Junioři ve čtvrtfinále

Junioři jsou ve čtvrtfinále! Trenér Vojan: Pardubicím patří velký respekt, ale o postup se porveme!

Plzeň - Mladí indiáni dovršili boje v základní skupině Superpoháru DHL, ve kterých si vybojovali vstupenku do čtvrtfinále.

Nejstarší věkové mládežnické kategorii letos osud tak chtěl, že se soutěž nehraje standardním formátem. Plzeňští tak nejprve odehráli dlouhodobý turnaj O Pohár DHL. Devatenáct tuzemských nejlepších celků odehrálo šestatřicet zápasů, potkali se tak všichni dvakrát systémem každý s každým.

A Západočeši si vedle skvěle, pouze Mountfield a Pardubice dokázaly posbírat více bodů, a sice o jeden a sedm. A jen Kladno vyzrálo na svěřence Petra Vojana a Michala Dvořáka v obou případech, alespoň jednou až v prodloužení. Výsledkem tak bylo skvělé bronzové umístění! "Třetího místa si velice vážíme, protože jsme si ho uhráli proti všem soupeřům ve vzájemných zápasech formátem doma - venku," popisuje kouč Petr Vojan.

Více o turnaji O Pohár DHL zde!

Nyní je v plném proudu DHL Superpohár. Všech devatenáct celků bylo rozděleno do čtyř skupin, ve které se účastníci porvali systémem každý s každým doma - venku o dvě postupová místa. Osm nejlepších pak ve standardním formátu play-off budou ve čtvrtfinále, semifinále a finále bojovat o zlatou medaili. Série se budou hrát vždy na dva vítězné zápasy, začínat se bude na půdě lépe postaveného mužstva a pořadatelství se každé střetnutí prohodí.

Indiáni zvládli tíhu okamžiku a v konkurenci Salzburgu, Mladé Boleslavi, Chomutova a Českých Budějovic proklouzli do play-off. Boje to byly vyrovnané, nakonec první Red Bull, druhou Plzeň a třetí Středočechy dělil vždy pouhý bod. Soupeřem tak budou ve čtvrtfinále Pardubice, dalšími dvojičkami jsou Karlovy Vary s Mountfieldem, Salzburg s Kometou a Olomouc s Kladnem.

Osmifinálová skupina A 

1. Karlovy Vary 31:15 20
2. Kladno       24:15 18

3. Sparta       20:14 16
4. Slavia       18:30  4 
5. Litvínov     15:34  2

Osmifinálová skupina B

1. Salzburg          29:22 16
2. Plzeň             28:22 15

3. Mladá Boleslav    29:18 14 
4. České Budějovice  18:25  8
5. Chomutov          21:38  7 

Osmifinálová skupina C

1. Olomouc        28:23 14
2. Hradec Králové 21:21 14

3. Liberec        31:31 12
4. Třinec         29:20 11
5. Jihlava        21:35  9  

Osmifinálová skupina D

1. Pardubice 48:28 20 
2. Brno      49:38 19 

3. Zlín      27:45  8 
4. Vítkovice 29:42  7   

Čtvrtfinálové boje indiánů
ČF1, čtvrtek 12.3.2020, HC Dynamo Pardubice vs. HC Škoda Plzeň od 18:15

ČF2, sobota 14.3.2020, HC Škoda Plzeň vs. HC Dynamo Pardubice od 13:30

ČF3, pondělí 16.3.2020, HC Dynamo Pardubice vs. HC Škoda Plzeň - případný rozhodující duel


Trenér Petr Vojan 
Pane trenére, jak těžký byl postup do čtvrtfinále Superpoháru DHL?

Bylo to velmi těžké, protože o postupu rozhodlo pouze pár zápasů. Vše se odehrálo velmi rychle, prakticky během jednoho měsíce. V tom systému není šance na větší zaváhání a my jsme hráli prakticky třikrát zápas o vše "buď a nebo," kdy nás výhra udržela ve hře a prohra by nás odsoudila ke konci sezony. My ty duely ale vždy zvládli, což je skvělé a vážíme si toho. Ale takový je nastavený systém soutěže a my na něj můžeme buď jen nadávat, nebo ho brát takový, jaký je. Za mě je ale špatný. Letos to bylo velmi specifické i tím, že šanci na postup měly všechny týmy, bez ohledu na předchozí umístění. Pro mě tak má asi větší vypovídající hodnotu dlouhodobá soutěž v podobě turnaje DHL, ve které se utkala všechna mužstva navzájem systémem doma venku. To je spravedlivé a tam si velice vážím bronzového umístění, je to pro náš klub opravdu úspěch. Nyní už ale bojujeme v další, zcela nové a krátkodobé, soutěži a chceme samozřejmě uspět i v ní. První krok v podobě postupu z eliminační skupiny máme úspěšně za sebou. 

Dá se říci, že se hrálo nadoraz, že to jsou ty zápasy, které již kluky nejvíce posouvají?
Zápasy teď byly jiné, to ano. Ale spíš to bylo tím, že týmy, včetně nás, začaly ve větší míře využívat hráče z extraligy, Chance ligy i druhé ligy. Tím se logicky zvedla kvalita celé soutěže a hlavně to kluky posouvá. Dále bych řekl, že ten náboj do toho přineslo i to, že se najednou hrálo o postup a to prakticky od nuly. Týmy, které v prvním turnaji byly dole a už by normálně neměly šanci o něco hrát, dostaly novou motivaci a šanci se opět o něco prát. 

Vaším soupeřem jsou Pardubice, jak soupeře hodnotíte?
V první řadě chci Pardubicím vyjádřit velký respekt. Z mého pohledu to je určitě jeden z top týmů ligy. Pardubice to prokázaly již v prvním turnaji, ale i ve své skupině o postup, kde s Kometou jasně dominovaly. Víme o jejich silných i slabších stránkách, dobře se na ně připravíme a uvidíme, na co to bude stačit. O postup se porveme, i když současně bojujeme na několika frontách, což není vůbec ideální. Máme totiž několik souběžných priorit, které se tak trošku navzájem inhibují. 

Prozradíte o co jde?
Ano, kdo víc sleduje náš klub, ví, že máme dost juniorů v Klatovech ve druhé lize, což je farma extraligového A-týmu. Tam ale nyní také začíná play-off. Dále máme velký zájem postoupit s naším juniorským B-týmem do extraligy, kde momentálně vrcholí nadstavbové skupiny o postup do baráže o extraligu. Tam je to zatím na dobré cestě, ale samotná baráž bude opět velmi náročná soutěž. Nechtěl bych, aby to dopadlo tak, že neustálým pendlováním a přetěžováním některých klíčových hráčů nakonec nedosáhneme ničeho. Na všechny tři soutěže současně prostě nemáme dost kvalitních hráčů a není možné, abychom na úrovni hráli současně play-off v juniorce i ve druhé lize a do toho třeba ještě někteří hráli baráž za B-tým. V Liberci by o tom asi mohli povídat a to tam mají pro mladé Chance ligu... My si s tím ale musíme nějak poradit a já věřím, že to zvládneme. 

Jaký bude před čtvrtfinále program? Série začíná hned a už není velký prostor, že?
Není. Tréninkově si to samozřejmě trošku upravíme, ale už nebudeme nic moc zásadního měnit. Zaměříme se na určité detaily hry, na věci, které nám dělají dlouhodobě problémy, ale i na věci spojené s hrou soupeře. My teď hlavně musíme do našeho play-off vybrat ty správné hráče, těm věřit a už s nimi nikam nependlovat. Dobře se připravíme a už se na play-off moc těšíme. Škoda jen, že se hraje pouze na dva vítězné zápasy. To je na juniorku opravdu málo... Ale to k té letošní sezoně asi tak nějak patří.

Pane trenére, děkujeme za rozhovor, ať se i nadále daří!