Rozhovor Viktor Lang

Nechám na ledě všechno, abych si zasloužil vaši podporu, vzkazuje Viktor Lang plzeňským fanouškům

Viktor Lang, 25letý švédský obránce, pro sezónu 2020/21 spojí své jméno s HC Škoda Plzeň. A dopředu hlásí, že nesnáší prohry. Foto: Piráti Chomutov

Do Plzně přichází s velkými očekáváními, jak naznačil v komentáři Tomáš Vlasák: „Je to takový typický švédský bek. Dobře bruslí i s přihlédnutím na jeho výšku, hraje silně pozičně a může být vidět i do ofenzivy. Doufám, že naše očekávání naplní," uvedl sportovní manažer při zveřejňování změn v kádru. „Měl jsem i jiné nabídky, ale Plzeň mě kontaktovala jako první a od začátku našich rozhovorů bylo jasně znát, že o mě stojí. To je pro hráče ohromně důležité, že cítí, že jeho budoucí klub vážně stojí o jeho služby," říká Viktor Lang. „Momentálně tato očekávání vnímám jako velkou příležitost. Těším se na Plzeň a novou výzvu, kterou pro mě znamená. Jak se pochopitelně bude blížit start extraligy, tak si budu víc uvědomovat, že musím očekávání klubu naplnit. Udělám pro to maximum."

Švédský obránce se aktuálně připravuje individuálně, stejně jako Milan Gulaš a Tomáš Mertl. „Trénuji pod dohledem kondičního trenéra, se kterým spolupracuji už tři, možná čtyři roky. Pomáhá mi sestavovat tréninkové plány a celkově se stará o moji přípravu mimo led. Trénuji společně s mým bráchou Oskarem, který také hraje hokej ve švédském Leksandu. Je to rozhodné lepší, když můžeme makat takhle dohromady, než to celé absolvovat sám," vypráví 25letý bek. Podle jeho slov je teď situace ve Švédsku vzhledem k mimořádným opatřením kvůli koronaviru už klidnější. „Nicméně se těším, až budu v Plzni. K týmu se připojím se startem přípravy na ledě, takže už kolem 20. července chci do města dorazit a začít si zařizovat novou etapu mého života. Musím si také sednout s trenéry, abychom probrali moji úlohu v týmu. Můj agent samozřejmě byl v kontaktu s Tomášem Vlasákem, takže hrubou představu mám, ale všechno podrobně probereme, až budu v Plzni."

Pro Langa to bude druhá sezóna v České republice, do Plzně totiž přichází z prvoligového Chomutova. „Rok u Pirátů mi rozhodně prospěl. Pomohl mi s přechodem ze švédské druhé ligy do té české. Ta je útočnější než švédská, jako kdyby každý chtěl dát gól," směje se Lang. „Ve Švédsku samozřejmě také každý chce skórovat, ale vycházíme spíše z pevné, zabezpečené obrany. V Chance lize to bylo více otevřené. Nemůžu říct, který styl mi více vyhovuje, přece jenom jsem v České republice strávil jen jeden rok."

Jedním dechem dodává, že je velice rád, že k sobě bude mít v týmu Filipa Suchého, se kterým se zná právě z působení z Chomutova. „To tedy rozhodně. Loni to pro mě bylo výrazně těžší, protože jsem přišel do nové země, nové soutěže a nového týmu. Teď budu mít k ruce Filipa," kvituje Lang, který, jak přiznává, už v Plzni díky Suchému byl i na jednom utkání. „Viděl jsem zápas s Libercem ke konci základní části. Musím říct, že mě úplně nadchla atmosféra na stadionu. Takovou podporu z tribun pro domácí tým jsem ještě nikdy neviděl!"

A tak plzeňským fanouškům vzkazuje: „Jsem typ člověka, který nesnáší prohry. Udělám všechno, abychom byli úspěšní. Do každého tréninku i zápasu půjdu s maximálním nasazením a chci být týmu prospěšný. Snad přidám i nějaké góly a nahrávky, ale chci být pevnou součástí plzeňské obrany, blokovat střely a, když bude potřeba, klidně se zastat v bitce spoluhráče. Nechám na ledě všechno, abych si zasloužil vaši podporu!"

Jen tu češtinu ještě musí natrénovat. „Přes sezónu jsem něco pochytil, samozřejmě zejména ta ostřejší slovíčka," směje se. „Je pro mě výrazně jednodušší rozumět, než se pokoušet mluvit. Něco jsem nastudoval přes aplikaci, kterou mám v mobilu, ale je to zatím bída."