Čihák a Pavlát před GČC

Na první zápas po pauze se všichni moc těší, říkají trenér Čihák s brankářem Pavlátem

Ve čtvrtek 6. srpna vyjedou plzeňští hokejisté k první duelu po pěti měsících! V rámci Generali Česká Cupu je po odloženém prvním kole čeká premiérové představení v soutěži, Škoda vyjede na led pražské Sparty. Duel netrpělivě vyhlížejí Ladislav Čihák, hlavní trenér mužstva, a Dominik Pavlát, který v hlavním městě zažije ostrou premiéru v modrobílém dresu.

Jsme moc rádi, že zápasy začnou. Pět měsíců jsme byli v nejistotě. Naštěstí pak přišlo povolení, že se vše může rozjet. Já se moc těším, kluci také! Jinak se jedná o první přípravný zápas, Sparta možná bude zkoušet různé hráče, to uvidíme. I my samozřejmě budeme chtít vyzkoušet pár kluk kluků, které máme, ale hlavně se musíme soustředit na nás, abychom předvedli dobrý výkon,“ říká před dlouho očekávaným prvním duelem po přestávce Ladislav Čihák. Mladý gólman Pavlát navazuje na jeho slova: „Pauza byla opravdu dlouhá, utkání už budou potřeba. Moc se na ně těším! Navíc všechny zápasy pro mě budou výzvou, ať už budeme hrát se Spartou, Libercem, Třincem. Opravdu se na to ohromně těším, pokaždé se budu snažit odvádět na ledě maximum.“

Dominik Pavlát vzpomíná na svůj nejbližší odchytaný zápas, to ještě nastoupil v dresu tehdy prvoligového Chomutova: „Poslední zápas, který jsem odehrál, bylo předposlední kolo v minulé sezóně Chance ligy. A byl vítězný. Věřím, že na to dokážeme navázat i na Spartě.“ Právě proti pražskému soupeři si talentovaný brankář odbude premiéru ve škodováckém dresu! „Těším se asi stejně jako na každý jiný zápas. Nebudu nějak zvlášť přemotivovaný, budu se na to připravovat klasicky jako na všechna ostatní utkání. Doufám, že to zvládnu,“ hlásí Pavlát.

Indiáni zatím absolvují tréninky na ledě jeden a půl týdne, nyní už na ně čeká první zápas. Jak se tým v tomto období na duel proti Pražanům připravoval? „Cvičení, která trénujeme, jsou ze systému naší hry, kterou se chceme prezentovat. Měli jsme meeting kvůli oslabení, čeká nás i další schůzka ohledně systému hry a přesilovek. Tréninky jsou zatím stále zaměřené hlavně na rovnovážné stavy ve hře, bruslení a objem. Už se ale objevují i herní věci,“ prozrazuje kouč Čihák. Dominik Pavlát si zase nemůže vynachválit spolupráci s jeho jmenovcem Frodlem, který se také připojil k týmu: „S Frodlíkem si vyhovujeme parádně už od suché přípravy. Já jen doufám, že to tak bude pokračovat. Jsem za to moc rád, že je tady se mnou takový "spolugólman."

Plzeňští trenéři nebudou moci na Spartě kvůli preventivní karanténě týmu zapojit do sestavy některé juniory. Překazilo jim to nějak plány při skládání útoků a obran? „Trošičku ano, pár hráčů, které jsme chtěli vyzkoušet, jsem tam měl. Šanci ale dostanou mladíci, kteří s námi jsou už od začátku přípravy a v juniorce ani netrénovali. Předvedou se, dostanou více prostoru,“ věří Ladislav Čihák. Celé mužstvo i nadále pečlivě dbá na velkou opatrnost, jak prozrazuje Dominik Pavlát: „Snažím se hlídat, být opatrný. Abych samozřejmě nenakazil sebe, ale hlavně i všechny kolem. Není to jen kvůli mně, ale i kvůli klukům z týmu, kteří mají rodiny."

Na zápasy Generali Česká Cupu se sice fanoušci dostanou, sektory však budou otevřené jen v omezeném počtu. „Je to škoda, že od začátku sezóny nemůžou být haly zaplněné, protože fanoušci se na už na hokej určitě těší, zvlášť když uplynulá sezóna skončila předčasně,“ míní gólman Pavlát. Svůj pohled na situaci přidává i Ladislav Čihák: „Je to dvousečné. Na jednu stranu se přichází o peníze ze vstupného, všem fanouškům se nemůže umožnit vstup do arény, na tu druhou musíme být rádi alespoň za to, mohlo to dopadnout jako v NHL, že by na zápasech nebyla ani noha. Věřme tomu, že počty diváků, kterým bude povoleno jít na zápas, budou narůstat.“