Třídy v přípravě

Od žáků až po ty nejmenší. Trenér Pata: Nelze budovat pouze A-tým, je třeba budovat klub!

Plzeň - Stejně jako A-tým, junioři a dorostenci se do letní přípravy vydaly i jednotlivé třídy. A to až po ty nejmenší, včetně Brusličky a Základny, které vede Zdeněk Pata.

Pane trenére, co nyní na hráče od nejmenší po jednotlivé třídy čeká?
Pochopitelně jsme rádi, že se uvolnila vládní nařízení a můžeme opět naplno trénovat. Doufám, že jsme se z této pandemie poučili a budeme se všichni snažit, aby se tato situace více neopakovala. Některé třídy začaly trénovat v omezeném režimu již od jedenáctého května. Trenéři využívali především venkovní hřiště, kde mohli dodržovat veškerá nařízení vlády. Od pondělí 25. května již budou trénovat podle metodiky všechna družstva včetně Základny a Brusličky, kterou stanovilo vedení HC Plzeň 1929. Jednotlivá družstva budou využívat různá sportoviště. Mezi ně patří zimní stadion, jeho venkovní hřiště, palubovku na tréninkové hale, prostory na hokejové škole, Škoda park, fotbalové hřiště v Liticích či Vejprnicích, dále také okusí i led v Třemošné a na Kooperativě. Bohužel přátelská utkání a soustředění jsou momentálně v jednání, takže nemohu momentálně říct, jak bude příprava na ledě v srpnu probíhat, ale jednotlivá družstva se budou snažit, aby byla co nejlépe připravena na nadcházející sezonu. V jednání jsou navíc turnaje, které se neuskutečnily v závěru sezony. Odehrát by se mohly v srpnu.

Jak je velký rozdíl v přípravě u úplně nejmenších?
Každá věková kategorie má svoje specifika. Svoji trenérskou kariéru jsem začal v 1993 a prošel jsem všechny věkové kategorie od dospělých až po kurzy bruslení. Troufám si říct, že mohu zodpovědně povědět, že nejvíce záleží na tom, co se dítě naučí v raném věku. V kategorii těch nejmenších musíte mít úplně jiný přístup k tréninku než u starších hráčů. Musíte děti zabavit, vcítit se do jejich myšlení, snažit se je pochopit, reagovat rychle na změny, které v tréninku nastanou. Jsou cvičení, která děti baví a naopak jsou jiná, která vůbec nezaujmou, proto musíte i v tréninku tak trochu improvizovat. Každé cvičení by mělo probíhat formou zábavy, ne drillem. V tom mám výhodu, že mám dva vnuky 3 a 5 let, takže se dovedu vcítit do myšlení těch nejmenších, což je velice důležité v kategorii těch nejmenších. U těch nejmenších je důležitý všeobecný rozvoj, ne jenom naučit dítě bruslit. To je problém v českém hokeji, protože řada rodičů, ale i trenérů, se snaží, aby děti byly co nejvíce na ledě a zapomínají, že dítě bez základu pohybových dovedností nebude mít v budoucnu na čem stavět. To je stejné jako kdyby jste postavil dům bez základů.

Bylo na klucích vidět, že po dlouhé karanténě jsou rádi spolu?
Samozřejmě, děti se těšily na první trénink. Chyběl jim osobní kontakt s kamarády. Všechna družstva byla v době nouzového stavu neustále ve spojení přes různé mobilní aplikace, kdy trenér, nebo i sami hráči, si dávali různé výzvy do tréninku, ale společný trénink je úplně něco jiného. 

Budou v přípravě nějaké vyloženě velké změny nebo novinky?
Nedohrály se loňské soutěže, ale pro příští sezónu si myslím, by to mít vliv nemělo, neboť letní příprava vždy začíná kolem 10.5. Teď je jenom největší problém rychle domluvit soustředění a přátelské zápasy. Nyní je to na jednotlivých trenérech, ale ti to zvládnou a připraví svoji kategorii co nejlépe. Změny a novinky záleží na rozhodnutí ČSLH. V oddíle samotném došlo k některým trenérským změnám u jednotlivých kategorií.

Všechny týmy indiánů jsou dlouhodobě velice úspěšné. Kde je podle vás to kouzlo?
V každém rozhovoru vždy říkám, že plzeňská mládež patří mezi TOP týmy v České republice. Je to především tím, že mládež má velkou podporu města, vedení lubu a sponzorů. Oddíl má dobrou metodiku, kde hlavním cílem je vychovat co nejvíce hráčů pro první mužstvo. V hodnocení klubů extraligy jsme zapojili nejvíce mladých hráčů do soutěže dospělých. V dnešní době si nemůžete pouze hráče kupovat pro první mužstvo, ale musíte si je sami taky vychovat. Alex Ferguson kdysi prohlásil: "Jestli chceš mít vynikající první mužstvo, nemůžeš budovat jenom A-tým, ale musíš budovat klub." V Plzni se to naplňuje stoprocentně.

Co je pro vás osobně ve výchově mladých hráčů nejdůležitější?
Pro mě je nejdůležitější, aby na hokej chodilo co nejvíce dětí, aby se rozrůstala členská základna. Děti musejí mít z hokeje radost, těšit se na zimák, na kamarády, na trenéry. Důležité jsou samozřejmě výsledky prvního mužstva, čím lépe hrají, tím větší zájem o hokej děti mají.

Co vám nejvíce na hokeji udělá radost?
Když je plný led malých hokejistů a vidím, jak se děti zlepšují. A když vjedou na led, tak na nich vidím tu radost z pohybu, protože hokej je nádherný sport.

Pane trenére, děkuji za rozhovor, ať se i nadále daří!