Změny v kádru

Informace o změnách v kádru A týmu HC Škoda Plzeň

HC Škoda Plzeň hlásí pět prodloužení smluv a čtyři příchody hráčů. Neměnný zůstává i realizační tým.

„Realizační tým zůstává beze změn,“ potvrdil Tomáš Vlasák, sportovní manažer HC Škoda Plzeň. „Jména hráčů, se kterými jsme se domluvili na spolupráci, ještě nejsou finální. Stále s několika jmény jednáme, a ta bychom zveřejnili v nejbližších dnech. Do přípravy se s námi zapojí i Matěj Kolda, Kristián Kolář, Sebastián Malát, David Jiříček a Michal Houdek, naši odchovanci.“

Prodloužení smluv

Vojtěch Budík

HC Škoda Plzeň uplatnil opci a podepsal s Vojtěchem Budíkem smlouvu na jeden rok.

Tomáš Vlasák: „S Vojtou máme zájem znovu jednat o dalším prodloužení smlouvy i do budoucna. Prokázal na ledě své kvality, je to talentovaný bek a předvedl to, co jsme od něho očekávali. Navíc předvedl velký progres.“

Aktuálně dvaadvacetiletý bek Vojtěch Budík se do české nejvyšší hokejové soutěže vrátil po angažmá v zámoří před ročníkem 2018/19. Po sezóně strávené v Pardubicích a Jihlavě se přesunul do HC Škoda Plzeň, kde podepsal smlouvu na jeden rok s opcí.

Vojtěch Budík zatím za indiány odehrál v Tipsport extralize 39 zápasů, během nichž si připsal celkem 21 kanadských bodů (3+18), stal se tak nejproduktivnějším obráncem týmu v sezóně 2019/20. V Champions Hockey League nastoupil v uplynulé sezóně za Plzeň do všech 8 zápasů a zaznamenal 3 asistence.

Jaroslav Kracík

Jaroslav Kracík bude i nadále patřit k členům ofenzivy indiánů, klub HC Škoda Plzeň s útočníkem prodloužil smlouvu o jeden rok.

Tomáš Vlasák: „I když Jardu letos trápila zranění, znovu a znovu dokazoval, jak je platným členem týmu. I pro jeho herní kreativitu jsme moc rádi, že u nás ještě prodloužil smlouvu.“

Plzeňský rodák a odchovanec strávil v klubu drtivou část své kariéry, celkově se jedná o 14 extraligových sezón. Jaroslav Kracík se do týmu indiánů vrátil po necelých šesti letech před sezónou 2015/16 po působení v Mladé Boleslavi, Litvínově a nižší německé hokejové soutěži. Od té doby odehrál forvard, jehož oblíbené číslo je 81, za HC Škoda Plzeň v Tipsport extralize v základní části i play off celkem 274 zápasů, ve kterých si připsal 151 kanadských bodů (45+106). V dresu indiánů se představil i v 19 duelech Champions Hockey League, v nichž zaznamenal dohromady 10 bodů (3+7).

Filip Přikryl

Devatenáctiletý útočník je dalším hráčem, který v následující sezóně zůstane členem týmu HC Škoda Plzeň. Filip Přikryl prodloužil s klubem smlouvu o jeden rok.

Tomáš Vlasák: „Je to mladý kluk a my věříme, že se každým rokem bude zlepšovat a své místo v týmu si vybojuje.“

Rokycanský rodák Filip Přikryl je odchovancem plzeňského hokeje. Po skvělých výkonech v mládežnických týmech indiánů se forvard před sezónou 2018/19 vydal k prvnímu zahraničnímu angažmá, když zamířil do Quebec Major Junior Hockey League (QMJHL). Zde působil v mužstvu Saint John Sea Dogs, v jehož dresu si v 67 duelech připsal 31 kanadských bodů (14+17).

Po odehraném ročníku v QMJHL se Přikryl přesunul zpět do Plzně. V sezóně 2019/20 se představil jak v A-týmu indiánů, tak v juniorce, zkušenosti sbíral rovněž v Klatovech a prvoligových Litoměřicích. Útočník zatím v Tipsport extralize odehrál 9 zápasů, v nichž dvakrát asistoval. Další tři starty za A-tým si připsal v Champions Hockey League.

Filip Přikryl prošel mládežnickými reprezentacemi České republiky. V roce 2019 se představil v dresu národního týmu na MS hráčů do 18 let. V uplynulé sezóně byl povolán i do reprezentačního výběru hráčů do 20 let.

Luboš Rob

Čtyřiadvacetiletý Rob posílil tým indiánů před sezónou 2019/20, spojení mezi útočníkem a plzeňským klubem se díky podpisu nové smlouvy prodlouží o jeden rok.

Tomáš Vlasák: „Luboš k nám přišel s puncem nejlepšího hráče první ligy a své kvality se mu podařilo ukázat i v extralize. Měl velice, velice slušnou první sezónu. Dát 16 gólů ve své premiérové sezóně? To není nic jednoduchého! Je to pracant, který, i když hodně cestoval sestavou, se dokázal na změny adaptovat a bral svou úlohu svědomitě. Věřím, že letošní sezóna pro něho bude ještě lepší.“

Ve svém premiérovém extraligovém ročníku nastoupil Luboš Rob do všech 52 zápasů, ve kterých si připsal dohromady 30 kanadských bodů za 16 gólů a 14 asistencí. Útočník s číslem 71 na zádech se tak stal čtvrtým nejproduktivnějším hráčem mužstva. Luboš Rob naskočil za Škodu také do osmi duelů v Champions Hockey League, v nichž si do statistik připsal 4 body (1+3).

Roman Vráblík 

Obránce Roman Vráblík bude i v příští sezóně oblékat dres HC Škoda Plzeň, s klubem se dohodl na jednoroční prodloužení vzájemné spolupráce. 

Tomáš Vlasák: „Od svého příchodu do našeho týmu se Roman stal stabilním článkem obrany a jsme rádi, že bude u nás pokračovat. Doufám, že bude odvádět minimálně takové výkony, které předváděl doteď.“ 

Třicetiletý bek působil v plzeňském klubu v posledních třech sezónách formou hostování z mužstva ČEZ Motor České Budějovice. Za HC Škoda Plzeň odehrál v základní části a play off celkem 122 zápasů a připsal si dohromady 20 kanadských bodů (6+14). V Champions Hockey League nastoupil za indiány do 19 utkání a zaznamenal 2 asistence.

Příchody

Viktor Lang 

Obranné řady HC Škoda Plzeň přichází vyztužit švédský bek Viktor Lang, se kterým se klub dohodl na jednoleté smlouvě. 

Tomáš Vlasák: „Sledoval jsem ho v Chomutově a hodně si od něho slibuji. Podával vynikající výkony. Je to takový typický švédský bek. Dobře bruslí i s přihlédnutím na jeho výšku, hraje silně pozičně a může být vidět i do ofenzivy. Doufám, že naše očekávání naplní. Navíc to je velký bek, kterého jsme potřebovali.“ 

Viktor Lang se narodil ve švédském Linköpingu, pětadvacetiletý bek hokejově vyrostl v týmech Viking HC a Bofors IK. Následně se obránce přesunul do celku BIK Karlskoga. V A-týmu tohoto mužstva, které působí ve druhé nejvyšší hokejové lize ve Švédsku, strávil Lang dohromady šest sezón. 

Před ročníkem 2019/20 v týmu Karslkoga skončil, Viktor Lang se vydal na své první zahraniční angažmá, a to do České republiky. Zde vyztužil obranné řady Pirátů z Chomutova. V Chance lize obránce zaznamenal v 54 zápasech 17 kanadských bodů (5+12) a připsal si 8 plusových bodů ve statistice +/-. 

„Lepšího beka, než Viktora Langa jsem zatím snad nikdy netrénoval. Je vidět, že ve Švédsku pracují s obránci výborně," prohlásil o obránci pro web hokej.cz Miroslav Buchal, trenér chomutovských Pirátů. 192 cm vysoký bek si v sezóně 2013/14 připsal i čtyři starty za reprezentační výběr Švédska do 19 let. 

Nyní se Viktor Lang poprvé v kariéře představí v nejvyšší hokejové soutěži v dresu plzeňské Škody. 

Pavel Musil 

Zcela novým jménem bude v kádru indiánů pro nadcházející sezónu Pavel Musil, kterého si HC Škoda Plzeň pojistil pro následující sezónu (+ jednoroční opce). 

Tomáš Vlasák: „Pamatuji si ho už z lajny z Mladé Boleslavi, když hrál s Lencem a Hykou. Už tam prokazoval potenciál a po výměně do Olomouce explodoval. Věříme, že může být pro nás přínosem. A že i bude.“ 

Sedmadvacetiletý Pavel Musil je rodákem z Čáslavi, šikovný útočník hokejově vyrostl v Mladé Boleslavi a v Kolíně. Právě odtud se v juniorském věku přesunul do druhé české nejvyšší hokejové soutěže, kde hrál postupně za Hradec Králové, Havlíčkův Brod a znovu za Mladou Boleslav. 

Ve středočeském klubu působil v době, kdy se Bruslaři snažili natrvalo prodrat do Tipsport extraligy. V ní si ale připsal debut za jiný tým, a sice za Pardubice v sezóně 2013/14. Od následujícího ročníku už pevně patřil do sestavy extraligové Mladé Boleslavi, v dresu tohoto klubu následně působil celkem šest sezón. V tomto období si pouze na šest zápasů odskočil na výpomoc do Benátek nad Jizerou. 

Pavel Musil po dlouhé době během sezóny 2019/20 mladoboleslavský celek opustil, když se vydal ke svému třetímu extraligovému angažmá, a to do Olomouce. Zde se mu dařilo velice slušně. V základní části soutěže a dvou duelech předkola si Musil ve 39 zápasech připsal 28 kanadských bodů (13+15). 

Forvard odehrál i tři zápasy v seniorském výběru národního týmu. Pavel Musil si v nich připsal i jednu trefu, když se v srpnu roku 2017 prosadil v přípravném utkání proti Slovensku. 

David Stach 

Staronovou posilou pro plzeňskou ofenzivu je David Stach. Osmadvacetiletý útočník se do týmu indiánů vrací po jedné sezóně, kterou v Tipsport extralize odehrál za kladenské Rytíře. Klub se s ním dohodl na jednoročním kontraktu. 

Tomáš Vlasák: „Měli jsme připraveného centra ze Švédska, ale kvůli situaci, která nastala, a kvůli jeho problémům v rodině tato varianta padla. Pak se vyskytla možnost vzít zpátky Davida. Měli jsme s ním sezení, kterého se účastnil i Martin Straka. Bavili jsme se, co od něho chceme. Hokejista je skvělý, ale musí to dokázat na ledě a projít celou přípravu. Věříme, že na roky, které tu strávil, naváže a že se může posunout i dopředu.“ 

David Stach je pro fanoušky západočeského klubu velice známá tvář. Forvard je odchovancem kladenského hokeje, ještě v juniorském věku zamířil do Finska, kde působil v týmu Rauman Lukko. Na severu Evropy strávil Stach celkem tři sezóny, představil se také ve finské nejvyšší soutěži, kde nastoupil do čtyř duelů. 

 Následně se David Stach vrátil zpátky do České republiky, konkrétně v sezóně 2013/14 do tehdy ještě extraligového Kladna. Středočeský tým sestoupil o patro níž, Stach v týmu Rytířů zůstal. V sezóně 2015/16 vytvořil útočník bodový rekord základní části druhé nejvyšší české soutěže, když si v 51 zápasech připsal 91 kanadských bodů. 

Následoval přestup do Plzně, kde David Stach působil v letech 2016 až 2019. Za indiány během tří sezón odehrál v základní části a play off Tipsport extraligy celkem 140 zápasů a zaznamenal dohromady 90 bodů (37+53). V dalších 13 zápasech se za indiány představil v Champions Hockey League, v nichž si připsal celkem 13 bodů (4+9). Před ročníkem 2019/20 se Stach vydal do Sparty, ale ještě před startem nové sezóny posílil kladenské Rytíře, za které loni odehrál 49 duelů s bilancí 24 získaných bodů (11+13). 

David Stach reprezentoval mládežnické výběry českého národního týmu. V sezóně 2017/18 si připsal i dva starty za mužskou reprezentaci České republiky, když nastoupil do dvou zápasů. Nyní se útočník po roční odmlce vrací do týmu HC Škoda Plzeň. 

Filip Suchý 

Filip Suchý, dvaadvacetiletý rodák z Horní Lukavice, nastupoval formou střídavých startů za indiány už v loňském roce. Klub se s ním dohodl na jeden rok. 

Tomáš Vlasák: „Náš odchovanec, který po anabázi v Americe a pak ve druhé švédské lize, jež mu podle mě ohromně pomohla, dobře odstartoval v Chomutově. Proto jsme si ho i na několik zápasů využili už loni. Je to bojovník, který je sice menší postavy, ale je statný a silný v soubojích. Věříme, že zapadne.“ 

Útočník je odchovancem plzeňského klubu, v A-týmu poprvé debutoval zkraje roku 2015 na ledě brněnské Komety, v sedmnácti letech si hned při premiéře připsal asistenci. Následující sezónu 2015/16 strávil z drtivé části v plzeňské juniorce, několik zápasů odehrál i za první tým indiánů. 

V dalším ročníku se Filip Suchý vydal do zámoří, konkrétně do United States Hockey League (USHL). Zde odehrál jednu nekompletní a jednu celou sezónu za celek Omaha Lancers, kde plnil funkci asistenta kapitána. Suchému se bodově vedlo opravdu skvěle, za Lancers odehrál celkem 105 zápasů a připsal si 99 kanadských bodů (46+53). 

Pro sezónu 2018/19 se Filip Suchý vrátil do Evropy. Přesunul se do Allsvenskan, druhé švédské nejvyšší hokejové soutěže, kde působil v týmu Västerviks IK. Ve Švédsku odehrál první kompletní ročník mezi dospělými, v další sezóně vedly jeho kroky zpátky do České republiky. Útočník posílil chomutovské Piráty, se kterými bojoval v Chance lize. V 56 zápasech zaznamenal v Chomutově 37 bodů (15+22). Na střídavé starty během sezóny 2019/20 zamířil také do týmu plzeňské Škody, v rámci střídavých startů nastoupil za indiány do 8 zápasů, v nichž si připsal jednu asistenci. 

Filip Suchý v kariéře prošel všemi mládežnickými výběry reprezentace České republiky. V roce 2017 reprezentoval národní tým na MS do 20 let.

Odchody

Bohumil Jank, Adam Jánošík, Miroslav Indrák, Martin Heřman, Vojtěch Němec, Jaroslav Pavelka, Lukáš Pulpán, Patrik Zdráhal

Tomáš Vlasák: „Kdyby nenastala situace, která teď je, moc rádi bychom si minimálně jednoho z beků Jank – Jánošík nechali. Oba jsou to skvělí kluci, takže mě to moc mrzí. Stejně jako odchod Jardy Pavelky. Loni touhle dobou jsem byl přesvědčený, že máme perfektní dvojici. Ale po loňské sezóně, kdy Jarda měl takové obrovské trable, a my jsme záviseli jen na jednom gólmanovi. A to si další rok nemůžeme dovolit. Přeju mu, ať se uzdraví a nastartuje se znovu. Není vyloučeno, že se znovu potkáme. Míra Indrák sám chtěl vyzkoušet jiné angažmá, a proto odešel na hostování. Tomu také přeji, ať je zdravotně fit a ať zase kariéru nastartuje.

Martin Heřman k nám přišel s určitou úlohou, ale pak ho sužovaly trable se zády. Uvidíme, jak to s ním bude do budoucna. Jestli si najde angažmá nebo jestli třeba se domluvíme zase v průběhu sezóny. Ale to je hodně ve hvězdách.

S Vojtou Němcem jsem hodně mluvil už i v sezóně. Měl své představy, jak to s ním bude dál. Byl daleko od rodiny a svých malých dětí. Je to výborný hokejista, ale rozhodl se především z rodinných důvodů změnit angažmá. I když jsme se poté ještě bavili, jestli by u nás nebylo místo, ale finance na jeho pozici už byly uzavřené. Lukáš Pulpán je Plzeňák, který tu strávil dlouhou dobu, dostal však lukrativní nabídku z jiného klubu, kterou bychom s nejvyšší pravděpodobností nebyli schopni dorovnat. Patrik Zdráhal ukázal svůj potenciál, ale má ještě platnou smlouvu ve Vítkovicích.

Všem chceme moc poděkovat za to, co pro náš klub odvedli, a přejeme jim to nejlepší do budoucí kariéry.“

Aktuální podoba soupisky A týmu HC Škoda Plzeň k 1.5.2020

Jméno a příjmení Post Věk Výška Váha Hůl
Dominik Frodl B 23 182 78 L
Kristián Kolář B 19 182 82 L
Vojtěch Budík O 21 185 92 L
Peter Čerešňák O 26 191 95 P
Michal Houdek O 19 193 95 L
David Jiříček O 16 190 76 P
Lukáš Kaňák O 22 174 74 L
Viktor Lang O 25 192 96 L
Roman Vráblík O 29 188 81 L
Jan Eberle Ú 30 180 78 L
Milan Gulaš Ú 33 178 88 P
Matyáš Kantner Ú 21 192 86 L
Jaroslav Kracík Ú 36 185 85 L
Petr Kodýtek Ú 20 168 70 L
Matěj Kolda Ú 19 189 89 P
Sebastian Malát Ú 17 183 79 L
Tomáš Mertl Ú 33 175 82 L
Pavel Musil Ú 27 181 78 L
Jakub Pour Ú 20 191 90 L
Filip Přikryl Ú 18 185 77 L
Luboš Rob Ú 24 181 87 L
David Stach Ú 28 182 80 P
Petr Straka Ú 27 184 84 L
Filip Suchý Ú 21 173 76 L