Malát v U17

Malát po sedmém místě na turnaji U17: Vše jsme zlepšili až v posledním zápase

Plzeňský junior Sebastián Malát měl možnost zúčastnit se World Under-17 Hockey Challenge v kanadském Saint John, jedná se o neoficiální mistrovství světa hráčů do sedmnácti let, ze kterého Češi obhajovali z loňského roku bronz. Tak úspěšní tentokrát nebyli, zvítězili až v posledním utkání a obsadili konečné sedmé místo.

Českému týmu se nevyvedla základní skupina. Po prohře s USA 1:5 následoval zlepšený výkon proti jednomu ze tří výběrů javorových listů Kanadě Black, přesto však Češi padli 2:3 v prodloužení. Ve třetím duelu ale znovu byli i krok pozadu a s Kanadou Black prohráli také 1:5. „Nálada v kabině nebyla po skupinové fázi ideální, ale věděli jsme, že ve čtvrtfinále začíná turnaj v uvozovkách od nuly a zápas bude naprosto odlišný než utkání ve skupině,“ vrací se k prvním třem duelům Sebastián Malát.

Do čtvrtfinále postupovalo všech osm celků, poslední místo v tabulce však přisoudilo Čechům favorizované Rusko. V první části se sborná dostala do vedení, ale český tým byl stále na dostřel, nedokázal však proměnit v branku ani jednu z osmadvaceti střel: „Za stavu 0:1 ve druhé části jsme měli k dispozici dlouhou přesilovku pěti proti třem, kterou jsme bohužel nevyužili, stejně jako další tři šance. Myslím se, že v tomhle okamžiku se lámal zápas,“ lamentuje autor jedné asistence na turnaji. Rusové už poslední třetinu zvládli, v té dominovali a v rozmezí čtyř minut zamířili do černého hned čtyřikrát, nakonec tedy zvítězili vysoko 5:0.

Česká reprezentace tak byla odsouzena pouze k boji o konečné sedmé místo v odvetě s USA. Tam už se ovšem štěstí přiklonilo na stranu hráčů se lvem na prsou. Po bezgólových čtyřiceti minutách se Češi prosadili dvakrát ve třetí části, Spojené státy už pouze v závěru korigovaly na 1:2 z jejich pohledu. Na závěr tak přišlo alespoň jedno sladké vítězství proti zámořskému soupeři: „Zlepšili jsme úplně všechno. Nechtěli jsme odjet s tím, že prohrajeme všechny zápasy. Semkli jsme se a řekli si, že pro vítězství necháme na ledě vše. Naštěstí se to povedlo,“ ulevilo se šestnáctiletému útočníkovi plzeňské juniorky.

Všichni hráči nabrali na velkém mezinárodním turnaji cenné zkušenosti a šampionát si i přes těžkou dřinu na ledě dokázali užít: „Bylo to tam skvělé. Jak stadion, kde bylo dobré zázemí, tak i mimo to. Poslední den jsme měli čas podívat se po městě, takže paráda,“ spokojeně dodává na závěr Sebastián Malát.