Milan Nedoma neměl důvod se rozmýšlet

Pouze 29 zápasů sehrál loni v základní části obránce Plzně Milan Nedoma. Zranění ramena výrazně zkrátilo zkušenému bekovi hokejovou sezónu. Obránce, který příští týden oslaví kristova léta, chuť do hokeje však rozhodně má, s Lasselsbergerem podepsal novou smlouvu. "Vlastně jsme byli už dlouho domluveni. Platila ještě opce, ale ta byla zrušena. Podepsali jsme novou smlouvu na dva roky plus jeden rok opce," popisuje. "Záleželo tedy na jediném, jestli se domluvíme na podmínkách."

Cesta k oboustranně výhodným podmínkám byla nalezena, Nedoma vystuží příští rok plzeňskou obranu. "S podmínkami jsem spokojený," říká s uspokojením. I vzhledem k předběžné domluvě na další spolupráci v Plzni majitel titulu mistra ČR s žádným dalším zájemcem nejednal. "Nebyl důvod."

Program má již několik měsíců Nedoma jediný, vypořádat se se zraněním ramena. "V lednu jsem byl na operaci v Brně, pak jsem měl šest týdnů fixaci," vzpomíná. Mohl si tak vyzkoušet pozici hokejového diváka. "Ještě štěstí, že se hrálo, utíkalo to docela rychle." Od minulého týdne již robustní bek začal s přípravou. "Chodím na rozcvičování, rehabilitace." A co na to rameno? "Zdá se to už dobrý, rozsah pohybu už je velký. S činkami ale zatím moc cvičit nemůžu."

Zranění se nepříjemně táhnou kariérou Milana Nedomy. V loňské sezóně jej trápilo zranění třísel, kvůli nimž několikrát nastoupil se sebezapřením. Letošní sezónu zkrátilo zmiňované rameno. Zdravotní patálie se musely promítnout i do nové smlouvy. "Nějaký bod ohledně zranění tam je, ale nic dramatického." Názor Nedomy to nezměnilo. "Kdybych nebyl s podmínkami spokojený, tak nepodepíšu," říká rozvážně.

Lehký trénink prokládá Nedoma sledováním hokeje. Nárůst tvrdosti mu neunikl. "Čím dál tvrdší, zbytečný zákroky." Pozornost Nedomy upoutali rozhodčí, zcela zákonitě. "Co zápas to kiks," nechápe. "Nechci se nějak obšírněji vyjadřovat, ale když udělá chybu hráč, ok. Ale rozhodčím by se chyby, co rozhodují zápasy, stávat neměly."

Nejvíce sympatií získalo u zkušeného beka mužstvo Liberce. "Má dobrý mužstvo," říká o svém osobním favoritovi. Co Zlín a někdejší spoluhráč Nedomy Ernest Bokroš? "Ne, ne, musím to brát sportovně, měli to loni," říká s úsměvem člen obranné dvojice Trenčína z roku 1992 Nedoma-Bokroš.

Se zájmem sleduje také osud svého bývalého týmu Českých Budějovic, který se pere v baráži o návrat do extraligy. Zatím je stav 2:1 na zápasy pro Jihočechy. "Myslel jsem, že to bude jasnější," přiznává. Do baráže prošli Jihočeši přes Ústí nad Labem, které přehráli ve finále 1. ligy jasně 3:0 na zápasy.

Dres Lvů oblékal ve finále Martin Štěpánek, nový plzeňský bek. "Viděl jsem ho ve dvou finálových zápasech v Budějovicích a hrál výborně," pochválil nového kolegu. Štěpánek vůbec není pro Nedomu neznámým hráčem. "Hráli jsme spolu v jedné obraně za nároďák," loví v paměti. "Ale to už je dobrých deset let," usmívá se.