Sezóna 2012/13 - příprava

Ohlédnutí za mistrovskou sezónou 2012/13 - 1. část

Plzeň - Dnes je to na den přesně sedm let, kdy Škoda získala historický extraligový titul, stalo se tak na jaře roku 2013. Pojďme se za celou sezónou 2012/2013 společně ohlédnout v našem třídílném seriálu...

Modrobílí vstřebávali jarní zklamání. Po základní části skončili druzí za pražskou Spartou, ve čtvrtfinále je čekal Zlín. Bitva proti týmu z předkola, který na maximální počet zápasů vyřadil Třinec, byla ve znamení rčení můj: "Můj dům - můj hrad." Západočeši tak slavili postup až v sedmém zápase rozhodující brankou Johnsona v čase 57:56. V semifinále čekal další celek, který musel do předkola - Kometa Brno. Ta nejprve vyřadila hladce Kladno, poté předvedla senzaci proti vítězi základní části Spartě. A ve velké jízdě pokračovala i proti Plzni, zapsala totiž jedinou porážku, na ledě hráčů z města nejlepšího piva zvítězila ve všech třech případech...        

Martin Straka přes léto léčil problémy s kolenem, jeho sen - končit s titulem v zádech, ale pokračoval: „Já bych chtěl končit s tím, že budeme hrát pěkný hokej a budeme si pak moci říct, že jsme pro to udělali všechno. To si myslím, že se na jaře nestalo. Ten tým může být lepší a necháte tam maximum, pak si můžete říct, že byli lepší. Loni nám chyběla bojovnost a oni rozhodně lepší nebyli. Když prohrajete s někým, kdo byl lepší, tak to uznám, bohužel si myslím, že to loni tak nebylo."

Ovšem nyní je tu sezóna, která se zapsala zlatým písmem do kroniky plzeňského hokeje. A odstartovala s řadou novinek. Na lavičce indiánů skončil Marián Jelínek, který s Plzní vyhrál Prezidentský pohár a v minulém ročníku vybojoval se svým týmem bronzové medaile. Na jeho místo nastupují pánové Milan Razým a Michal Straka.

I hráčský kádr doznal řady změn. Brusle na hřebík pověsili dva veteránští obránci - Jaroslav Modrý a Jiří Vykoukal. Pro druhého jmenovaného to ale přeci jenom nebyl tak úplný konec. O šest let později v sezóně 2019/20 nastoupil za prvoligový Prostějov ve svých 49 letech, čímž překonal historický rekord. Trumfl dokonce i legendárního Jaromíra Jágra! 

Dále v mužstvu nepokračovali ani Pavel Vostřák, Dušan Andrašovský, František Kaberle, Petr Přikryl, Pavel Mrňa, Jan Dresler a jmenovec Stránský. Celkem tedy plzeňský kádr přišel o devět jmen, které nastupovala v minulém ročníku a nemalým ziskem se podílela na třetí příčce. Nový kontrakt si naopak vybojovali Ondřej Kratěna, dvě americká esa Nicholas Johnson a Nick St. Pierre, Jakub Lev, Ondřej Havlíček, Jiří Hanzlík, Dan Růžička, Pavel Sedláček a samozřejmě Tomáš Vlasák. Martin Straka již tradičně nechával napínat plzeňské fanoušky zda bude pokračovat, ale k velké radosti v polovině června ohlásil návrat do indiánské kabiny. Zcela novými tvářemi se staly Jiří Marušák z Mladé Boleslavi, Josef Balej z Brna, Václav Pletka z Mountfieldu a velké útočné eso Milan Gulaš rovněž z jihu Čech. 

7. května roku 2012 skončila hráčům dovolená a naplno odstartovala náročná letní příprava, která bývá v Plzni velmi specifická, neoblíbená, ale každý hokejista ví, že je potřeba. Suchá příprava zahrnovala cvičení v posilovně, běh či jízdu na kole, ale především dvě opravdu náročná soustředění na šumavském Zadově. Odlehčením pro hráče mohly být přátelské zápasy ve fotbale. Dvacet dní po zahájení přípravy přišla na řadu první náročná zkouška přípravy - týden na Šumavě. Do té se zapojila i nová akvizice v týmu, která dorazila později - Tomáš Slovák. Urostlý bek přišel na západ Čech z KHL, kde hájil barvy Dinama Minsk. V neděli si hráči jen zlehka zaběhali, nicméně v pondělí už je čekala dlouhá etapa na kole, plus odpoledne v posilovně. Následující den se zatáhlo, přišla průtrž mračen, dokonce kroupy se valily a parta plzeňských bojovníků tak musela musela z mokrých kol zpět do posilovny. Prostředek týdne už se umoudřil. Po téměř šedesáti kilometrové etapě následoval odpolední fotbal v jedné malebné šumavské vesničce. Předposlední den byl opět ve znamení dřiny. Jízda na kole do prudkých kopců na čas plus kompenzační cvičení v posilovně. Až poslední den byli hráči omilostněni od kol a čekalo je jen bosu cvičení a míčové sporty v tělocvičně. 

Po týdnu volna následovala příprava opět v Plzni. Hráči si zahráli několik fotbálků, dokonce i proti fanouškům. Zápas se hrál v přátelském duchu a vítězství nakonec brali hokejisté po výsledku 8:3 (3:2 o poločase), přestože neproměnili penaltu a branková konstrukce se několikrát zachvěla až v základech. Příjemné odpoledne uzavřela autogramiáda. Celá událost přilákala do košuteckého areálu spoustu příznivců.

Přelom června a července patřil druhému soustředění na Šumavě. Na programu byly tzv. minutové výjezdy do kopce. Necelý kilometr dlouhá lesní cesta s dvanáctiprocentním stoupáním, kterou musel každý z hokejistů zdolat celkem patnáctkrát nahoru a dolů, nenechala na žádném hráči suchý cyklistický dres. Po tomto dvouhodinovém martyriu pokračoval trénink v tělocvičně posilováním svalů a cvičením bosu. Z výrazů obličejů jednotlivců byla čitelná značná únava po tvrdé dřině. Během týdenního soustředění absolvovali hráči také desetikilometrovou časovku, výběhy do horských kopců, opět šedesátikilometrovou etapovku, fotbalové utkání a další. Náročným soustředěním na Zadově a následným čtrnáctidenním individuálním tréninkem zakončili hokejisté přípravné letní období.

Čtyřiadvacátého července po zaslouženém volnu plzeňští indiáni poprvé vyjeli na svůj led v rámci ostrého tréninku. Začátek patřil dvojfázovému tréninku - ráno a večer. Vždy byli hráči rozděleni na dvě skupiny, kdy jedna byla na ledě a druhá v posilovně. Po devíti dnech přišlo na řadu první přátelské utkání, věc, na kterou se těší všichni hokejisté, včetně fanoušků již od jara. Před samotným zápasem ještě dorazila do Plzně jedna vlaštovka. Tvrdit muziku přijel ze Spojených Států Amerických Ryan Hollweg. Devětadvacetiletý útočník byl bývalý spoluhráč Martina Straky z New Yorku Rangers. Má pověst dravého útočníka, který se prezentuje tvrdou a důraznou hrou, v NHL odehrál více než dvě stovky utkání. ,,Je řízným, důrazným forwardem. Řekněme, že si od něj slibujeme, že když bude potřeba, zasáhne a ochrání i naše hvězdy," popisoval tehdy Hollwega plzeňský trenér Razým.

Druhého srpna odehrála Škodovka své první přátelské utkání. Domů si pozvala Bruslaře z Mladé Boleslavi a po brankách mladíků Pacandy, Sedláčka a Jana Kováře vyhrála těsně 3:2. O pět dní později následoval další duel, v něm indiáni porazili Chomutov 2:0, premiérovou branku si připsal v plzeňském dresu Jozef Balej. Po výhře v Berouně proti tamním Medvědům již následovala evropská soutěž pod názvem - European Trophy. Třetí ročník byl rozdělen na několik skupin, Plzeň se dostala do Severní divize, kde mimo Západočechů byl také český Mountfield s Kometou Brno, rakouský Red Bull Salzburg, němečtí Eisbären Berlin s Hamburgem Freezers a dva severské týmy - švédská Lulea HF a finský Kärpät Oulu. Škodovka zahájila soutěž u svých západních sousedů, leč žádný bod nezískala. S Berlínem Plzeň prohrála 4:6, s Hamburgem zase 2:3. První výhry se parta kolem Martina Straky dočkala až na domácím ledě, kde po prodloužení přetlačila Kärpät Oulu 3:2. Ale po domácí prohře 1:4 s Luleou se postup o velký kus vzdálil. Indiáni neuspěli ani ve dvojzápase s Kometou Brno (1:2, 5:7).  

Na závěr přípravy se hráči střetli v přátelském utkání s Českými Budějovicemi a po výhře 5:3 mohli vykročit do sezóny tou pravou nohou. Těsně před startem extraligy nastala v Plzni ještě jedna důležitá změna. Po dlouhých devatenácti letech se do názvu klubu vrátila ŠKODA. Nově tak na západě Čech začal hrát tým HC ŠKODA PLZEŇ. 

Vše bylo připraveno a nachystáno - extraliga klepe na dveře...