Ohlasy ČF1

Jarda mi naservíroval palačinku z jeho klasické kuchyně, směje se Vojtěch Němec

Vrátil se po zranění, které se mu stalo 24. února právě s Olomoucí, a dvěma góly a dvěma asistencemi byl jedním z hlavních strůjců vysokého vítězství Škodovky v úvodním čtvrtfinále nad Morou. Vojtěch Němec si po výhře 8:1 vychutnával spolupráci s Jaroslavem Kracíkem, který mu parádně asistoval na první trefu, ale také varoval, že zítra indiány čeká naprosto jiný zápas.

Vojto, jak moc vám chyběl hokej?
První týden po zranění jsem na hokej myšlenky neměl. Poté se to však změnilo. Play-off je play-off a člověk udělá vše pro to, aby se nachystal na klíčovou fázi soutěže. Jsem moc rád, že jsem mohl nastoupit hned do prvního zápasu a hned předvést dobrý týmový výkon.

Berete to trochu jako satisfakci, že jste se vrátil po zranění zrovna proti Olomouci a hned zařídil čtyři body, když se ona nepříjemná událost stala právě doma s Morou?
Jako satisfakci to neberu. Souboj, který se stal před třemi týdny, byl hodně nešťastný. Žádný úmysl v tom nebyl. To, co se stalo, byla spíše náhoda. Možná i moje hloupost, nedokázal jsem ustát souboj a tvrdě narazil. Stalo se, souboj jsem prohrál a dopadl tak, jak jsem dopadl, tím bych to uzavřel, nemá to pro mě dnes žádnou větší hodnotu. Kdybychom vyhráli proti jakémukoliv jinému soupeři, byl bych stejně šťastný.

Co bylo klíčové pro vývoj prvního utkání?
Asi už to ubráněné oslabení tří proti pěti v úvodu. Říká se klasické klišé, že kdo nepromění dvojnásobnou přesilovku, nezaslouží si vyhrát. Olomouc měla docela dlouhou početní výhodu, ale nic moc nevymyslela. Naše čtyřka s Frodlíkem předvedla parádní práci. Dostalo nás to na koně, chytli jsme se. První lajna využila přesilovou hru hned po pěti vteřinách a mohli jsme se uklidnit. Úplně to zlomila branka na 4:1 ve třetí části a pak už jsme věděli, že to dotáhneme.

Váš první gól byl po pěkné akci Jaroslava Kracíka. Byla povinnost to dát?
K tomu není co dodat. Klasika z Jardovy kuchyně, krásná palačinka naservírovaná před branku (smích). Mně už stačilo kotouč zamést do sítě, takže povinnost. 

Nedaly se v závěru za rozhodnutého stavu trochu ušetřit síly?
Těžko říct. Nesměli jsme ztratit koncentraci. Každý gól v play-off je důležitý pro sebevědomí. A zápas není rozhodnutý nikdy. Hokej je tak rychlý sport, že může padnout několik gólů za pár minut a rázem je vše jinak. Samozřejmě jsme měli od toho stavu 4:1 už veliké sebevědomí a věřili jsme, že to dotáhneme, i když v to jsme rozhodně věřili po celé utkání.

Jak je důležité, že jste Olomouci ukázali sílu hned v prvním utkání?
Já si myslím, že každý o naší síle ví. Kdo sem přijede, musí čelit kvalitní ofenzivě. My se však nechceme uspokojit první vysokou výhrou. Zítra je nový den, nový zápas a bude to úplně o ničem jiném. Určitě ale do toho půjdeme na sto procent.