Trenéři HC Škoda Plzeň

HC Škoda Plzeň představuje nový trenérský štáb. A tým povede trio Baďouček, Říha a Vlasák

A tým HC Škoda Plzeň do sezóny 2021/22 povede nově sestavený trenérský štáb. Hlavními trenéry budou Václav Baďouček a Miloš Říha a asistentem trenérů Tomáš Vlasák, který i nadále pochopitelně pokračuje v roli sportovního manažera. Trenérem gólmanů zůstává Rudolf Pejchar, kondičním trenérem Jan Snopek, videotrenérem Vojtěch Tulačka a fyzioterapeutem Adam Havel.

„Nabídku od Tomáše Vlasáka jsem dostal bezprostředně po skončení naší sezóny s Vrchlabím, takže ještě na cestě domů ze Vsetína. Sice pro mě byla překvapením, ale rozhodl jsem se velice rychle. Jsem Plzeňák, proto mě obrovsky oslovila a byl jsem jí nesmírně potěšen. Během pondělního dopoledne jsme si zatelefonovali ohledně složení celého realizačního týmu a dohoda byla velice rychlá,“ říká Václav Baďouček. „Jednání bylo velice rychlé a z mého pohledu na poslední chvíli, neboť jsem již před nabídkou z Plzně řešil jiné možnosti. Mám velice dobrý pocit z toho, že jsem se takto rozhodl, neboť se mi líbí vize organizace a jak klub dlouhodobě pracuje. Na vysoké úrovni byla i jednání s Martinem Strakou a Tomášem Vlasákem. S Vencou Baďoučkem se navíc hodně dlouho a dobře známe,“ uvádí Miloš Říha.

„Václav mě požadavkem, abych se přidal do trenérského týmu i já, popravdě zaskočil. Ale velice mile, to musím dodat. Oproti mým kolegům jsem ještě trenérský novic, protože oni mají už celou řadu zkušeností a já byl na střídačce jen jeden rok,“ přiznává Tomáš Vlasák. „Určitě chci ale být platným členem týmu a přispět třeba při plánování přesilovek. Naším cílem je utvořit sehraný trenérský tým, abychom náš mančaft vedli k hokeji, na který se dobře dívá a který je úspěšný.“

Václav Baďouček a Miloš Říha budou mít rovnocenné role a pravomoci, oba tedy budou pracovat na pozici hlavního trenéra. „K sobě jsme chtěli právě Tomáše Vlasáka, který mužstvo perfektně zná. A pro svou pozici manažera navíc jasně uvidí, jak který z kluků pracuje. Na konkrétních věcech, jako je odpovědnost za přesilovky, oslabení, bule atd., se dohodneme ve fázi, než půjdeme s mužstvem na led. Ale nejdůležitější je to, že vše bude týmová práce,“ vysvětluje Miloš Říha.

Hráčský A tým HC Škoda Plzeň, jehož podobu klub bude moct dle regulí představit veřejnosti až 1. května, nabírá velice konkrétních podob. „Máme dvě místa volná – jedno v obraně a jedno v útoku. S kolegy zastáváme velice podobný názor, jaké typy bychom chtěli přivést, a to klidně i cizince, ale nebudeme nijak pospíchat. Vyčkáme,“ doplnil Tomáš Vlasák.

Trenéři se rovněž shodují na tváři týmu, kterou mu budou vštěpovat. „Chceme i nadále zapojovat mladé hráče a odchovance do A týmu a prezentovat se agresivním, bruslivým hokejem. Zkrátka hrát aktivně a útočně tak, abychom byli co nejlepší, pro soupeře nepříjemní a abychom naším hokejem bavili fanoušky,“ popisuje Václav Baďouček. „Budeme pokračovat v cestě, kterou Plzeň dlouhodobě jde. Samozřejmě se do hry promítne i náš rukopis a některé věci změníme, ale věřím, že budeme úspěšní,“ uzavírá Miloš Říha.

Profil trenérského štábu HC Škoda Plzeň

Václav Baďouček

Nyní devětapadesátiletý kouč spojil svou aktivní hráčskou kariéru z drtivé části s Plzní, kde se rovněž narodil. V modrobílém dresu nastupoval během 80. a 90. let minulého století ve dvanácti sezónách v řadě a stal se stálicí defenzivních řad Západočechů. V roce 1991 se Václav Baďouček přesunul do Zlína, v jehož dresu si rovněž vyzkoušel československou nejvyšší soutěž. Po dvou ročnících ve zlínských barvách následovalo pro obránce několik angažmá v nižších soutěžích v České republice, Itálii a Německu. V sezóně 1996/97 se Baďouček vrátil k jednomu duelu do obranných řad Plzně.

Hráčskou kariéru ukončil v roce 2000 po angažmá v Příbrami. V tomto městě pak Václav Baďouček ihned zahájil kariéru trenérskou. Tu načal soby asistent, následně Příbram vedl i jako hlavní kouč. Od sezóny 2003/04 se Baďouček na trenérských postech posouval v soutěžích o stupínek výše. Ve zmíněném ročníku se stal asistentem trenéra v Písku, od další sezóny zastával stejnou pozici v extraligových Karlových Varech. Zde Václav Baďouček setrval čtyři roky, pak následoval přesun do Znojma a Komety. Z Brna se během ročníku 2009/10 vrátil zpět do trenérského štábu karlovarské Energie.

V Karlových Varech se stal Václav Baďouček poprvé i hlavním koučem týmu, a to pro sezóny 2010/11 a 2011/12. V průběhu druhé zmiňované však Energii opustil a ve třech ročnících vedl hokejisty prvoligového Mostu. V roce 2015 nastoupil k dalšímu extraligovému angažmá, když se stal asistentem trenéra u týmu Pardubic. Kouč se po této štaci opět vrátil do Karlových Varů, kde se věnoval trénování mládeže. V posledních třech sezónách vedl z pozice hlavního trenéra Vrchlabí. Zkušený kouč dovedl v ročníku 2020/21 vrchlabský celek do čtvrtfinále play off první ligy, kde mužstvo po velkém boji vypadlo s ambiciózním Vsetínem.

Miloš Říha

Začátky trenérské kariéry Miloše Říhy jsou spojeny s východočeskými kluby. Devětatřicetiletý rodák z Ostravy zastával v ročnících 2006/07 a 2007/08 pozici skauta extraligových Pardubic. Následně působil jako hlavní kouč u mládežnických celků královéhradeckého klubu. V roce 2012 byl několik měsíců rovněž členem trenérského štábu tehdy ještě prvoligového A mužstva Hradce Králové.

V sezóně 2013/14 zvolil Miloš Říha návrat do Pardubic. U extraligového celku působil v pozici asistenta trenéra a opět jako skaut. Ročník 2015/16 pak zahájil coby hlavní kouč pardubického Dynama. V této funkci byl v průběhu sezóny nahrazen Richardem Králem a záhy se stal koučem prvoligových Litoměřic. V sezónách 2018/19 a 2019/20 šéfoval střídačce Slavie ve druhé nejvyšší hokejové soutěži. Následně pražský klub opustil, ale na slávistickou střídačku se Říha opět vrátil během ročníku 2020/21 a mužstvo dovedl do čtvrtfinále play off. Kouč s mnohaletými zkušenostmi působil jako asistent trenéra u české reprezentační devatenáctky a následně i v pozici asistenta trenéra u seniorského národního týmu po boku svého otce.

Tomáš Vlasák

Bývalý vynikající útočník během aktivní kariéry sbíral cenné zkušenosti jak v České republice, tak i v NHL, v Rusku, ve Finsku, ve Švédsku, ve Švýcarsku a rovněž v národním týmu. Šestačtyřicetiletý Tomáš Vlasák má ve sbírce celkem tři nejcennější kovy ze světových šampionátů, v dresu české reprezentace nechyběl na přelomu tisíciletí u zisku zlatého hattricku. Na klubové úrovni vybojoval Vlasák mistrovský titul v Rusku, který slavil v roce 2004 s Omskem. V roce 2013 získal prvenství v české nejvyšší soutěži s Plzní. V dresu Západočechů odehrál Tomáš Vlasák během sedm sezón celkem 384 zápasů a připsal si 360 kanadských bodů (148+212), a je tak pátým nejproduktivnějším hokejistou v historii plzeňského klubu.

Po skončení aktivní hráčské kariéry byl Tomáš Vlasák od sezóny 2015/16 jmenován sportovním manažerem HC Škoda Plzeň. V průběhu ročníku 2016/17 se stal Vlasák i členem trenérského štábu indiánů. V následující sezóně dovedl plzeňský tým se svými kolegy k zisku Prezidentského poháru a bronzových extraligových medailí. Po ročníku 2017/18 Tomáš Vlasák střídačku Plzně opustil.

Rudolf Pejchar

Odchovanec plzeňského hokeje má za sebou bohatou brankářskou kariéru. Rudolf Pejchar je bývalým mládežnickým reprezentantem Československa, v domácí nejvyšší hokejové soutěži odchytal během 16 sezón téměř 500 zápasů. V ročníku 1991/92 získal s týmem Západočechů stříbrné medaile a svými skvělými výkony zásadní měrou přispěl k účasti ve federálním finále. I v samostatné české lize následně chytal za Plzeň, v jejímž dresu strávil drtivou část své profesionální kariéry. Nyní třiapadesátiletý Pejchar se představil například také v dresu Slavie či Karlových Varů a zachytal si rovněž v zahraničí, konkrétně v Německu a v Norsku.

Po skončení aktivní brankářské kariéry se stal Rudolf Pejchar trenérem gólmanů. Na tomto postu působil u A týmu Plzně od sezóny 2008/09, zároveň koučoval i brankáře v mládežnických týmech. Během ročníků 2013/14 a 2014/15 si vyzkoušel trenérskou štaci v KHL u týmu Chanty-Mansijsk. Od sezóny 2015/16 je Rudolf Pejchar opět trenérem gólmanů v klubu HC Škoda Plzeň. Na střídačce A týmu získal v roce 2013 mistrovský titul a v letech 2012, 2016, 2018 a 2019 bronzové medaile. V roli plzeňského trenéra gólmanů Rudolf Pejchar odkoučoval zatím téměř 700 extraligových zápasů.