Rozhovor před LIB - PLZ

Čeká nás další náročná prověrka, shodují se Lukáš Kaňák a trenér Čihák před duelem v Liberci

Po dvou domácích duelech, které indiáni odehráli v rychlém sledu, se Plzeňští již v úterý představí na severu Čech, kam zavítají na led Bílých Tygrů z Liberce. Tradiční zápas s ambiciózním soupeřem vyhlížejí obránce Lukáš Kaňák a hlavní trenér Škody Ladislav Čihák.

Z víkendových dvou utkání, která Západočeši odehráli v LOGSPEED CZ Aréně, si modrobílí do svých týmových statistik připsali další tři body. V pátek to nejdříve sice nevyšlo proti brněnské Kometě, o den později už ale indiáni uspěli proti Vítkovicím. „S Brnem se nám nepovedla hlavně druhá třetina. Něco jsme si k tomu řekli, druhý den se udělala rychlá porada a šli jsme rovnou na Vítkovice. Možná bylo i lepší, že jsme se v prohře s Kometou nemohli tolik babrat. Jak šly zápasy rychle za sebou, nastoupili jsme na Vítkovice s čistou hlavou,“ prozrazuje Lukáš Kaňák, kterému tak vůbec nevadilo, že začátky obou zápasů nedělilo ani 24 hodin.

Proti Brnu odehráli Plzeňané dle svých slov jedno z nejhorších utkání v probíhající sezóně. Jako vždy v letošním ročníku se však z nepovedeného výkonu dokázali bleskově oklepat a poučit, takže to proti Ostravanům vyšlo. „Určitě jsme v sobotu měli lepší pohyb. Více jsme bruslili a dohrávali hráče, také jsme mezi sebou častěji mluvili. Na ledě spolu tolik nekomunikujeme, takže jsme se to snažili zlepšit. Myslím, že se nám to povedlo,“ říká Kaňák, který tak navázal na slova asistenta trenéra Jiřího Hanzlíka, který si po souboji s Kometou postěžoval, že hokejisté Plzně spolu na ledě málo komunikují.

S předvedenou hrou proti Vítkovicím byl více spokojenější trenér Čihák, ačkoliv některé fáze zápasu podle něj měli indiáni zvládnout lépe: „S Kometou jsme neodehráli dobré utkání. Proti Vítkovicím se to zlepšilo, hlavně naše hra s pukem, pouze ve třetí třetině jsme měli menší výpadek, během kterého nás soupeř zatlačil. Hloupě jsme si nechali dá dva góly – místo abychom zápas zkompletovali na 5:1, tak nám v oslabení dali gól na 3:4. Pak nás výborně podržel gólman, Matyáš Kantner potom dal gól na 5:3, což nám strašně moc pomohlo. Rozhodně nám ale nepomohly čtyři fauly v řadě, toho se musíme vyvarovat.

Hlavní kouč Škodovky již s potěšením mluvil o parádní trefě Matyáše Kantnera, který se proti vítkovickému týmu prosadil podruhé v rozjeté sezóně. Jedním z dalších střelců byl i útočník David Stach, který se tak dokázal trefit v extraligovém utkání poprvé od svého návratu do Plzně. „Jsem hrozně rád, už bylo načase. Doufám, že to Davidovi pomůže, když se trefil v přesilovce, určitě by to z něj mohlo spadnout a mohl by přidat další góly,“ věří Ladislav Čihák.

V neděli měli indiáni volný den, na pondělím tréninku už však plně směřovali k náročnému úternímu zápasu, který je čeká v aréně Bílých Tygrů: „Zápasy jdou rychle za sebou, takže jsme se soustředili na přípravu na Liberec. Tréninky jsou víceméně stejné, vždy se zaměřujeme na nejbližšího soupeře, řekneme si, jak hraje a v úterý na Liberec nastoupíme,“ hlásí Lukáš Kaňák. Obránce s 97 na zádech záhy přidává i svůj pohled na recept, který by proti silným Severočechům mohl být účinný: „Musíme být od začátku hodně aktivní, tlačit se do brány, být agresivní a dát víc gólů než Liberec! S domácími se hraje těžko, mají dobré hráče, na libereckém ledě je to o to náročnější.“

Liberečtí jsou jako tradičně velmi silným mužstvem. Obzvláště pak na domácím ledě, odkud se body jen tak lehce nevozí, jak je známo. „Pro nás to bude další prověrka, protože Liberec je silný a ambiciózní mančaft. Určitě budeme chtít podat dobrý výkon, samozřejmě to vyplyne z toho, co soupeři dovolíme my a naopak. Věří tomu, že nás čeká kvalitní a bruslivé utkání s velkým množstvím soubojů. Nebudou chybět ani emoce, osobně mám taková utkání rád,“ uzavírá trenér Čihák.