Ohlasy LIT

Je tu skvělá parta a výteční fanoušci, hlásí nadšeně Nick Jones po první brance v Plzni

Západočeši vstoupili do druhé poloviny základní části vítězně, Vervu Litvínov porazili i podruhé doma 5:1. Jednoduchý zápas to však nebyl, v první třetině Plzeň hořela v obraně. Poté se však obránci Škodovky probrali a dokázali i zaútočit, první branku v modrobílém dresu si připsali Jakub Kindl a Nick Jones! Americký kníráč souhlasí, že vstup do utkání ideální nebyl. Za první gól je Jones nesmírně rád: „Snažil jsem se pořád střílet a nahazovat na bránu, dnes to tam konečně spadlo!“ spokojeně hodnotí.

Přestože po první třetině indiáni vedli 3:1, s obranou částí rozhodně nemohli být spokojeni. „Úvod jsme měli pomalý. Oni na nás vlítli, chtěli nás doslova umlčet. Litvínov je teď hraje tři utkání venku, byl hladový a chtěl nám sebrat vítr z plachet. My na začátku byli pomalejší,“ chválí dobrý start hostujících hráčů Nick Jones. Chyby přišly hlavně v přesilovce, Litvínov se dostal do šancí, ale v téže početní výhodě nakonec otevřel skóre Indrák. Po srovnání Vandase z brejku se trefil v přesilovce 5 na 3 Mertl, o minutu později navíc skóroval poprvé v dresu Škody Jakub Kindl.

Jones nechtěl zůstat pozadu a ve druhé části definitivně rozhodl o osudu utkání. Ve 22. minutě se z dorážky prosadil Straka, poté už přišel čas amerického obránce: „Míra Indrák mi to skvěle nahrál bekhendem, já měl před sebou už volno a propálil jsem to.“ Vzápětí Jones dodává, že úvod sezóny po ofenzivní stránce pro něj nebyl ideální: „Musím říct, že to byl opravdu nejdelší start sezóny bez gólu. Snažil jsem se pořád střílet, nahazovat na bránu, vytvářet si co nejvíce šancí, a dnes to tam konečně spadlo,“ spokojeně hlásí po utkání.

Pro bývalého obránce norského Stjernenu, kde se trefil za sezónu šestkrát, k tomu přidal patnáct asistencí, to byla první branka v české nejvyšší soutěži za plzeňskou Škodu. „Kluci mi puk za první branku dali, jsou hodní,“ září úsměvem Jones.

Rodák z Cranberry Township, města poblíž Pittsburghu, je sice po Michalu Moravčíkovi druhý nejlepší bek extraligy v hodnocení statistiky +/-, ale na první branku čekal až doteď, stejně jako Jakub Kindl. Jediný Moravčík se trefil čtyřikrát, dohromady mají plzeňští obránci na kontě jen osm branek, kvůli čemuž museli podle slov Ladislava Čiháka před trenéry na „kobereček“: „Pohovor jsme měli, ale nebylo to jen o střílení gólů. Řešili jsme chyby, které se děly směrem dozadu. Celkově jsme na videu rozebírali obecně všechno, týkalo se to ale i ofenzivy,“ dodává Nick Jones.

Jinak je však však v Plzni vše v pořádku a mohutný obránce si nemá téměř na co stěžovat: „Jsem zatím spokojen. Po osobní stránce jsem se snažil odvádět pro tým co nejlepší práci, v ofenzivě a konkrétně právě ve střílení gólů by to mohlo být lepší. Snažím se hrát hlavně zodpovědně v obraně. Když jde to, můžu pomýšlet i na pomoc směrem dopředu,“ doufá v lepší zítřky v ofenzivě a vzápětí ještě říká: „Hrát tady mě moc baví, týmu se daří a vytvořila se skvělá parta kluků. Užívám si i to, že se můžu učit od skvělých českých a slovenských hokejistů,“ spokojeně hodnotí dosavadní působení na západě Čech.

Nick Jones neopomene ani plzeňské fanoušky, které považuje za důležitou součást indiánského úspěchu. „Před takovými fanoušky se hraje skvěle, jsou hlasití a neustále nás podporují!“ Na závěr ještě říká, že hrát v domácím prostředí je pro něj rozhodně příjemnější, a to z několika důvodů: „Venku nemáme tolik fanoušků a to je určitě rozdíl. Venkovní duely jsou rozhodně těžší. To i kvůli zdlouhavému cestování. Když hrajeme v Plzni, nemusíme jezdit někam daleko autobusem, spát tam, být prostě mimo domov,“ dodává na závěr.