Ohlasy Litvínov

Litvínov na nás nastoupil, ale pak už to bylo dobré, shodují se Svoboda se Strakou

Pro oba první ostrý zápas za A-tým plzeňských indiánů, pro oba úspěšný vstup do sezóny jak z hlediska týmového, tak individuálního. Miroslav Svoboda pustil za svá záda kotouč jen jednou z 26 střel, Petr Straka na opačné straně kluziště dvakrát úspěšně pálil do litvínovské branky.

Oba plzeňští hokejisté souhlasí s nepřesvědčivým vstupem do utkání. Poté ale Škodovka převzala iniciativu a svého soupeře přehrávala. „Dalo se čekat, že Litvínov na nás bude střílet, hlavně ze začátku. Věděli, že to je můj první zápas v Plzni, takže museli tušit, že budu nervózní, takže určitě chtěli dát v úvodu nějakou branku. Mě to tam naštěstí trefovalo, to zbrzdilo jejich tlak a my mohli začít hrát trochu dopředu,“ vyhodnocuje start duelu Svoboda a vzápětí dodává: „Byl jsem lehce nervózní, první duel jde o hodně, jestli se to povede nastartovat dobře, nebo se naopak musí dohánět. Nám se to povedlo, takže jsme spokojeni a začínáme se připravovat na další zápas.“

Indiáni udrželi po první části nerozhodný stav a ve druhé periodě už to bylo o něčem jiném. Skóre otevřel Jan Schleiss, o chvilku později se však radovala i Verva. „Při prvním gólu jsem špatně přečetl situaci, před brankou jsem si všiml jen jednoho hráče a už jsem se nepodíval na pravou stranu, jestli tam někdo nesjíždí. Už jsem šel na střed, ale jeden hráč se tam objevil,“ popisuje první a poslední branku hostů muž s maskou v plzeňské brance. „Byla to trochu i moje chyba, budu se na to muset podívat a dát si na to příště pozor. Tyhle situace kolem branky budou nastávat celou sezónu,“ dodává bývalý gólman Jihlavy.

Druhým hlavním strůjcem vítězství Západočechů byl dvougólový Petr Straka. „Jsem rád, že to tam padlo už dnes. Kdyby to trvalo pár zápasů, tak bych poslouchal kecy od všech kamarádů a možná i spoluhráčů. Skvělé, že to mám za sebou.“ I nejlepší hráč duelu z domácí strany souhlasí, že úvod nebyl vůbec dobrý. „Ze začátku jsme byli pod tlakem, ale Míra Svoboda to několikrát zachránil. Ve druhé třetině jsme se dostali do trháku a to bylo klíčové.“

Odchovanec indiánů se zároveň rozmluvil o šancích na hattrick i o spolupráci s dalším elitním plzeňským útočníkem Milanem Gulašem. „V závěru mě ještě Guly hecoval, ať dám hattrick, měl jsem dvě dobré šance, ale ani jedna střela mi nesedla. Přesto jsem za ty dva góly nesmírně rád. Souhra s Milanem Gulašem dneska vyšla, ještě se ale trochu sehráváme. Na trénincích to úplně nebylo ono, občas po sobě koukáme, co se děje. Zápas je ale úplně jiný, větší emoce, větší nasazení. Dneska si to sedlo. Doufám, že v tom budeme pokračovat,“ dodává plzeňský forvard. Právě jeho spoluhráč z formace mu přihrával na obě branky.

Do Home Monitoring arény si dnes našlo cestu přes 7000 fanoušků, z toho i početný zástup příbuzných a kamarádů Petra Straky. „Dneska se byli podívat všichni, celá moje rodina, přítelkyně s její rodinou, kamarády ani nepočítám, protože v Plzni jsem prakticky celý život a kamkoliv jdu, tam někoho známého potkám,“ ukazuje vztah k domovu plzeňský rodák.

Oba hráči už však vyhlížejí následující duely. Miroslav Svoboda ještě přidává. „První utkání je vždy důležité. Když se nevyhraje, musí se to pak honit. My jsme vyhráli, jsme všichni rádi. Ale je to první zápas z dvaapadesáti, my se musíme hned soustředit na ten druhý v Třinci, chytit tentokrát začátek. Nastartovali jsme to výborně, ale musíme hrát ještě 51 kol pořád stejně a teprve pak si můžeme říct, že jsme to sehráli dobře.“

Na závěr ještě Straka poděkoval výtečným domácím fanouškům. „Za ně jsem moc rád. Ale vždy se to odvíjí od výsledku. Další utkání v úterý s Olomoucí to bude těžké dorovnat, ale když se nám bude dařit a budeme předvádět hokej jako dnes a budeme mít dobré výsledky, lidé si tu cestu na stadion najdou,“ doufá navrátilec ze zámoří, nově i český reprezentant.