Ohlasy VIT

Nula je vedlejší, hlavní jsou tři body, říká skromně Alexandr Hylák

Ve Vítkovicích zaskočil za zraněného Miroslava Svobodu a ukázal, že se na něj může Škodovka spolehnout. Brankář Alexandr Hylák zcela vynuloval střelce soupeře a svůj výborný výkon podtrhl vychytaným čistým kontem. Dvaatřicetiletý gólman byl proto hlavním strůjcem vítězství na ledě Vítkovic.

Kdy jste se dozvěděl, že půjdete ve Vítkovicích mezi tři tyče?
Míra Svoboda se necítil ve středu úplně fit a my jsme do Vítkovic vyjížděli už ve čtvrtek. Měl jsem proto dostatek času připravit se na zápas.

Jaké to bylo pro vás nastoupit po dlouhé době do branky?
Bylo to samozřejmě nepříjemné. Dlouhou dobu jsem byl mimo zápasový rytmus, ale naštěstí mě to tam potrefovalo. Především jsem rád za tři body, protože z Vítkovic je nebude vůbec lehké vozit.

Cítil jste nějakou nervozitu před utkáním?
Musím říct, že to nebylo tak hrozné. Každý gólman vám řekne, že není ideální nastupovat jen občas, ale takové jsou naše pozice. Jsme dva nebo dokonce tři na jednu pozici. Míra zatím chytá naprosto skvěle, nebyl proto důvod nic měnit. Jsme ovšem rád, že jsem se teď dostal do branky a vyhráli jsme.

První váš zápas v sezoně, vychytaná nula. Co na to říkáte?
Je to samozřejmě pěkné, ale důležitější jsou tři body. Nikdy nesmí člověk přemýšlet, když jde do branky, že by udržel nulu. Hlavní je pomoci týmu, zvláště když se jedná o vyrovnaný zápas. Když už to poté bylo dlouho bez gólů, trochu už začne šrotovat hlavou, že každá chyba může být osudná. Naštěstí se Kubaldovi (Dominiku Kubalíkovi) podařil dát gól v přesilovce, který byl nakonec rozhodující.

Povedlo se vám někdy v kariéře udržet čisté konto v prvním zápase?
Musím se přiznat, že jsem na to trochu přeborník. Povedlo se mi to v Pardubicích nebo Hradci Králové. Dokonce i v druholigovém Kolíně mi to vyšlo. Dnes to ovšem nebyl první start samozřejmě za Plzeň, takže to neberu stejně jako v předchozích případech.

Vypíchl byste nějaký váš důležitý zákrok?
Paradoxně to byl hned první zákrok v utkání. Střílené nahození od modré čáry tečoval těsně přede mnou hráč a naštěstí mě to trefilo do břicha. Kdyby mi to tam spadlo, je to prakticky pro gólmana nejhorší možný start do zápasu.

V utkání padly jen dvě branky. Bylo pro vás překvapením, že to byl celkem vyrovnaný zápas?
Nepředpokládal jsem, že to bude jen o dvou gólech. Obě mužstva ukázala, že směrem dopředu jim to jde. Člověk moc nepočítá, že by mohl zažít zrovna takový zápas. Pár se jich ale samozřejmě v sezoně naskytne. Z pohledu týmu je ale výsledek jako 1:0, 2:0 mnohem cennější než 10:0. Pro diváky jsou takové zápasy super, ovšem například v play-off to bývá někdy jen o jednom gólu.

Věříte, že byste se nyní mohl dostávat častěji branky?
Je to věc trenérů, kdo bude chytat. Mírovi Svobodovi se od začátku sezony dařilo, nemělo proto cenu nic měnit. Teď nás čeká zápas s Kometou a následně máme před sebou hodně nabitý program. Možná zde bude třeba rozdělit zápasy mezi dva brankáře, ale takto já o tom dopředu nepřemýšlím. Pozice v brance máme jasně dané a já budu chtít vždy mužstvu pomoci, pokud nastoupím.