trošku tápe. V devětadvaceti duelech si sice připsal pěkných 24 bodů, v celkovém součtu to však stačí až na šestnácté místo v bodování soutěže. Kapitán národního týmu si v duelu Plzeň - Sparta sice připsal dvě banky, jak ale sám říká, důležitý je úspěch mužstva. „Jsem moc rád, jsem ty branky dal, ale tři body jsou důležitější,“ vysvětluje skromně.

V roce 1991 v pouhých šestnácti letech naskočil tento jihlavský odchovanec poprvé do extraligového kolotoče v dresu pražské Sparty. Odehrál tři zápasy ve kterých sice nezaznamenal ani bod, ale zapsal se mezi nejmladší hráče vedle Jágra, Reichla, Holíka či Růžičky, kteří okusili extraligu dříve než v 17ti letech. V následující sezóně už patřil do A mužstva holešovického týmu. Ve 22 dvou odehraných zápasech v základní části si připsal 10 bodů (2+8), k tomu přidal v 9 zápasech play off další čtyři góly a tři asistence. Stal se tak nejlepším nováčkem nejvyšší hokejové soutěže. V letech 1992 a 1993 jej trenéři reprezentačních juniorských týmu dvakrát povolali na evropský šampionát dvacetiletých a mladý střelec se trenérům na obou šampionátech odvděčil trofejí pro nejlepšího útočníka turnaje. Na šampionátu v roce 1992 se také dostal do konečného all stars výběru a stal se nejproduktivnějším hráčem.

Následující dvě sezóny v dresu pražské Sparty již patřil k jejím pilířům. Vydatně pomohl k mistrovskému titulu především v sezóně 1992-93, kdy v 52 zápasech zaznamenal 44 bodů (20+24). Na světovém šampionátu v roce 1994 se opět zařadil mezi nejlepší pětici All stars turnaje. V roce 1993 ho jako 33. hráče v pořadí draftoval tým Edmonton Oilers. Nadaný útočník se vydal zkusit své štěstí do slavné NHL, ale sezónu strávil ve farmářském celku Cape Breton Oilers, kde v 76 zápasech zaznamenal 61 bodů a 20 plusových bodů za účast na ledě. Ani tyto statistiky jej nevyhouply do prvního mužstva Olejářů, proto se vrátil zpět do holešovického týmu. Hned po svém příchodu získal titul nejslušnějšího hráče extraligy. Následující sezóna se drobnému technikovi také vydařila. 49 bodů ve 47 zápasech mu ovšem nestačilo na vítězství v kanadském bodování nestačilo.

Po úspěšné sezóně se tedy vydal znovu zkusit štěstí do zahraniční. Tentokrát ho zlákala nejvyšší švédská soutěž a tým MoDo. Zde vydržel hbitý technik pouze jednu sezónu a putoval zpět do nejvyšší české soutěže. Rok 1999-00 byl pro sparťanské křídlo jedním z nejkrásnějších. Na jaře pomohl vybojovat pro Českou republiku zlatou medaili z MS v Norsku, dále vydatně přispěl pražské Spartě k mistrovskému titulu a navíc ještě k druhému místu v Evropské lize! Nepochybně nejcennějším gólem sezóny se stal ten, kterým překonal Romana Čechmánka v brance Vsetína. Stalo se tak ve třetím zápase posledního finále a zajistil Spartě po sedmi letech titul. Další veleúspěšnou sezónu zakončilo grandiózní pravé křídlo zlatou medailí za první místo na světovém šampionátu v ruském Petrohradu a následným odchodem do zámořské NHL, když po jeho službách zatoužil nováček soutěže Columbus Blue Jackets.

7.10.2000 poprvé okusil jak chutná nejslavnější soutěž světa v zápase proti Chicago Black Hawks. Ve své první sezóně zaznamenal dvaatřicet bodů, které jej nominovali na MS do Německa. Zde dvěma góly pomohl české reprezentaci dovršit zlatý hattrick. V sezónách 2001-02 a 2002-03 se pomalu stával základním pilířem amerického Columbusu. Jako první hráč v historii klubu proměnil trestné střílení a na své konto si připsal mnoho dalších ocenění. V podprůměrném Columbusu měl výtečný rok 2003-04 - nahrávkami zásoboval Ricka Nashe, nejlepšího kanonýra tehdejší NHL.

Ctižádostivý útočník, který od roku 1996 nevynechal žádné mistrovství světa, se díky stávce NHL vrátil zpět do pražské Sparty. Návrat to však nebyl nejšťastnější, protože silný tým Sparty vypadl již ve čtvrtfinále play-off a Výborný tak další titul v ELH nepřidal. Nejlepší sezónu v NHL zažil v ročníku 2005-06, když zaznamenal osobní rekord 65 kanadských bodů (22+43). Poslední sezóna v NHL byla protkána řadou menších zranění, a proto nebyla pro tvořivého útočníka tou nejšťastnější.

David Výborný se během své kariéry stal ikonou národního týmu, se kterým získal ze 14 vrcholných akcí 11 medailí!!! Je pětinásobným mistrem světa, stříbrným a třikrát bronzovým medailistou z mistrovství světa, stříbrným medailistou ze Světového poháru 2004 a zároveň také bronzovým medailistou ze ZOH v Turíně.

Davide, jak jste viděl dnešní zápas?
Přijeli jsme sem s patnácti hráči a odvážíme si tři body, takže velká spokojenost.

Připravovali jste se nějak speciálně na Plzeň?
Tak měli jsme jim co oplácet, protože nás dvakrát porazili.

To však vzhledem k marodce nebyl nejlehčí úkol…
Moc si cením, že i s takovým mužstvem, co jsme dnes měli, plné mladých hráčů, jsme to zvládli.

Vést po necelých šesti minutách byl určitě úvod z říše snů?
Tak to určitě. My jsme konečně taky dali prvního góla a to ovlivnilo celý zápas.

Byl tento zápas soubojem o šest bodů?
Tak Plzeň se momentálně nenachází v dobrý situaci, my se z toho taky potřebujeme trošku dostat, takže jsem rád za tento vyrovnaný duel.

Dvě branky v zápase, to pro Vás asi znamená velkou spokojenost?
Jsem moc rád, že jsem ty branky dal, ale tři body jsou důležitější.

Děkuji za rozhovor, přeji mnoho úspěchů…

-----------------------------------------------------------------------------------

-----------------------------------------------------------------------------------

-----------------------------------------------------------------------------------

-----------------------------------------------------------------------------------