CHL: Preview ČF2

Na modrobílé čeká odveta čtvrtfinále CHL, do Plzně dorazí Skellefteå!

Škodovka si z mrazivého Švédska přivezla do čtvrtfinálové odvety v Champions Hockey League – ve které zůstala stále neporažena – výsledek 3:3. V úterý přivítají indiáni svého soupeře Skellefteå AIK od 17:00 v Home Monitoring Aréně, kde na všechny zúčastněné bude čekat lítý boj o postup do semifinále Ligy mistrů!

První duel čtvrtfinále

Indiáni svého soka na jeho vlastním ledě dvě třetiny přehrávali a nepouštěli do obrovských šancí, pokud se tak stalo, byla na místě pozorný brankář Miltchakov. Český tým musel v první třetině nejdříve ubránit dvě oslabení, poté se Matyáš Kantner vyřítil s pukem do útočného pásma, po hotově jej předal na kapitána Milana Gulaše, jenž předvedl famózní individuální akci a bekhendem zavěsil. V další přesilovce už se Skellefteå dlouho radovala, ale sudí po konzultaci s videorozhodčím nemohl branku uznat, protože kotouč skončil na břevně.

Ve druhé třetině přidal k asistence přesnou trefu i Matyáš Kantner. Jeho zásah byl… Velmi kuriózní, jak přiznal sám střelec po utkání. Plzeňský útočník jel sám na gólmana domácích, nevyšla mu střela, ale ještě stihl bekhendem plácnout do puku, který propadl mezi betony. Z nouze ctnost, ale Kantnerova pohotovost a improvizace byla dokonalá. O chvilku později, když se počítala polovina duelu, nahodil David Kvasnička puk od modré čáry, před brankovištěm byl pohotový Petr Kodýtek, který kotouč bleskově dorazil do sítě. Pro šikovného útočníka Škoda se jednalo o pátý gól v CHL, Kodýtek je celkově osmým nejproduktivnějším hráčem soutěže! V první desítce bodování jsou i David Stach a Milan Gulaš, vskutku skvostné statistiky Plzně.

Ve třetí třetině domácí Skellefteå přepnula do vyššího rychlostního módu, což vyústilo v rrychlé snížení. Finský fantom Juhamatti Aaltonen se ve 48. Minutě prohnal podél pravého mantinelu a přesnou střelou ke vzdálenější tyči snížil na 1:3 z pohledu svého týmu. Linus Lindström poté sedm minut před koncem utkání vstřelil po přečíslení dva na jednoho druhý gól Skellefteå, gólman Miltchakov neměl nárok zasáhnout. A stejný borec, tedy Linus Lindström, stanovil tři minuty perfektní ranou pod víko stav zápasu na konečných 3:3.

Skellefteå AIK 3:3 HC Škoda Plzeň

48. Aaltonen (Wingerli, Alm), 53. L. Lindström (Aaltonen, Djuse), 58. L. Lindström (Granberg, Alm) – 12. Gulaš (Kantner), 26. Kantner, 29. Kodýtek (Kvasnička, Straka)

Sestava Skellefteå:
Armalis (Lindvall) – Granberg, Djuse, Pudas, Norén, Berglund, Lindgren, Alm – Alvarez, Pettersson, Holloway – J. Lindström, Olimb, Möller – Ericsson, L. Lindström, Aaltonen – Hedberg, Sundsvik, Wingerli – Hedman

Sestava Plzně:
Miltchakov (Frodl) – Čerešňák, Kvasnička, Jones, Pulpán, Kaňák, Vráblík – Gulaš, Stach, Indrák – Němec, Kracík, Kindl – Eberle, Kodýtek, Straka – Pour, Preisinger, Kantner

Aktuální forma obou týmů

HC Škoda Plzeň

Modrobílí mezi duely se švédským sokem odehráli dva zápasy. V pátek se představili v Litvínově, odkud se body nevozí lehko. Mužstvu chyběl kapitán Milan Gulaš, naopak v první formaci nastoupil centr Jan Kovář. Dlouho se hrálo bez gólů, až ve třetí třetině poslal hosty do vedení Vojtěch Němec. Za domácí stihl srovnat v oslabení Gerhát, utkání nakonec došlo až do nájezdů. Ty rozhodl rychlou střelou právě Jan Kovář.

V neděli pak Plzeňané v Home Monitoring Aréně přivítali Karlovy Vary, hrálo se západočeské derby. To domácí nakonec výsledkově naprosto ovládli, v první třetina se strhala přestřelka, kterou však Plzeňané zvládli ukočírovat a zvítězit 6:3. O branky se postarali dvougólový Petr Straka, Miroslav Indrák, Conor Allen, Jaroslav Kracík a Milan Gulaš. Indiáni tedy do odvety půjdou se dvěma vítězstvími v zádech.

Skellefteå AIK

Naopak švédský tým ve dvou duelech mezi odvetami musel zkousnout porážky. Skellefteå se ve čtvrtek představila na ledě týmu Djurgården. Plzeňský soupeř v Lize mistrů vedl v jedenácté minutě už 2:0, jenže jen o dvě minutky to bylo zase 2:2. Pak se dlouhatánskou dobu na gól čekalo, duel rozhodlo až prodloužení, ve kterém slavil Djurgården.

Nejbližší duel odehrála Skellefteå v sobotu, kdy se představili na ledě týmu Rögle. Ten nedla svému soupeři šanci, Skellefteå si domů odvezla prohru 1:4. Plzeňský soupeř v CHL má tedy v zádech dva nezdary z domácí nejvyšší soutěže, na druhou stranu o den více na přípravu a regeneraci na odvetu čtvrtfinále.

Řekli před odvetou

Ladislav Čihák (hlavní trenér HC Škoda Plzeň):

„Chceme samozřejmě postoupit, je to pro nás obrovská výzva. Budeme v nejsilnější sestavě a děláme maximum pro to, abychom fanouškům, kteří nás přijdou podpořit, udělali radost z postupu do semifinále Ligy mistrů.“

„Skellefteå má vynikající hráče, kteří skvěle bruslí a umí držet kotouč. Jsou takticky vyspělí, hráči mají něco za sebou, ale v týmu jsou i mladí kluci. Je to prostě švédský tým – pokud diváci přijdou, tak uvidí opravdu kvalitní hráče.“

„Doma už jsme prostě potřebovali pro fanoušky vyhrát, odšpuntovat se a dát více gólů. To se podařilo, takže i nálada je lepší. Je to pro nás vzpruha a s ještě větší lehkostí, že si zápas užijeme, půjdeme i na Skellefteå. Věřím, že výhra v derby nám hodně pomůže v tom, abychom mohli porazit i tak silný tým, jakým je Skellefteå.“

Petr Straka (útočník HC Škoda Plzeň):

„Švédové jsou hokejově trochu jiní. Jsou výborní na puku a než spíše rychlé protiútoky, tak hru podrží a strašně rychle si to pak rozdávají. Mají i širší hřiště, takže jim více umožňovalo vysouvat jednoho hráče v plné rychlosti na našeho obránce, což se potom již strašně špatně zachytává.“

Potencionální soupeř pro semifinále

Ten pro Plzeň či Skellefteå vzejde z další česko-švédské dvojice, kterou tvoří týmy HC Kometa Brno a Frölunda Indians. O poznání lépe má do další fáze vyřazovacích bojů našlápnuto silná Frölunda. Švédský celek se na Moravě sice zkraje zápasu dostal do úzkých, když prohrával, poté ale přišly čtyři trefy severského týmu, takže si Indians odvezli z Brna výhru 4:1, kterou budou chtít potvrdit v domácím prostředí.

HC Škoda Plzeň

Nejproduktivnější hráči: David Stach (Top Scorer) – 11 bodů (3+8) a Milan Gulaš – 11 bodů (8+3)
Nejlepší střelec: Milan Gulaš – 8 branek
Nejlepší nahrávač: David Stach – 8 asistencí
Nejproduktivnější obránce: Lukáš Kaňák – 6 bodů (2+4)
Nejtrestanější hráči: Jakub Kindl – 35 minut
Gólmani:
Dmitri Miltchakov – 423 minut / pr. 2,27 | 91,21 %
Dominik Frodl – 120 minut / pr. 2,00 | 91,11 %

Skellefteå AIK

Nejproduktivnější hráči (Top Scorer): Oscar Möller – 11 bodů (7+4)
Nejlepší střelec: Oscar Möller – 7 branek
Nejlepší nahrávač: Joakim Lindström – 9 asistencí
Nejproduktivnější obránce: Emil Djuse – 8 bodů (2+6)
Nejtrestanější hráč: Mathis Olimb – 12 minut
Gólmani:
Mantas Armalis – 305 minut / pr. 2,16 | 90,52 %
Gustaf Lindvall– 240 minut / pr. 2,5 | 89,58 %

Program Škody v CHL | Čtvrtfinále

Skellefteå AIK – HC Škoda Plzeň  3:3 
HC Škoda Plzeň – Skellefteå AIK  11. 12. 2018 od 17:00