Formát soutěže juniorů

Junioři znají podobu nejvyšší soutěže, dojde ke zúžení

Plzeň - Výkonný výbor Českého hokeje schválil nový formát pro tuzemskou nejvyšší hokejovou soutěž juniorů, tedy nejstarší mládežnickou kategorii.

Již letos se měl redukovat počet devatenácti účastníků, avšak z důvodu coronavirové krize naopak došlo k rozšíření o Havířov, nejlepší celek druhé ligy.

Ovšem nadcházející sezóna přinese zúžení, již jaro roku 2021 bude znamenat stopku pro tři nejhorší mančafty, v případě sestupu Salzburgu dokonce čtyři. Základní část se odehraje dvoukolově, tedy v počtu osmatřiceti kol. Následně se dvanáct nejlepších rozdělí do tří osmifnálových skupin, ze kterých osm nejlepších postoupí do čtvrtfinále. To se bude hrát se semifinále a finále vždy na dva vítězné duely.

Naopak celky umístěné od třinácté příčky níže spolu svedou čtrnáctizápasovou bitvu o vyhnutí se sestupu. To čeká na tři nejhorší, pokud by byl namočen i Salzburg, tak dokonce čtyři. Navíc tým umístěný těsně nad nimi ještě čeká baráž o udržení s vítězem nižší soutěže.          

„Všeobecně, jsem toho velkým zastáncem. Zužování soutěže je nutné a vítám ho a jsem za to rád. Juniorská soutěž by za mě měla být druhou top soutěží v republice, mohla by systémem i počtem kopírovat extraligu. Já razím heslo, že klíč je také v konkurenci. Takže pokud chceme produkovat špičkové hráče, nemůžeme donekonečna rozebírat jen metodiku tréninku, řešit vhodná cvičení buď A, nebo B, řešit jestli švédský model nebo finský model. Dokonce si myslím, že naše tréninky nejsou horší než v zahraničí, to naše prostředí, včetně právě soutěže... Musíme se snažit vytvořit soutěže, ze kterých budeme produkovat rozdílové hráče a z nich ty úplně nejlepší přímo do extraligy," hodnotí šeftrenér mládeže indiánů Petr Vojan. 

Účastníci soutěže pro sezónu 2020/2021
Bílí Tygři Liberec, BK Mladá Boleslav, EC Red Bull Salzburg, HC Dukla Jihlava, HC Dynamo Pardubice, HC Energie Karlovy Vary, HC Kometa Brno, HC Litvínov, HC Motor České Budějovice, HC Olomouc, HC Slavia Praha, HC Sparta Praha, HC Škoda Plzeň, HC Oceláři Třinec, HC Vítkovice Ridera, Mountfield HK, Piráti Chomutov, PSG Berani Zlín, Rytíři Kladno, HC AZ Havířov 2010.