Rozhovor před domácím víkendem

Na zápasy v rychlém sledu jsme dobře nachystaní, říká Roman Vráblík před domácím dvojbojem

Po pěti venkovních duelech se tým HC Škoda Plzeň vrací do domácí LOGSPEED CZ Arény ke dvěma zápasům. V pátek indiáni změří síly s brněnskou Kometou, hned následující den pak přivítají Vítkovice. Víkendový dvojboj vyhlížejí obránce Roman Vráblík a hlavní kouč Ladislav Čihák.

Západočeši se v domovské LOGSPEED CZ Aréně představí přesně po dvou týdnech, před čtrnácti dny v Plzni zdolali litvínovskou Vervu 2:1 po samostatných nájezdech. „Těšíme se dost, měli jsme dlouhou sérii zápasů venku. Hrát doma je pořád výhoda, i když bohužel nemohou přijít fanoušky, tak ne tak velká. Už ale bylo načase vrátit se domů,“ hlásí bek Roman Vráblík. Jak obránce zmínil, utkání se samozřejmě odehrajme před prázdným hledištěm, na modrobílé však opět budou čekat vzkazy na kostce nad ledem. Této podpory od fanoušků si hráči Škody moc váží, jak prozrazuje bek s 90 na zádech. „Určitě se kouknu, když člověk sedí na střídačce o přerušené hře, tak se na kostku občas podívá. Doba je těžká, lidé na zimák nemohou, takže nám podporu vyjádří alespoň touto cestou. Je to milé.“

Z pětizápasové venkovní ságy nakonec indiáni přivezli dohromady 8 bodů, tři utkání dokázali vyhrát, dvakrát neuspěli. „Některé duely samozřejmě zamrzí, ve Varech jsme prohráli 0:1. Za těmi výsledky se ale nemůžeme otáčet – domů jsme přivezli tři výhry, na to musíme navázat,“ ví Vráblík. K tématu o venkovních střetnutích přidává svůj pohled i hlavní trenér týmu Ladislav Čihák: „Můžeme být spokojení. Dva zápasy byly trošku horší, úplně se nám nepovedly. Ale zvládli jsme i těžké utkání v Olomouci, na Spartě jsme se skvěle poučili z předchozích chyb. Za získané body jsme moc rádi, v nohách jsme měli hodně zápasů a cestování.“

Oproti závěru loňské sezóny jsou letošní venkovní zápasy z pohledu indiánů jiná balada. Modrobílým se v nich pravidelně daří získávat body. Bude se díky tomuto faktu hrát Plzeňským na domácím ledě o to snáz? Roman Vráblík jednoznačně odpovídá: „Každý zápas chceme vyhrát, takže když se to povede, je to samozřejmě lepší. Nikdo to není tak, že bychom si říkali, že pokud nám to dnes nevyjde a nevyhrajeme, nic se neděje. Ne! Pokaždé do zápasu jdeme naplno a chceme v něm uspět.“ Plzni se i přes úvodní prohry v základní hrací době v probíhající sezóně daří držet v úplném čele soutěže. „Je samozřejmě dobře, že se pohybujeme v popředí tabulky a hrajeme nahoře, ale nemyslím si, že je to pro nás ten hlavní klíč, na který bychom se měli koukat. Tabulka je momentálně hodně vyrovnaná, důležité je, jak bude vypadat na konci základní části," doplňuje Vráblík.

Na indiány nyní čekají zápasy proti Brnu a Vítkovicím. V úvodních zápasech tohoto ročníku se Plzni proti zmíněným soupeřům dařilo, z Ostravy si Škodovka přivezla výhru v prodloužení, z ledu Komety pak dokonce vysokou výhru 7:3. Jaký bude klíč k tomu, aby se Plzni zadařilo i v následujících případech? „Zápas na Kometě se nám před pauzou soutěže vydařil, ale pořád si musíme zachovat respekt. A Vítkovice jsou v mých očích hodně zkušený tým. Musíme i nadále hrát agresivně, dobře nakládat s pukem. Budou to samozřejmě těžké zápasy. Jsem hlavně rád, že nám skončily venkovní duely, ve kterých jsme byli relativně úspěšní. Teď body z venku musíme potvrdit doma,“ říká Ladislav Čihák.

Proti brněnské Kometě nastoupí Západočeši v pátek od 17:30, proti Vítkovicím již v sobotu od 15:15. Začátky mačů proti moravským sokům tak nebude oddělovat ani jeden celý den. Zástupci Škody v tom ale nevidí problém: „Musíme hrát tak, aby se soupeř přizpůsoboval nám, ne aby to bylo naopak. Na zápasy v rychlém sledu jsme dobře nachystaní, myslím si, že máme natrénováno. Alespoň si vyzkoušíme, jaké to je hrát dva zápasy ve dvou dnech,“ hlásí Roman Vráblík. „Když se tak hraje jednou za čas, tak si myslím, že je to dobré. Kluci mají natrénováno. Musíme se odrazit od toho, aby všechny lajny hrály perfektně, aby se síly rozložily do celého týmu. Jako je to v play off – nemůže to být jen o pár lidech, musí to stát na celém mančaftu. Bylo by skvělé udělat dobrý výsledek v prvním utkání, aby se šlo v plné síle i na druhý zápas,“ doplňuje na závěr trenér Čihák.