Jaroslav Špaček

Mladí hokejoví indiáni nově pod taktovkou vítěze z Nagana Jaroslava Špačka

Plzeň - Jaroslav Špaček, jedna z legend plzeňského hokeje, se rozhodl pomáhat mladým talentům indiánů a převezme záštitu nad mládežnický hokejem v Plzni.

Jaroslave, již delší dobu jste si s Martinem Strakou hráli s myšlenkou vašeho vedení hokejové mládeže v Plzni. Co vásnakonec přesvědčilo?
Otázka mládeže tady ležela na stole delší dobu. Já jsem měl hodně práce u národního mužstva a zároveň i tady s A-týmem, tak na to nebyl úplně čas. Ale letos, tím že jsem skončil u nároďáku, se otázka opět otevřela a já se mohl více rozhlédnout. Chodit na zápasy juniorky, dorostu nebo se podívat i na nějaké žákovské duely… Pak vznikla, dá se říct, delší diskuze s Martinem na toto téma a ta funkce mi byla nabídnuta. Tak jsem si vzal chvíli na rozmyšlenou a šel jsem do toho. 

Jste tedy nejvyšší člověk hokejové mládeže. Co vlastně bude náplní vaší práce? 
Moje práce bude dohlížet na trenéry a shánět finance pro mládež.  Aby se nám povedlo vychovávat hráče pro A-tým, což se nám poslední dobou úplně nedařilo. Možná byly teď slabší ročníky, ale všechno z mládeže by vlastně mělo směřovat k Áčku. Rád bych docílil toho, aby se trenéři respektovali navzájem, aby klub běžel jedním stejným směrem.

Dá se říct, že právě to jsou vaše konkrétní očekávání?
Ano a to by mělo být očekávání všech trenérů a celého kolektivu, který bude spadat pode mě.

Kdo bude vaší pravou rukou? 
Já bych to rozdělil na hokejovou stránku, což bude Petr Vojan, šéftrenér mládeže. Na druhé straně je financování a tam by to měl být Honza Heřman s Bětkou Kasalovou. Ti by se měli společně se mnou podílet na tom, abychom sehnali finance na to, aby mládež běžela.

Víme, že pro sport všeobecně není dnes jednoduché sehnat finance, jak tento fakt vnímáte vy? Věříte, že vaše jméno, jako důkaz kvalitní práce s mládeží, dokáže přilákat více sponzorů?
Já si spíše myslím, že tady je zásadní spolupráce s městem a Plzeňským krajem, to je asi ta největší podpora, která tady v rámci mládeže funguje. Podporují hlavně Akademii, která by bez nich prostě nebyla. A potom by měla přijít nějaká další podpora právě v podobě sponzorů, na které bych se měl podílet a možná právě i svým jménem a zkušenostmi, jestli se to takhle vůbec dá říct. Peníze navíc jsou potřeba na turnaje, výjezdy, soustředění, vybavení. Pomoc v tomhle také trochu rodičům. Je toho hodně. 

O hokeji se říká, že je to jeden z nejdražších sportů? Platí to nebo je to jen taková nemilá letitá nálepka?
Řekl bych to asi takhle, já hraju golf a ten se mi zdá ještě dražší než hokej… (smích) No, drahé to je. Domnívám se, že hokej je ale hlavně o čase a o obětování se rodičů. Tréninky jsou brzy ráno, nebo brzy po obědě, děti se musejí na tréninky vozit, všichni nechodí na naši školu, jsou i z obcí okolo a je to hlavně o péči a trpělivosti rodičů. 

Říká se, že u mládeže není tolik důležitý výsledek v play-off, ale vývoj konkrétních hráčů. Jaký máte na tohle názor? 
Je určitá metodika, kterou nastavil svaz, ohledně vývoje hráčů, jak by měli začít od malička, učit se bruslit bez hokejky, potom se přidává hokejka apod. Je to tedy metodika, kterou vytvořili odborníci, kteří to umějí. Já jsem v tom na začátku, chtěl bych se vzdělávat a zařídit i přednášky pro naše trenéry, odborníky přivézt sem, ze svazu, z fakulty tělesné výchovy. Rád bych, abychom zlepšili i povědomí o správné výživě a mělo by to být i inspirující také pro rodiče. 

Mladí indiáni trénovali společně s Janem Snopkem, který je od letošní sezóny u A-týmu. Máte nějakou konkrétní představu o kondičním tréninku mládeže, který byste chtěl promítnout do další sezony? 
Tohle byla, dá se říct, jedna z mých podmínek v rámci trénování mládeže, dorostu a juniorky. Honzu Snopka jsme dostali na svojí stranu. Jsem za to hrozně rád. Bude mít pod sebou celou přípravu jak mládeže, tak A-týmu. Dohodli jsme se na smlouvě. To je novinka a hotová věc. Honza už připravuje a konzultuje s trenéry koncepci silových tréninků a letní přípravu. Bude tam hlavně návaznost, což je jednoznačně jedna z prvních povedených věcí.

Co vás čeká v nejbližších dnech a týdnech? 
Tak upřímně teď je play-off, takže já se soustředím jen na Áčko. Už dva měsíce pracujeme společně s Petrem Vojanem na vytváření trenérského štábu pro celou mládež. Čekali jsme dlouho, jestli bude nebo nebude 9. třída, protože tam by nám přibyl další trenér. To už je vyřešené a máme to dané. Teď se dělají tréninkové plány na léto, na letní přípravu a pomalu se musíme připravit na srpen na přípravu na ledě. Tam jsou ještě trochu potíže s halou, ale budeme to muset nějak prokombinovat. Ta struktura trenérského týmu je tedy daná a teď bude následovat konkrétní příprava.

TOP foto: ČSLH / Aleš Krecl