Rozhovor Lang

Chceme úspěch, hlásí před Hlinka Gretzky Cupem tahoun Martin Lang

Společně s dalšími plzeňskými talenty Filipem Přikrylem a Radkem Mužíkem tvoří údernou první formaci české osmnáctky, kterou budou táhnout i na nadcházejícím prestižním Hlinka Gretzky Cupu v Kanadě. Martin Lang se dvěma góly a asistencí podílel na dvou vysokých výhrách proti Švýcarsku a vyhlíží novou sezónu a nové výzvy, možná totiž zamíří do kanadské CHL, jelikož byl draftován týmem Kamloops Blazers: „Je to vyšší úroveň hokeje a blíže ke splnění snu - zahrát si NHL,“ říká odhodlaně šestnáctiletý talent.

Začal nový ročník a vy jste se hned přesunul do reprezentační osmnáctky. Je změna v rychlosti hokeje veliká, nebo to nevnímáte?
Myslím, že na začátek sezony je lepší hrát ve vysokém tempu, protože si na to zvyknete. Nevím, jak ostatní, ale mně to tempo vyhovuje, i když je vysoké.

Jak hodnotíte dvě vysoké výhry proti Švýcarsku, na kterých jste se také podílel dvěma brankami a asistencí?
Hodnotím to pozitivně, protože jsme dvakrát vyhráli. Potvrdili jsme roli favorita a podle mého názoru vyhráli zaslouženě.

Myslíte, že síla vaší formaci tkví právě v tom, že se s Radkem Mužíkem a Filipem Přikrylem znáte dlouhá léta z Plzně?
Je to pravda, známe se už od 6. třídy a na ledě je to vidět. Víme, co od sebe máme čekat.

Co říkáte na to, že českou osmnáctku před touto sezónou převzal Alois Hadamczik?
Vůbec jsem nevěděl co od toho čekat, byl jsem napjatý jaké to bude. Ale po prvním kempu jsem si ho oblíbil a nejen jeho, ale celý realizační tým. Věřím, že s ním budeme mít skvělé výsledky.

Chyběly vám už po konci sezóny ostré zápasy?
Konec sezony jsem měl docela pozdě, těšil jsem se na prázdniny a dny volna. Po prvním kempu s reprezentací mi už ale ostrá utkání chyběla.

Jak probíhá a probíhala příprava na novou sezónu v domácím prostředí i teď ve Švýcarsku? Stihl jste si vůbec alespoň trochu odpočinout?
Letní přípravu jsem měl s Klatovy. Trénoval tam pan (Michal) Straka, takže jsem věděl, co od toho mám čekat. Poté jsem si užil volno s rodinou a následovaly dva zápasy ve Švýcarsku.

Nyní vás čeká Hlinka Gretzky Cup v Kanadě, kam jste byl nominován ještě s Radkem Mužíkem a Filipem Přikrylem. Co od toho očekáváte?
Radši od toho nechci nic očekávat, abych potom nebyl zklamaný, ale těším se a doufám, že uděláme úspěch. Bylo by to dobré. Chtěli bychom navázat na předchozí úspěšné roky.

Vy se ale v Kanadě možná zanedlouho hokejově i usadíte. Jak se těšíte na výzvu v podobě Kamloops Blazers?
Byl jsem zrovna na kempu, když jsem se dozvěděl, že mě draftovalo Kamloops. Hned jsem volal s manažerem a myslím, že to pro mě bude lepší, než kdybych hrál tady. Je to vyšší úroveň hokeje a blíže k tomu, abych si splnil sen hrát v NHL.

Děkuji za rozhovor a přeji hodně štěstí do nové sezóny.

Foto: Ronald Hansel / Juniorský hokej