Ohlasy LIB

Milan Gulaš #77: Hokej s Kovářem je radost, krize je definitivně za námi

Už v prvních dvou minutách byl u dvou gólů Škodovky. Plzeňský kapitán Milan Gulaš zářil ve formaci s Janem Kovářem a Miroslavem Indrákem, připsal si gól, dvě asistence a čtyři střely na branku, byl dokonce vyhlášen nejlepším hráčem duelu. „Konečně jsme nastartovali vítěznou šňůru a definitivně zažehnali krizi,“ mohl si po zápase oddechnout Gulaš.

Milane, bylo dnes znát, že jste měli čas se během reprezentační přestávky v první lajně sehrát?
Nakonec těch tréninků nebylo moc, alespoň pro mě, jelikož jsem se dával polovinu času do kupy. Ale každý trénink je pro naší formací dobrý. S Honzou Kovářem se znám už léta, ale zápasů jsme spolu moc neodehráli. Ještě máme nějaké rezervy, můžeme se zlepšovat. Avšak je to hráč, který tvoří hru a hodně lehce se tomu dá přizpůsobit. Stačí málo k tomu, abychom si vytvořili veliký tlak. Dnes to bylo vidět, dali jsme dva góly hned v prvních dvou střídáních, což rozhodlo o vývoji celého utkání. Hodně týmu pomáhá a musíme jen doufat, že tu vydrží do konce sezóny.

Hlásil se někdo o provedení trestného střílení, nebo jste hned vědět, že pojedete vy?
Myslel jsem si, že stále platí pravidlo, že musí jet faulovaný hráč (úsměv). Zkusil jsem si najet z pravé strany a vystřelit, bohužel jsem trefil tyčku. Mohlo to pro nás být o trochu lehčí, ale nakonec jsme to zvládli.

Nezačal jste se trochu bát, když Liberec snížil na 2:4 ještě během první třetiny?
Liberec neměl za stavu 0:4 co ztratit, dobře napadali, využili dvou situací a snížili. Ve druhé části jsme ale vedení znovu navýšili, uklidnili jsme se a bylo to snadnější dohrát.

Byl tedy pátý gól ten definitivně rozhodující?
To se těžko určuje, ale možná to tak bylo. Vydařil se nám už vstup do utkání, který jsme měli perfektní. Nepamatuju si, že by se nám něco takového někdy povedlo. Chceme takhle do zápasu vlétnout pokaždé. Dnes nám to vyšlo parádně. Po celý zápas jsme hráli víceméně tak, jak jsme chtěli. Sice tam byly chybičky, ale myslím si, že jsme zaslouženě dali tolik gólů a zvítězili.

Trenér Čihák vám prý v kabině říkal, že je třeba zachovat chladnou hlavu, když Liberec prohrává a nesmíte se nechat vyprovokovat.
Takové vyhecované zápasy všechny baví. Oba týmy jsou velmi zarputilé, a proto to bylo tak vyhrocené. Mělo to grády a taková utkání mám velmi rád. Není to jen o tom zahrát si hokej, ale i o těch emocích na ledě.

Uvolnila se atmosféra v kabině po čtyřech výhrách v řadě?
Procházeli jsme si krizí, jednou to bylo dobré, jednou špatné. Nedokázali jsme chytnout vítěznou šňůru. Teď jsme ale odehráli skvělé zápasy včetně Ligy mistrů, ta nás hodně zvedla. Získali jsme skalp skvělého týmu pomohlo nám to moc a utvrdilo nás to v tom, že dokážeme zvládnou těžká utkání. Dnes jsme zlepšující výkony potvrdili skvělým výsledkem. Doufám, že jsme se už nastartovali a budeme sbírat body, abychom se vrátili v tabulce tam, kam patříme.

Pomohlo vám psychicky, že teď nestojí hra v přesilovce a v první lajně výhradně na vás, když přišel Jan Kovář?
To, že je s námi v týmu tak kvalitní hráč, pomohlo i mně osobně. V zápase je potřeba se opřít o centra, který tvoří hru a nemusíte myslet na ostatní věci. Na ledě se cítím mnohem lépe a hokej s ním mě moc baví.

V pátek vás čeká Brno. Bude to další podobný vyhecovaný zápas?
Nyní nás nejspíše čeká několik podobných utkání v krátkém sledu. Pro nás to může být dobré a třeba se nám podaří udělat vítězná série proti kvalitním týmům. Lépe se nám paradoxně hraje s celky, které se více snaží hrát hokej a tvoří hru. Na Kometu se těším, rovněž nás čeká dobrá atmosféra, snad i Pleky a kvalitní zápas. Bude to mít skvělý nádech.