Preview NIT

Liga mistrů chystá pro indiány pokračování na Slovensku!

Plzeň – Indiáni se po skvělém startu do Ligy mistrů chystají k dalšímu duelu na ledě soupeře, míří na Slovensko, konkrétně do Nitry!

HK NITRA
vs.
HC ŠKODA PLZEŇ

Nitra Aréna, Nitra
27.srpna 2016
Hokejová Liga mistrů


Na západočeském ledě se oba celky střetly naposledy 6. prosince 1990, tehdy s téměř totožnými názvy – SK Škoda Plzeň versus AC Nitra. Jednalo se o třicáté kolo nejvyšší československé soutěže a Plzeňští tehdy dokázali svého soka porazit 4:1. Za posledních deset let se indiáni s Nitrou nepotkali, narazili ovšem na jiné celky ze Slovenska. Poslední srpnový den roku 2015 přivítali na svém ledě Západočeši Banskou Bystrici a po brankách Sýkory a Moravčíka zvítězili 2:0. Čisté konto navíc zapsal Matěj Machovský. Další utkání se s mužstvem našeho východního souseda datuje na den přesně před pěti lety. V rámci European Trophy vyzrála Bratislava v Plzni po nájezdech 5:4. Branku, asistenci i rozhodující nájezd tehdy zapsal nyní již indián Preisinger. Poslední zastavení končí v roce 2008, kdy modrobílí přestříleli Martin 5:3, branky vsítili Benák, Fabuš, Vlasák a dvě Vampola. Plzeň vedla 2:0, rázem prohrávala 2:3, ale dokázala duel i přesto dovést do vítězného konce. Jaká zápletka se nám rýsuje nyní?

Pod pokličkou Nitry

Nitra je krajské město na jihu Slovenska. Počet obyvatel je přibližně ke 100 000 a je tak páté největší v zemi. Vzdálenost k hlavnímu městu má podobně jako Plzeň zhruba osmdesát kilometrů. Říká se, že město bylo (podobně jako Řím), založené na sedmi pahorcích – na Zoboru, hradním kopci, Kalvárii, Čermáni, Borině, na Vršku a Martinském vrchu. Datum založení můžeme najít až v pátém století. Nicméně husté osídlení v této oblastní lze dohledat až do pravěku, zhruba 30000 let nazpět.

Pojďme ale přímo k hokeji. Klub AC Nitra byl založen v prosinci roku 1926, místní nadšenci se tak přidali k průkopníkům slovenského hokeje, neboť spolu s týmy z Bánské Bystrice, Popradu a Bratislavy začali tento sport popularizovat v celé zemi. Klub se dlouhou dobu potloukal především ve druhé nejvyšší slovenské soutěži, kterou sice dokázal v osmdesátých letech minulého století několikrát vyhrát, ale mezi podtatranskou elitu se Nitra napevno probojovala až v sezoně 2002/2003. Od té doby patří mužstvu, které jako indiáni vyznává modré a bílé barvy, pevné místo mezi nejlepšími týmy Slovenska.

Slovenští borci patří v posledních letech k absolutní špičce tamní soutěže. V sezoně 2005/2006 poprvé ve své historii dokázali ovládnout základní část, na titul však nedosáhli a museli se spokojit s konečnou třetí pozicí. Druhou a třetí bronzovou placku získali Nitranští v sezoně 2012/13, respektive 2014/15. Ještě lepšího výsledku, byť to stále nebyl úplný vrchol, dosáhl tým z Nitry v sezoně 2013/14, kdy se dokázal probojovat až do finále, ani v něm však vytoužený úspěch nevyšel, hokejisté se museli spokojit se stříbrem. Až v poslední odehrané sezoně se soupeř Plzně v CHL dočkal! Svěřenci českého kouče Antonína Stavjani dokázali ve finálové sérii přehrát Bánskou Bystrici 4:2 na zápasy, čímž odšpuntovali zlatou radost. Od roku 2005 tedy mužstvo z Nitry získalo jedny zlaté medaile, jedno stříbro a tři bronzy.

Svěřenci Andreje Kmeče se v prestižní soutěži představí druhý rok po sobě a v letošní sezoně budou mít na svých dresech povzbuzující nápis „Nitra je naša, my si ju nedáme.“ V minulém ročníku se slovenským borcům příliš nedařilo, jejich soupeřem byl celek Skellefteå AIK ze Švédska a český tým Bílí Tygři Liberec. Ve čtyřech odehraných zápasech ve skupině získali Nitranští jediný bod za prohru po samostatných nájezdech. „Corgoni“ nejprve přivítali na domácím ledě švédského účastníka soutěže, se kterým prohráli 2:4. Poté se vydali k odvetnému duelu na sever Evropy, kde získali po prohře 2:3 po samostatných nájezdech onen jeden bod. V dalším domácím utkání schytala Nitra krutý debakl, Tygři z Liberce ji rozsápali 9:0! A ani v posledním duelu skupiny nedokázali hokejisté ze Slovenska překonat české šelmy, když pod Ještědem prohráli 0:2.

Domácí duely indiánů v CHL:

  • 3.9.2016 | 17:00 | HC Škoda Plzeň – HK Nitra
  • 8.9.2016 | 18:00 | HC Škoda Plzeň – Stavanger Oilers
  • VSTUPENKY ZDE!

Výsledky posledních zápasů:

Stavanger Oilers 2
HK Nitra 1
(2:1, 0:0, 0:0)





Branky a nahrávky: 6. Falk-Larssen (Kunes), 16. Forsberg (Kissel, Dahl-Andersen) – 6. Blackwater (Versteeg, Slovák).
HK Nitra: Valent (Foltán) – Ordzovenský, Versteeg, Mezei (C), Rais, Kuzma, König – Slovák (A), Laliberté, Blackwater – Kutálek, Ručkay, Krištof – Paukovček, Štefanka (A), Macík – Chalupa, Bajtek, Piačka – Pupák, Bene.


Stavanger Oilers 0
HC Škoda Plzeň 3
(0:0, 0:2, 0:1)






Branky a nahrávky: 29. Kubalík (Kracík), 32. Kubalík (Indrák), 58. Indrák (Kubalík).
HC Škoda Plzeň: Machovský (Polívka) – Pulpán, Čerešňák, Moravčík, Sklenička, Kubka, Kvasnička – Indrák, Kracík, Kubalík – Johnson, Stach, Lev – Yellow Horn, Preisinger, Svoboda – Krliš, Koreis, Suchý.