Ohlasy VIT

Chceme prezidentský pohár, velí Mertl. Ale určitě to není to nejdůležitější, říká Gulaš

Po týdnu hokejisté Plzně narazili na Vítkovice, třetí tým tabulky. Před týdnem v Ostravar Aréně Ridera zvítězila 3:0, dnes opět zafungovalo kouzlo domácího prostředí, Škoda otočila skóre z 0:1 na 4:1 a má už jedenáctibodový náskok. Mertl se na výhře podílel gólem a asistencí, Gulaš nabíral ještě o jednu asistenci více a po zápase mohl být spokojen i s výkonem týmu: „První třetina ještě nebyla ideální, ale od druhé už to bylo jako v play-off,“ říká nejproduktivnější hráč extraligy po předehrávce 49. kola.

Tomáš Mertl

Co rozhodlo dnešní zápas? Vaše trpělivost?
Já si myslím, že ano. První třetina nebyla ještě úplně ideální, ale od druhé už to bylo dobré. Spokojeni můžeme být s přesilovkami, ty asi rozhodly.

Změnili jste něco právě při hře v početní výhodě?
Bavili jsme se o tom, dneska už to bylo lepší. V té první přišla střela hned po buly, což jsme chtěli. Druhý přesilovkový gól už nějak vyplynul z té situace. Ale bavili jsme se o tom, že nám nešly, a pracujeme na tom.

Děkoval vám Jaroslav Kracík při tom druhém gólu v přesilové hře?
Radost jsme měli oba, ale o děkování to není. Mohl tam být kdokoliv, mohli jsme to neproměnit, já taky spoustu šancí po přihrávce od Milana Gulaše neproměnil, takže o tom to není, ale ty šance chceme proměňovat.

Doufáte v nominaci na olympijské hry, nebo to neřešíte?
Vůbec to neřeším. Trenér bude nominovat a uvidí se, jestli pojedu.

Je úlohou hráčů, kterým to tam padá, jako například vám, povzbuzovat ostatní kluky jako třeba Petra Straku, kteří se nedokáží trefit?
Zrovna dnes na střídačce jsem se o tom s ním bavil. On si dokáže spoustu šancí vytvořit, dnes i do prázdné brány. Nepadá mu to tam, ale já věřím, že se rozstřílí.

Plzeň má za sebou tři čtvrtiny základní části. Už je čas podívat se na tabulku a řict: „Chceme prezidentský pohár!“?
Prezidentský pohár chceme, když jsme nahoře. Vedeme už docela dlouho a chceme se tam udržet.

Nebylo by nejdůležitější hlavně udržet místo v první čtyřce, abyste začínali play-off na domácí půdě?
Samozřejmě. Začínat doma je to nejlepší.

Milan Gulaš

Milane, co vy a názor na prezidentský pohár?
Bylo by to pěkné, ale určitě to není to nejdůležitější, po čem jdeme. Kdybychom se před sezónou bavili o tom, že tu v tuhle chvíli budeme s takovým náskokem, tak by tomu věřilo asi málo lidí. Ale jsem rád a cítím to i z týmu, že si toho vážíme. Kluci si za tím jdou a je to vidět i na výsledcích. I když hrajeme hůře, štěstí se přikloní na naši stranu, o tom to je. Zbývá pár zápasů, prezidentský pohár by byl pěkný, ale to hlavní začne až po dvaapadesáti kolech.

Teď už ale ke dnešku, v čem byl tento zápas jiný oproti duelu před týdnem?
Bylo to velice podobné, akorát u nich jsme neproměňovali šance. Dnes to bylo přesně naopak a jsem hrozně rád, že jsme byli trpěliví a nenechali jsme se strhnout potyčkami, protože jsme měli navrch a zasloužili jsme si, podle mě, vyhrát. Parádní výkon a opět nás podržel Míra Svoboda, ale dost jsme mu pomohli, hráli jsme zodpovědně vzadu. Také jsme konečně dokázali udeřit v přesilovkách, ve kterých se nám poslední dobou příliš nedařilo. Prolomili jsme to v důležitém zápase.

Nenakopl vás paradoxně ten inkasovaný gól po hraničním zákroku v útočném pásmu?
To si nemyslím. Od začátku jsme chtěli hrát aktivně a pokračovali jsme v tom i po obdržené brance. První třetina ještě nebyla pro oko diváka tak lahodná, ale od druhé třetiny už to mělo parametry play-off.

Byla po tom nepovedeném zápase před týdnem pro dnešek o to větší motivace? Chtěli jste to Vítkovicím oplatit?
Do každého utkání jdeme stejně, chceme ho vyhrát. Vítkovice jsou ohromně silný tým a už to byla taková příprava na play-off, protože na ně určitě můžeme narazit a v takových duelech už rozhodují detaily. Jsem rád, že tyhle zápasy přišly teď, potřebujeme je jako sůl. Měli jsme menší krizi, když jsme hráli dobře, ale neprosazovali jsme se ani při hře pět na pět, ani v přesilovkách. Je dobré pro naši psychiku, že jsme tohle utkání zvládli.

Jak vás baví takové vyhrocené zápasy?
Já osobně tohle miluju. O tom hokej je a když duel nemá grády, tak to divák vycítí. Já tahle utkání mám moc rád a dokážu se díky tomu vybičovat k maximálnímu výkonu. Vyloženě to vyhledávám.

Jak moc se upínáte k 15. lednu, kdy bude trenér Jandač nominovat na olympiádu? Snažíte se o to víc ukázat?
Vůbec na to nemyslím. Samozřejmě kamarádi posílají nějaké zprávy, ale snažím se to úplně eliminovat. Rozhodnutí přijde 15. ledna a buď tam budu, nebo nebudu, tak to je.

Ale přeci jen jste nejproduktivnější hráč celé soutěže, Mertl zase nejlepší střelec. Nebavíte se o tom s Tomášem?
Nebavíme (úsměv). Neřešili jsme to ani jednou, ovlivnit to můžeme pouze výkony na ledě. Je to hlavně o té aktuální formě před olympiádou a poté už to je pouze na trenérech. Máme co nabídnout, ale kouč má mnoho možností a rozhodně má z čeho vybírat. Necháme se překvapit, ale opravdu to nijak nesleduji. Samozřejmě i kdybych nejel, tak budu klukům moc fandit.

Nebudete po dnešku reklamovat hokejky? Lámete jednu za druhou.
Je to trochu paradox, protože zrovna dnes před zápasem jsem s vedoucím mužstva Václavem Kalinou řešil, kolik jsem jich už zlomil. To číslo je strašidelné. Až to Stráča (Martin Straka, pozn. red.) uvidí na konci sezóny, tak vylítne z kůže. Budu si na to muset dávat pozor. Dnes to bylo trochu úsměvné, když jsem dostal dvakrát přihrávku na stejné místo a dvakrát jsem zlomil hůl Ale je to škoda, protože to byly výborné nahrávky do velikých šancí.

A vybavíte si, kolik je těch zlomených holí? Nebo alespoň číslo v penězích?
Vím to, ale nemůžu to říct. On by si to Stráča někde přečetl a zítra bych to všechno musel platit (smích). Ale zatím je to pořád dvouciferné číslo.

Teď vás čekají dva venkovní duely. Bude mít souboj se Zlínem jiný náboj, když Berani potřebují body za každou cenu na rozdíl od Vítkovic?
Rozebírat to budeme až na tréninku. Já jsem nekoukal, jak hráli poslední zápasy, takže nevím, v jaké jsou formě. Ale bojují o body, o play-off, takže to bude podobné jako dnes. Dokáží se v domácí atmosféře dobře spojit s diváky, dostanou se do tlaku a na to si musíme dávat pozor. Ale do utkání půjdeme se svoji taktikou a nebudeme se upínat na to, jak hrají oni, naše hra nám přináší ovoce a není důvod to měnit.