Ohlasy Stavanger

Debutant Petr Kodýtek: Doufám, že nebudu muset platit hodně do kasy

Plzeň – Velký zápas dnes odehrál Petr Kodýtek. Osmnáctiletý útočník nastoupil ke svému premiérovému soutěžnímu zápasu za plzeňské áčko, a byl tak u postupového utkání Západočechů do play-off Ligy mistrů.

„Bylo to o dost rychlejší než v juniorech či mládežnických reprezentacích,“ všiml si rodák ze Žďáru u Horažďovic. „Je to silovější hokej, rychlejší a hlavně v hlavě je to úplně jiné,“ řekl Kodýtek. Přesto se stihl rozkoukat rychle: „Já už jsem odehrál nějaké přáteláky, takže mi to tak dlouho netrvalo. Ale samozřejmě první střídání nebylo úplně super,“ přiznal.

Pro Petra Kodýtka to byl velký den. Dopoledne totiž zvládl složit i zkoušky na řidičský průkaz! „Jsem rád, že jsem to vše zvládnul,“ řekl spokojeně s úsměvem na tváři. A z čeho měl větší nervozitu? Bylo to ze zápasu, nebo z testů na řidičský průkaz? „Abych řekl pravdu, největší strach jsem měl z toho, jestli po zkoušce v autoškole stihnu dopolední trénink,“ prozradil. „Ale nakonec to vyšlo!“

Zpět k zápasu. Stavanger indiány hodně potrápil, střelecky měl jasně navrch (37:21) a navíc dokázal ze stavu 2:6 snížit na 4:6 a pořádně zdramatizovat utkání. „My jsme věděli, že to bude těžké. Hodně forčekovali a dostávali nás pod tlak. Někdy jsme si to ale zbytečně zazdili ve vlastní třetině, čímž nás soupeř dostával pod tlak. To rozhodně musíme zlepšit,“ velí obránce Lukáš Pulpán.

Na plzeňského zadáka se upínala pozornost při první vstřelené brance Škody, která padla již po 18 sekundách. A to ji ani nevstřelil. Po nečekané srážce se soupeřem u mantinelu zůstal ležet na hrací ploše a byl lehce otřesený. „Motala se mi hlava, ale pak to naštěstí ustálo a teď už je všechno v pohodě,“ uklidňuje fanoušky.

Olejáři hrozili především z přesilových her, které využili hned tři. „Ty se jim opravdu hodně dařily. Oslabení se rozhodně musí zlepšit, ta jsme dnes celkem pokazili,“ ví Petr Kodýtek. „U nás v třetině jsme měli několikrát hrozný bordel. Výkon do obrany musíme rozhodně zlepšit,“ varuje Pulpán před startem extraligy. „Dali jsme ale šest gólů, což není špatné. Byla to dobrá generálka,“ doplňuje obránce Plzně.

Jak již bylo řečeno, pro mládežnického reprezentanta Petra Kodýtka šlo dnes o soutěžní debut za Škodovku. A s tím samozřejmě souvisí i příspěvek do klubové kasy... „Vůbec ještě nevím kolik, nikdo mi nic neřekl, ale doufám, že to bude málo,“ smál se. Během toho si klubový pokladník Kuba Lev, jenž rozhovoru pilně naslouchal, mnul ruce.

Indiány tak čeká play-off hokejové Ligy mistrů. První zápas by se měl odehrát 4. října, odvety jsou na programu 11. října. A jaké by bylo přání Petra Kodýtka, pakliže by setrval v áčku? „Chtěl bych do Finska. Je to tam pěkné nejen hokejově. Navíc tam mají super zázemí,“ říká osmnáctiletý forvard. Svého soupeře se Plzeň dozví v pondělí ve 12:00 po losu v Helsinkách.