Lahůdka kola se odehraje v Pardubicích!

Plzeň – Indiáni dokázali vybojovat v minulém kole výhru nad Mladou Boleslaví a jako první si v extraligovém peletonu zajistili přímou účast v play-off. Navíc navýšili svůj náskok na čele tabulky, který budou v dalším zápase hájit na ledě druhých Pardubic. Aktuálně je bodový rozdíl pět bodů, o kolik se zvětší či zmenší po pětačtyřicátém kole, kdy první hraje s druhým a třetí se čtvrtým? A podaří se modrobílým pokazit oslavu pětačtyřicetin Dominika Haška?


HC EATON PARDUBICE
vs.
HC PLZEŇ 1929

ČEZ Aréna, Pardubice
29. ledna 2010
45. kolo hokejové O2 extraligy

3:6. V takovém poměru si zatím první dva týmy extraligové tabulky rozdělily body. Nejprve Eaton slavil výhru na nájezdy na západě Čech, když jediný, kdo dokázal překonal Dominka Haška, byl Jaroslav Modrý. V odvetě šla jako první do vedení opět Plzeň, ale nakonec body neslavila. Osm vteřin před třetí sirénou se prosadil Somík – 2:3. Další odveta znamenalo opět vedení Plzně. Nakonec rozhodl, jako loňské čtvrtfinále, gólem v prodloužení Martin Adamský, jak tomu bude nyní?

-----------------------------------------------------------------------------------

Hašek, Sýkora…

Známá to jména. Na návrat Dominika Haška se těšil snad každý a byl hodně probírán širokou hokejovou veřejností. Návrat fenomenálního gólmana, který je o dva roky starší než rekordman Josef Řezníček, dokonale zastínil i další velký návrat do dresu Pardubic. Jedná se o útočníka Petra Sýkoru. Tento rychlonohý a ostropalný útočník se vydal na jeden rok do Davosu, kde vyhrál švýcarský titul. Jak velké návraty pomohly týmu Pardubic? Hodně se čekalo již od návštěvnosti, ta se v loňské sezóně, kdy Moeller skončil po základní části druhý, stejně jako letos, pohybovala při domácích duelech nad devět tisíc. Nyní je to 8500, stále ovšem konkurenčně největší v celé lize. Pojďme k samotným hráčům. Dravý útočník dokončil ročník 2007/08 na dvacátém místě bodování extraligy (23+8) a dělil se o čtvrté až šesté místo mezi střelci. Nyní má na kontě 24 přesných zásahů a dvanáct asistencí, patří mu celkové patnácté místo a třetí mezi střelci. Slavný „Dominátor“, který bude při duelu s Plzní slavit své pětačtyřicáté narozeniny, odchytal o zápas méně než plzeňský Tomáš Pöpperle, v pořadí gólmanů extraligy je na jedenáctém místě hned za ním. Oba zdobí podobná čísla. Necelé 2 a půl branky na zápas a úspěšnost zásahů téměř dvaadevadesát procent.

200 zápasů s Litvínovem

V minulém kole, na ledě Litvínova, šlo již o 200. zápas těchto soupeřů v extralize. Chemici prohráli za dlouhé roky s Pardubicemi již po osmadevadesáté, navíc inkasovali i osmistý gól. To Plzeň sehrála s Východočechy 189 duelů, sedmdesátkrát uspěla, jednadevadesátkrát padla a 28 střetnutí skončilo smírem, z toho hned desetkrát 2:2. Nejčastější výhrou modrobílých je skóre 3:1, soupeře 2:1. V prvním vzájemném měření sil v sezóně 1953/54, konkrétně 12.12. 1953, padlo neuvěřitelných 16 branek, oba soupeři vsítil po osmi. Nejvyšší výhra soupeře byla 10:2, Plzně 10:4.

První inkasují…

Již se stává tradicí, že Indiáni vstoupí do zápasu špatnou nohou. V posledních pěti duelech vždy prohrávali 0:1. Na sílu týmu ovšem poukazuje to, že pouze jednou neslavili vítězství. „Není dobře, že vždycky takhle ze začátku dostaneme gól. Na druhou stranu nás to třeba nějak nabudí a motivuje. Musíme ale na tom zapracovat, aby se to nestávalo,“ říkal po posledním zápase s Mladou Boleslaví Petr Vampola. S Pardubicemi tuto sezónu modrobílí vždy jako první vedli, za tři body ale nevyhráli ani jednou…

-----------------------------------------------------------------------------------

Statistika nuda je, má však cenné údaje...


HC Plzeň 1929:

Postavení v tabulce: 1.
Počet bodů: 88
Počet vstřelených branek: 139
Počet inkasovaných branek: 113
Nejproduktivnější hráč: Tomáš Vlasák 47 (18+29)
Nejlepší střelec: Tomáš Vlasák - 18 branek
Nejlepší nahrávač: Petr Vampola - 30 asistencí
Nejtrestanější hráč: Jaroslav Modrý – 77 minut
Nejlepší hráč v bodování +/-: Petr Vampola +14
Nejhorší hráč v bodování +/-: Jan Dresler -12

HC Eaton Pardubice:

Postavení v tabulce: 2.
Počet bodů: 83
Počet vstřelených branek: 151
Počet inkasovaných branek: 116
Nejproduktivnější hráč: Petr Sýkora 36 (24+12)
Nejlepší střelec: Petr Sýkora - 24 branek
Nejlepší nahrávač: Petr Koukal – 22 asistencí
Nejtrestanější hráč: Jiří Cetkovský – 85 minut
Nejlepší hráč v bodování +/-: Libor Pivko +17
Nejhorší hráč v bodování +/-: Michal Šeda -8


-----------------------------------------------------------------------------------

Výsledky z posledního kola

HC Plzeň 1929 3
BK Mladá Boleslav 2
(0:1, 1:0, 2:1)






Branky a nahrávky: 35. Bomersback (Hvila), 41. Vampola (Bomersback, Hanzlík), 55. Vampola (Vlasák, Bomersback) - 2. Sýkora (Boháč), 44. Sýkora (Boháč).
HC Plzeň 1929: Pöpperle - Dobrovolný, Modrý, Benák, Hanzlík, Dresler, O´Brien, Jeřábek - Bommersback, Vampola, Vlasák - Adamský, Tvrdík, Dvořák - Scofield, Kovář, Hvila - Stránský, Heřman, Pitule – Lev.

HC Benzina Litvínov 2
HC Eaton Pardubice 4
(1:1, 2:0, 3:3)




Branky a nahrávky: 5. Kubinčák (Jenáček, V. Hübl), 38. Jánský (Kroupa, Reichel) – 17. Pivko (Somík), 39. Kočí (Pivko), 51. Zohorna (Kočí, Píša), 60. Pineault (Kolář II).
HC Eaton Pardubice: Hašek – Nakládal, Havíř, Jilson, Kolář, Píša, Kočí, MacKenzie – Kolář I, Koukal, Starý – Pineault, Špirko, Somík – Sýkora, Zohorna, Pivko – Cetkovský, Kousal, Radil.

-----------------------------------------------------------------------------------