Sezóna dorostu

Dorost končí před branami play-off! Trenér Kořínek: Cítil jsem z hráčů touhu udělat velký úspěch!

Letošní sezóna plzeňských dorostenců je u konce. Skončila bohužel dříve, než bychom si všichni přáli, díky nařízení vlády o Nouzovém stavu. Boje tak ustaly během základní část dvě kola před jejím vypršením. Nyní si pojďme celou sezónu trochu zrekapitulovat.

Extraliga dorostu byla na začátku rozdělena do tří skupin - Západ, Střed a Východ. A tabulku skupiny Západ opanovala Škodovka před rivalem z Karlových Varů. Z osmnácti zápasů hned patnáctkrát slavili indiáni výhru, z toho jednou v prodloužení. Pouze v jediném případě svěřenci Petra Kořínka nezískali ani bod, stalo se tak na konci září v Litvínově. Dvakrát indiáni prohráli v prodloužení, eventuálně v samostatných nájezdech. Nejvyšší výhry si Plzeň připsala proti Kobře Praha, na domácím ledě vyhrála 14:2, v odvetě v Praze 10:2.

Západočeši díky tomu, že se umístili v první šestce ve skupině Západ, dostali pozvánku do nadstavby, kde se již tabulka krystalizovala na boje v play-off o účast na Závěrečném turnaji. Indiány čekala osmnáctičlenná tabulka, kde se Škodovka utkala dvoukolově s mužstvy na 1. - 6. místě ze skupiny Střed a Východ. A nevedla si vůbec zle. Celkově si modrobílí připsali na svůj účet třináct vítězných zápasů a devět porážek. Povedly se zejména střetnutí proti brněnské Kometě, kterou plzeňští dorostenci porazili 7:2 a v domácím prostředí dokonce 10:1. Naopak proti celkům z první trojky získala Škodovka ze šesti duelů pouhý jeden bod. Bohužel, soutěž se nakonec svého vyvrcholení nedočkala. Poslední dva zápasy základní části musely být zrušeny a to stejné platilo i o následném play-off. Indiáni tak končí sezónu s pomyslnou bramborovou medailí na krku. 

Plzeňští kralovali i ve spoustě statistik. Indiáni měli po Kladnu nejlepší útok a celkově čtvrtou nejlepší obranu. Z 32 zápasů obdrželi 88 branek a hned 131 nastříleli. Nejproduktivnějším hráčem Škodovky, zároveň i celé extraligy, se stal Petr Hauser, který z 38 zápasů posbíral úctyhodných 71 bodů (34+37). Plzeňské devítce sekundovali celkově třetí Jakub Šiler (24+40) a čtvrtý Dominik Soukup (35+27). Nejlepším střelcem celé soutěže byl už zmiňovaný Dominik Soukup, plzeňský útočník nashromáždil 35 přesných zásahů. V kategorii nahrávačů byla v první pětici hned trojice indiánů. Jakub Šiler byl se 40 asistencemi druhý, Petr Hauser s 37 třetí a Marek Soukup s 34 pátý. V brankovišti si vůbec nevedl zle David Bočan. S procentuální úspěšností málo přes dvě branky na zápas byl třetí a s dvaceti vychytanými výhrami dokonce nejlepší ze všech. Na prvním místě byli indiáni i ve využití přesilových her (24.35%), s hrou v oslabení (88.62%) byli třetí. Modrobílí v průměru vyslali na bránu v zápase téměř 38 střel, což také bylo nejvíce ze všech celků. 

Konečná tabulka ELIOD ELD - o pořadí v play-off

1. Vítkovice        125:82  75
2. Mladá Boleslav   125:78  65
3. Hradec Králové   118:81  62
4. Plzeň            131:88  61
5. Karlovy Vary     137:111 60
6. Pardubice        117:103 59
7. Liberec          137:98  56
8. Sparta            99:99  52
9. Kladno           133:125 51
10. Havířov         110:99  50
11. Slavia          111:102 49
12. Litvínov         86:100 49
13. Zlín            107:104 46
14. Třinec          104:144 38
15. Kometa Brno      91:131 33
16. Chomutov         86:122 28
17. Přerov           74:137 21
18. Havlíčkův Brod   66:153 15
	

Trenér Petr Kořínek

Pane trenére, soutěž dorostenců skončila předčasně, jak jste situaci okolo koronaviru prožíval a jak moc vás tahle situace mrzí?
Ještě minulý týden bylo rozhodnuto, že mládež do deváté třídy přestane trénovat a hrát zápasy. Dorost a junioři dostali povolení hrát. Do středy jsme naplno trénovali, bohužel rozhodnutí vlády vše ukončilo. Ve čtvrtek jsme měli hrát předposlední zápas proti Havířovu. Všechny nás to strašně mrzí, protože ta celoroční dřina přišla vniveč. Kluci poctivě makali, snažili se. Cítil jsem z nich, že mají touhu se v play-off probít daleko a že bychom bojovali o nejvyšší příčky. Je to pro nás katastrofa, nedá se nic dělat, všechny sporty byly zastavený, musíme se podřídit. Na druhou stranu zdraví máme pouze jedno.

Vy jste minulý rok trénoval juniorský celek. Je koučování dorostu v něčem specifický?
Samozřejmě kluci jsou i o dva roky mladší, ale víceméně je to hodně podobné. Hráči v juniorce už jsou nicméně silnější, takže ta práce musí být tomu přizpůsobena.

Kdybychom vše shrnuli. V první části sezóny jste skončili první, nicméně i v nadstavbě jste se prakticky celou dobu drželi v první čtveřici. Je to pro vás povzbuzující, že plzeňská Akademie drží krok s těmi nejlepšími?
Určitě. Samosebou měli jsme v sezóně nějaké výpadky, ale tomu se nevyhnulo žádné mužstvo. Hráči z dorostu v určitých pasážích pomáhali i juniorům. Vše směřovalo k play-off, konec základní části u nás gradoval, kluci hráli v dobré formě, bohužel... Je to velká škoda.

Nicméně s prvními třemi celky tabulky jste uhráli ze šesti zápasů pouhý bod. V čem si myslíte, že byl problém?
Když si ta utkání promítnu zpětně, tak zápas ve Vítkovicích byl vyrovnaný, jen jsme dostali hloupé góly. Doma jsme nad nimi vedli o tři branky, ale po zkratu jsme prohráli v nájezdech. I s Hradcem byly oba duely na stejné úrovni, i tady jsme vedli v zápasech a smolně prohráli. Všechny ty tři týmy zase prohrávali s mančafty, které my jsme poráželi. Bylo to vyrovnané, rozhodovaly maličkosti.

Minulý rok skončil dorost před branami Mistrovství, letos bylz ambice určitě vyšší, viďte?
Já u týmu vloni ještě nebyl, ale dorost vypadl těsně před cílem. Tým zůstal skoro stejný, letos ale byly ambice se probojovat do Ostravy, kde by se Mistrovství republiky hrálo. 

Plzeňští hráči kralovali i v několika statistikách, například Petr Hauser vyhrál kanadské bodování s 71 body, ale neztratili se ani ostatní. Jak jste byli spokojeni s výkonností hráčů? Překvapil a naopak zklamal vás někdo?
Já jako trenér víceméně statistiky nesleduji, kromě bilance plus/mínus. Na druhou stranu mě to těší, na prvních postech jsme měli hned tři hráče, je to odraz nějaké dlouhodobé práce. Klukům to přeji, ale říkám jim, že to není všechno. Hokej je týmová hra, ve finále se všichni musí podřídit kolektivu. Ale nastal i čas, kdy jsme řešili i věci mimo led, někteří hráči neplnili své školní povinnosti a za trest nemohli hrát zápasy.  

Přestože Plzeň v lize nehrála špatně, častokrát jsem po zápase slýchával, že jste jako trenéři nebyli spokojeni s přístupem hráčů či převedenou hrou. V čem je nejvíce potřeba zapracovat do další sezóny? 
Kluci mají neustále na čem pracovat, je to práce na dlouhý běh. Občas se mi zápasy nelíbily, ale spíše převažovaly duely, kdy jsme byl s týmem spokojený. Já vždycky tvrdím, že i tým, který vyhrál, nemusel hrát dobře. Někdy zase prohrajeme, ale mančaft maká, bojuje a na dvaceti hráčích vidím velkou snahu se zápasem něco udělat. Kolikrát se stalo, že jsme hráče pochválili, přičemž jsme nezískali ani bod. Stoprocentně mají co zlepšovat.

V téměř každém zápase jste vystřelili spoustu střel na brankáře, ale zakončení občas vázlo. V čem byl podle vás problém?
Zakončení občas vázlo, to je pravda, leč branky se nedají dávat donekonečna. Byly zápasy, kdy nám tam spadlo úplně všechno. Někdy jsme vystřelili padesátkrát na gólmana a dali jsme pouhou jednu branku, viz nedávný zápas v Mladé Boleslavi. Nabádáme kluky, aby hodně stříleli, tlačili se do branky, protože bez toho góly padat nebudou. Je to jen otázkou času, kdy to hráč zlomí a následně i sebevědomí rychle roste. Musí být kluci trpěliví.

Extraliga dorostu se měla ze třiceti účastníků zúžit na 24, máte nějaké zprávy zda-li k tomu skutečně dojde po tomto vývoji a pokud ano, pomůže to českému hokeji?
Souhlasím s rozhodnutím, že se extraliga dorostu měla zúžit, stejný názor mám i na juniorskou ligu. Těch týmů je opravdu hodně a jak jsme viděli v první části sezóny, některé zápasy hráčům moc nedají. Rozhodně nechci ostatní podceňovat, ale až střetnutí ve druhé části sezóny měla náboj. Každé utkání jsme museli hrát na doraz, takhle by to mělo být celou dobu. Informace ohledně zúžení zatím žádné nemáme, nikdo neví, co bude. Mělo sestoupit šest mužstev, leč soutěž se nedohrála. Já si myslím, že se příští rok nic nezmění a zredukování se posune o další rok.

Vím, že je brzy, ale jaké máte nyní plány? Již se začne budovat tým na novou sezónu?
Plány zatím žádné nemáme, nikdo neví, kdy se bude moci opět začít. My de facto budeme budovat nový tým. V Třemošné jsme měli hodně hráčů, kteří by v Plzni neměli takové vytížení, ale na start příští sezóny s nimi počítáme. Do kádru se zapojí i mladší kluci. 

Pane trenére, děkuji za rozhovor...