Preview VIT

Indiáni vyrážejí do Vítkovic, ty obléknou červenou sadu dresů!

Plzeň – Západočeši se vydávají na jednu ze svých nejdelších cest. V pátek se v rámci již desátého kola představí v Ostravě.


HC VÍTKOVICE RIDERA
vs.
HC ŠKODA PLZEŇ

Ostravar Aréna, Ostrava
6. října 2017
10. kolo Tipsport extraligy

V předminulé sezóně indiáni uspěli na ledě soupeře 4:1 a aby toho nebylo málo, po velkém boji vítězství stvrdili i před svými fanoušky 3:2. I poté Západočeši brali všechny body, v posledním zápase roku 2015 dobyli Ostravu 4:2 a skvělý ročník završili kanonádou 9:3. Jenže do loňské sezóny vstoupili lépe Ostravané. Ti před svými fanoušky uspěli 4:1, radovali se i na západě Čech v poměru 5:3. Vítězný hattrick ale indiáni překazili v prvním zápase roku 2017, když v Ostravě zvítězili 4:2 a doma dokonce nadělili soupeři půltucet – 6:2. Oba celky následně čekala série předkola play-off. Do té lépe vstoupily Vítkovice, které přestály tlak Západočechů a rozhodly střelou do prázdné – 3:1. Ve druhém střetnutí naopak domácí zvrátili dvoubrankovou ztrátu a vybojovali mečbol v prodloužení. Jenže indiáni se nedali a dvěma nastřílenými bůry si před vlastními fanoušky hlasitě řekli o rozhodující duel. Ten nakonec v jejich prospěch rozhodl v pětadevadesáté minutě po přistrčení Preisingera David Stach. Jakou zápletku nám oba týmy nachystají nyní?

Pod pokličkou Vítkovic

Kádr trenérů Jakuba Petra, Pavla Trnky a Vladimíra Vůjtka zůstal přes léto z velké části pohromadě, přesto... Lukáš Kovář je již v Frýdku-Místku, Yan Stastny působí v rakouském Lustenau, Michal Vandas v Popradu, Stanislav Balán v Karlových Varech a Erik Němec ve Znojmě. Naopak tým posílil o Petera Tršku z brněnské Komety, Rastislava Deje z Mountfieldu, Šimona Stránského z WHL a Jakuba Lva z Plzně.

Vítkovice doposud v extralize nastoupily k devíti utkáním. Na úvod nového extraligového ročníku nestačila Ridera na Zlín v prodloužení. Následovalo vítězství 4:2 v Olomouci a 6:1 se Spartou. Poté se nepovedlo v derby v Třinci 2:3, vzápětí ale 2:4 odjely poraženy Pardubice a v Chomutově a s Mladou Boleslaví se dařilo v prodloužení a samostatných nájezdech. V posledních dvou soubojích přišla porážka v Jihlavě 2:4 a 1:5 v Brně. Výsledkem je zisk čtrnácti bodů při skóre 25:22 a průběžná pátá pozice.

Týmovým lídrem je seš šesti góly a dvěma asistencemi David Květoň, na záda mu dýchá Ondřej Roman (2+5) a šestibodoví Radoslav Tybor a Jakub Lev. V brance je neotřesitelnou jedničkou Patrik Bartošák, jenž se zatím pyšní procentuální úspěšností zákroků 91,76 % a počtem obdržených branek na zápas 2,30.

V duelu s indiány využijí Vítkovice červenou sadu dresů. Tu naposledy oblékaly v extraligové sezoně 1995/1996. Jak klub uvádí na svých internetových stránkách, tak ačkoliv se to současným mladým fanouškům může zdát netradiční, červená barva vždy k Vítkovicím patřila stejně neodmyslitelně, jako modrá a bílá. Vítkovičtí hokejisté oblékali červené dresy v nedávné, ale i v dávné historii. V prvním ligovém ročníku 1936/1937 měli dvě sady – světlou žlutou a tmavou červenou. Tato kombinace vydržela Vítkovicím až do poloviny 50. let. Není tak překvapením, že mistrovský titul v roce 1952 získaly Vítkovice v červených (konkrétně červeno-bílých) dresech. S nástupem převahy modré a bílé se ale ostravský klub s červenou nerozloučil. Červená varianta dresů se buď obrok střídala s modrou, nebo doplňovala modrou a bílou jako třetí varianta.

Výsledky posledních zápasů

HC Kometa Brno 5
HC Vítkovice Ridera 1
(1:0, 2:1, 2:0)


Branky a nahrávky: 15. Zaťovič (Erat, Krejčík), 22. Vincour (Dočekal), 33. Zaťovič (T. Svoboda, Krejčík), 42. Mallet (Nahodil), 51. J. Hruška (Zaťovič, Barinka) – 26. Zdráhal (Lev).
HC Vítkovice Ridera: Bartošák – Baranka, Hrbas, Klok, Sloboda, Výtisk, Trška – D. Květoň, Roman, Tybor – Olesz, Lev, Dej – Š. Stránský, T. Jáchym, Szturc – Kurovský, Kolouch, Zdráhal – Hudeček.


HC Škoda Plzeň 2
HC Dukla Jihlava 1pp
(1:1, 5:0, 4:1)

Branky a nahrávky: 22. D. Kubalík (Indrák, Stach), 64. Moravčík (D. Kubalík, Stach) – 21. Čachotský (Rys, F. Seman).
HC Škoda Plzeň: M. Svoboda (Hylák) – Moravčík, Jones, D. Sklenička, P. Kadlec (C), Pulpán, Čerešňák – Kindl, Mertl, Gulaš (A) – D. Kubalík, Stach, Indrák (A) – Schleiss, Kracík, Straka – Hollweg, Preisinger, Vracovský.

Statistika nuda je, má však cenné údaje: