Bohumil Jank #70

Bohumil Jank #70: Moc se těším na fanoušky a jejich pekelnou atmosféru!

Plzeň - Sedmadvacetiletý řízný bek je jednou z prvních posil indiánů. Svými téměř dvěma metry a sto kily vyztuží obranné řady Škodovky.

Obránce Bohumil Jank pochází z Milevska, ale hokejově vyrostl v Českých Budějovicích, kde prošel tamní mládeží. Pravidelný mládežnický reprezentant (kapitán na mistrovství osmnáctiletých, dvojnásobná účast na šampionátu dvacítek) debutoval za Českobudějovické v září 2009 v pouhých sedmnácti letech. V roce 2009 byl jako 25. draftován v CHL týmem Baie-Comeau Drakkar a v roce 2010 jako 48. v KHL draftu celkem Budivelnyk Kyjev. Po jednom roce, který strávil v Quebec Major Junior Hockey League v dresu týmu Victoriaville Tigres, se přesunul zpátky do Evropy – konkrétně do slovenského celku Lev Poprad hrajícího KHL (v juniorské MHL odehrál i 23 duelů za Tatranské Vlky).

Po skončení sezóny 2011/12 odešel Bohumil Jank zpět do Českých Budějovic, odkud se po roce přesunul společně s extraligovou licencí do Hradce Králové. Zde vydržel více než dvě sezóny, než se přesunul do Třince, odkud po dvou sezónách odešel před startem ročníku 2018/19 do Chomutova.

189 cm vysoký bek se dočkal povolání rovněž do seniorské reprezentace. 10. dubna 2014 v Děčíně naskočil do utkání s Dánskem a o týden později v Havlíčkově Brodě vstřelil i svůj první gól v národním dresu.

Jak užíváte mimosezónního období?
Volno trávím celkem aktivně, nejsem ten typ člověka, který by vydržel nic nedělat. Byl jsem s rodinou na dovolené ve Vysokých Tatrách, kde jsme chodili na túry a po výletech. Jinak často jezdím na kole a rád zajdu do posilovny, abych moc po sezóně nepřibral (smích). Těžko se to potom dává dolů (smích).

Poslední rok jste strávil v Chomutově, který ale nakonec padl do první ligy. Jak těžké to byly boje?
Baráž je hodně psychicky náročná, je na vás mnohem větší tlak a odpovědnost na udržení se v extralize. Nám se to nepovedlo. Bylo to obrovské zklamání.

Nyní míříte na západ Čech. Jak se přesun upekl a řešil jste i jiné nabídky?
Plzeň byla mezi prvními, se kterými jsme s agentem mluvili. Jednání bylo přímé a rychle jsme se dohodli na podmínkách. Mám z toho velikou radost, že jsem se s Plzní domluvil a budu moci zde hrát. Další nabídky jsem potom ani neřešil.

Jak moc je pro vás velkým lákadlem i Liga mistrů?
Ligu mistrů jsem si zahrál v Třinci a musím říct, že to je výborná soutěž. Není nic lepšího než se měřit s nejlepšími týmy z Evropy.

Máte třeba tým, se kterým byste se rád popasoval?
Tým, proti kterému bych si vyloženě chtěl zahrát, nemám, ale zápasy se švédskými mužstvy jsou vždy nejtěžší a ty mám nejradši.

Jak jste vnímal Škodu a fanoušky jako soupeř?
Plzeň každý rok hraje velmi aktivní, bruslivý a agresivní hokej, který soupeřům dělá problémy. Zápasy s ní byly vždy náročné. Když se hrálo tady, tak místní fanoušci dokázali vytvořit parádní atmosféru, doslova pekelnou. Moc se na fanoušky těším, jsou tu jedni z nejlepších v republice a jsou dalším hráčem týmu.

Jak moc známých tváří pro vás bylo v plzeňské kabině?
Kluky znám z ligy, s některými jsem dokonce i hrál ve stejném týmu nebo v reprezentaci.

Stihl jste s trenéry probrat svou úlohu v týmu nebo společnou vizi?
S nimi jsem ještě o konkrétních věcech nemluvil. Bude dostatek času si sednout a vše probrat.

Stihl jste si již projít město?
Zatím ještě ne, s přítelkyní teprve hledáme byt. Až se zabydlíme, tak pak vše projdeme. Od kluků vím, že Plzeň je nádherné město, moc se na něj těším.

Jak moc se naopak netěšíte na letní přípravu?
Dril na suchu je vždy nepříjemný, ale neskutečně důležitý. Já osobně rád chodím do posilovny, takže ta mi nevadí. Nemám naopak rád běhání - se 100 kily mi to jde prostě ztěžka (smích).

Tradiční jsou v Plzni rámci letní přípravy i fotbalová utkání, budete se účastnit?
Uvidíme, jestli mě kapitán nominuje (smích). Každopádně fotbálek je příjemné zpestření letní přípravy.

Na ledě vás uvidíme s číslem 70, že? 
Ano, hraji s ním již několik let. Před tím jsem měl rád číslo 77 a to je u hráčů celkem oblíbené a vždy jsem byl mladý, tak jsem si nemohl moc vybírat. Chtěl jsem mít v čísle 7. V jedné sezóně jsem vyběhl s číslem 70 a už mi zůstalo.

Jakou hrou se chcete na západě Čech prezentovat nebo co od vás mohou fanoušci očekávat?
Jsem defenzivnější typ obránce, snažím se hrát tvrdě, jednoduše a obětavě pro tým.

Děkuji za rozhovor a přeji, ať se vám v Plzni daří! 


Kariérní statistiky