Matěj Stříteský #11

Jede se zde všechno nadoraz a to mi vyhovuje, říká Matěj Stříteský

Plzeň - Vedení Škody si zkušeného obránce vybralo před novou sezónou pro skvělou obrannou činnost, avšak také pro velký bodový potenciál. A tak se také stalo. Třicetiletý Matěj Stříteský se prezentuje po šesti odehraných kolech skvělými výkony, které potvrzují i čísla.

V týmu platí za nejproduktivnějšího beka, když se dvakrát trefil do černého a přidal tři asistence. V celé soutěži pak má o jednu příhru více jen Filip Hronek. Navíc se může chlubit i čtyřmi plusový body ve statistice +/-, v Radegast Indexu je zase čtvrtý.

Matěji, s Filipem Hronkem a Ladislavem Šmídem patříte k TOP 3 nejproduktivnějším bekům soutěže. Jaké jsou to pocity, navíc v takové společnosti?
Pocity jsou to určitě hezké, ale bez této otázky bych to ani nevěděl, protože na to nekoukám. Možná to bude znít jako klišé, ale více mě těší, že se jako tým nacházíme na první příčce. I přesto, že sezóna je zatím taková, jaká je a nikdo neví, kdo a kdy bude hrát. 

Je to váš styl, je to to, čím se chcete i nadále prezentovat?
Bodový přísun pro tým je věc, pro kterou mě trenéři a i Martin Straka přiváděli. Budu se však opakovat, nejdůležitější je, aby se dařilo týmu. Abychom v každém zápase sbírali co nejvíce bodů, poté je pro mě zásadní si odvádět defenzivní úkoly. To, že se k tomu přidá gól nebo asistentce, to je již jen pomyslná třešnička na dortu. 

V dosavadních zápasech extraligy jste v týmu nasbíral čtvrtý nejvyšší počet odehraných minut. Panuje i po této stránce spokojenost?
Já byl vždycky zvyklý hrát hodně minut. Nyní je specifické, že jsem přišel první rok. Jsou zde zaběhlé věci, příprava. V té jsem toho navíc příliš neodehrál. Takže jsem moc rád a i bych se nezlobil, kdyby jich bylo ještě více. 

Dá se říct, že vám bruslivý a agresivní styl Plzně, o kterém jste hovořil před sezónou, sedí?
Tím, že jsem toho příliš neodehrál v přípravě, mi chvilku trvalo, než jsem si na to zvykl. Ale musím říct, že ano. Trenéři na nás sedí, nedovolí nám absolutně nic vypustit. Když si někdo v něčem uleví, má to většinou ještě v ten den nebo po střídání zpátky. Jede se zde všechno nadoraz a to mi vyhovuje. 

Je lepší tedy nyní stát na její straně?
Určitě. Již když jsem přicházel, jsem to pronesl. Ptali se mi také na spoluhráče a zmiňovali hlavně Milana Gulaše, tak jsem sám mluvil o třeba útoku Petra Straky s Honzou Eberlem a Petrem Kodýtkem. A akorát se to potvrzuje, hrají výborně a mají spoustu bodů. Na to, že nastupují jako čtvrtý útok, nedostávají se do přesilových her, tak odvádějí super práci v oslabení. Navíc v něm i dávají branky. 

V létě jste říkal, že vás Milan Gulaš jako protihráč vyzýval k lepším výkonům, jaké je to být s ním v kabině, čelit mu v trénincích a naopak s ním kombinovat v zápasech?
On je obrovská osobnost nejen českého hokeje. Je to rozdílné v tom, že na trénincích mu čelíte v různých situacích daleko vícekrát než v zápase jako protihráč. Pro mě je to obrovské plus, mohu čelit těm nejlepším. Je to i jediná možnost, jak se posouvat dál. Mohu si ho nyní i trochu načíst, protože on je hodně nepředvídatelný nebo se jen s ním pobavit, co třeba on bude ode mě přesně chtít. 

Již jste se v Plzni pořádně zabydlel a ve městě zorientoval? Jak se vám líbí?
Byt nám poskytl Marek Posmyk, kterého znám z působení v Litvínově, takže vše proběhlo velmi rychle. S přítelkyní jsme si město prošli, snažili jsme se zavítat na všechny zajímavosti větší i menší. V dnešní době chceme být samozřejmě raději venku, za barákem máme naštěstí i velký park. 

Před sezónou jste říkal, že jste s trenérem probíral svou roli i po stránce pomoci mladým klukům. Jak to zatím probíhá a co říkáte na poměrně značné zastoupení vlastních odchovanců v mužstvu? 
K tomu asi zatím nedošlo, protože trenéři to drží a za kluky chodí velice často. Když k nim něco mají, řeknou jim to hned. To zastoupení je naprosto skvělé. Za prvé finančně pro klub, že nemusí kupovat drahé hráče a za druhé kluci z dorostu a juniorů vidí, že když budou makat, šanci dostanou. Jsou kluby, ve který ta cesta je mnohem složitější. 

Jak moc mrzí, že jste ještě neměl možnost okusit plzeňské publikum a jak se nějak těšíte?
Mrzí to moc. Okusil jsem to zatím jen z pozice soupeře a těšil jsem, až to bude naopak. Zatím si musím vystačit s malou ochutnávkou asi 3500 lidí, což je sotva polovina, ale i tak byla atmosféra úžasná. Věřím, že opatření jednou zruší a já se nemohu dočkat, až bude vyprodáno.

Matěji, děkuji za rozhovor, ať se i nadále daří!