Extraliga dorostu 2020/21

Extraliga dorostu zná svůj formát, sestoupit může až sedm týmů!

Plzeň - Výkonný výbor Českého hokeje odsouhlasil novou podobu formátu tuzemské nejvyšší soutěže dorostu, novinky se týkají již nadcházející sezóny.

A nejedná se o ledajakou změnu! Ze třiceti účastníků sestoupí přímo šest mužstev, další bude navíc muset bojovat v baráži. Na úvod se soutěž rozdělí na tři skupiny po deseti účastnících, kdy se každý s každým utká dvakrát. Po osmnácti kolech vždy čtyři nejlepší postoupí do nadstavby s jistotou play-off v zádech.

Zbylých osmnáct klubů zůstane ve svých skupinách a poperou se spolu navzájem ještě čtyřikrát. Vždy dva nejhorší sestupují, kluby umístěné jako třetí od konce spolu sehrají play-down o Černého Petra. Tím bude nutnost rozdat si to o vstupenku do soutěže pro další rok v baráži.

Naopak vítězové skupin a nejlepší tým z těch na druhém místě se připojí k první dvanáctce a zabojují o titul ve standardním formátu play-off v osmifinále a čtvrfinále. Postupová čtyřka odehraje semifnále a finále již pouze na jedno utkání na Mistrovství republiky.    

„Všeobecně jsem toho velkým zastáncem. Zužování soutěže je nutné a vítám ho a jsem za to rád. V dorostu je třicet týmů opravdu příliš, je tam moc zápasů s velkým rozdílem ve skóre a nulovým rozvojem pro hráče. Pokud bych se ale měl pustit ještě dál, viděl bych to že sportovního hlediska asi takto: nebál bych se v dorostu systému tří odstupňovaných soutěží, tak jako v juniorce a klidně to zúžil ještě víc, než na 24. Já razím heslo, že klíč je také v konkurenci. Takže pokud chceme produkovat špičkové hráče, nemůžeme donekonečna rozebírat jen metodiku tréninku, řešit vhodná cvičení buď A, nebo B, řešit jestli švédský model nebo finský model. Dokonce si myslím, že naše tréninky nejsou horší než v zahraničí, to naše prostředí, včetně právě soutěže... Musíme se snažit vytvořit soutěže, ze kterých budeme produkovat rozdílové hráče a z nich ty úplně nejlepší přímo do extraligy," hodnotí šeftrenér mládeže indiánů Petr Vojan.   

Skupina A
Karlovy Vary, Plzeň, Třemošná, Litvínov, Chomutov, Rytíři Kladno, PZ Kladno, Hvězda Praha, Liberec, Mladá Boleslav 

Skupina B
Sparta Praha, Slavia Praha, Kobra Praha, Pardubice, Hradec Králové, Jihlava, Havlíčkův Brod, Tábor, České Budějovice, Technika Brno 

Skupina C
Třinec, Havířov, Vítkovice, Poruba, Šumperk, Olomouc, Přerov, Vsetín, Zlín, Kometa Brno