Sezóna 2012/13 – play-off

Ohlédnutí za mistrovskou sezónou 2012/13 – 3. část

Plzeň – Seriál o zlaté sezóně 2012/2013 je na svém konci. Zaměříme se na samotný závěr extraligového ročníku a trnitou cestu indiánů na vrchol. Škoda byla krůček od vypadnutí už ve čtvrtfinále, ale vzchopila se a už ji nikdo nezastavil…

Čtvrtfinále: Plzeň – Litvínov (4:3 na zápasy)

Škodovka zakončila základní část šesti porážkami v řadě a propadla se na třetí místo tabulky. Soupeřem ve čtvrtfinále byl Litvínov, který rozesmutněl plzeňský hokej o dva roky dříve. Indiáni tehdy zásahem od stolu přišli o devatenáct bodů, po stíhací jízdě si zajistili předkolo play-off, jenže v tom nestačili právě na Severočechy.

Litvínov se v závěru základní části nacházel ve skvělé formě, vyhrál šest z posledních osmi duelů. V jeho dresu zářili Viktor Hübl s Františkem Lukešem nebo tehdy dvaačtyřicetiletý Martin Ručinský. V brance pak byl k vidění souboj mladých gólmanů. Proti jednadvacetiletému Marku Mazancovi stál o rok starší Pavel Francouz, plzeňský odchovanec.

Dva zápasy bez gólu

Západočeši vstoupili do play-off stejně špatně, jako zakončili 52. kolo, nevstřelili ani gól. Indiáni před vlastními fanoušky dřeli, vypálili 34 střel na branku, ale skvělého Francouze nepřekonali. Hostům stačila jediná přesilovková trefa Františka Lukeše z úvodu druhé části.

Ani druhý zápas se nevyvíjel pro Škodovku dobře. Litvínov totiž využil početní výhodu už ve 4. minutě, Juraj Majdan uspěl z dorážky. Ale Plzeň také zužitkovala přesilovku, Jiří Hanzlík propálil Francouze mezi betony a k radosti fanoušků vstřelil první gól indiánů v sérii. Vyrovnaný duel rozsekl až ve třetí třetině další přesilovkovou trefou Ondřej Kratěna, který dorazil nahození Havíře. Verva se o závěrečný tlak připravila dvěma vyloučeními a Západočeši mohli slavit vyrovnání série.

Ve třetím střetnutí zažila Plzeň stejný útočný zmar jako v prvním utkání. Úvod se jí vůbec nepovedl, Litvínov byl jasně lepší a šel do vedení. Poprvé v sérii padl gól při hře pět na pět. Ačkoliv indiáni zvyšovali aktivitu a nakonec soupeře přestříleli 35:32, znovu nedali ani gól a prohráli 0:3.

Výhra i prohra v nájezdech

Před Škodovkou stál těžký úkol. Kdyby prohrála i druhý zápas na severu Čech, musela by obracet sérii ze stavu 1:3. Na gól se čekalo až do 33. minuty, na litvínovskou trefu ale hned odpověděl důrazný americký forvard Nicholas Johnson, který dorazil do sítě svou vlastní střelu. Verva šla ve třetí části znovu do vedení, jenže Plzeň dokázala využít dvě přesilovky. Jan Kovář se trefil poprvé v sérii. Na jeho gól navázal nejlepší plzeňský střelec základní části Václav Pletka. Ovšem Lukeš si také v početní výhodě připravil nechytatelnou střelu. Šlo se do prodloužení, ve kterém Škoda nevyužila dlouhou přesilovou hru. Rozhodnout tak musely až samostatné nájezdy. V nich indiáni rozhodně favoritem nebyli, jelikož Verva ovládla všech osm zápasů v základní části, které do nájezdů dospěly! Skóre Plzně na dovednostní soutěž bylo vyrovnané sedm ku sedmi. Když se však hraje play-off, čísla jdou stranou. Hübl ani Lukeš Mazance nepřekonali, zatímco Johnson s Kovářem Francouze propálili a zařídili důležité srovnání v sérii.

Plzeň ve čtvrtfinálové sérii ani jednou na zápasy nevedla. V pátém utkání ji totiž znovu trápil Pavel Francouz, který předvedl hned čtyřicet zákroků. Ve 30. minutě ho sice parádní ranou do horního růžku překonal Jan Kovář, ale Verva dokázala srovnat zásluhou Františka Lukeše. Také tento duel šel do prodloužení, ve kterém indiáni znovu nevyužili přesilovku. Na nájezdy tentokrát byl šťastnější Litvínov.

Odvrácení předčasného konce

V šestém zápase tak měli Severočeši na vlastním ledě mečbol. Plzni skvělé tři čtvrtiny a konečné třetí místo v základní části rázem mohly přijít úplně vniveč. Indiáni znovu museli dvakrát dotahovat. V závěru první části srovnal z úniku v oslabení Jan Kovář, ve 30. vsítil gól na 2:2 kapitán Martin Straka, který se radoval z prvního gólu v play-off v této sezóně a trefil se po sedmnáctizápasové odmlce. Ukázal, v čem je nejsilnější. Parádní zrychlení, Straka ujel litvínovskému Jarešovi, vybojoval trestné střílení, které se štěstím proměnil. Litvínov znervózněl a zbytečně fauloval, což potrestal Nicholas Johnson důrazem na brankovišti a ve 40. minutě šla Plzeň poprvé do vedení. Definitivní zlom přišel v úvodu třetí části. Dvakrát vybojovaný puk při napadání, Jakub Lev se mohl radovat z prvního gólu v play-off v kariéře a následně vsítil druhou branku v zápase Martin Straka. Škodovka tak srovnala sérii na 3:3 a utekla brzkému konci sezóny.

Stoprocentní sedmé zápasy

Plzeň do této doby ještě nikdy neprohrála sedmý zápas play-off. V letech 2004 a 2009 zdolala 4:3 na zápasy Pardubice a v minulé sezóně, v roce 2012 Zlín, vždy ve čtvrtfinále. Indiáni nemuseli smutnit ani proti Litvínovu. Parádní podívanou zdobily přesilové hry. Na přesnou ránu Tomáše Slováka odpověděl tečující Zbyněk Sklenička. Pátý gól v sérii vstřelil Jan Kovář, ale další dvě přesilovky využila Verva a Západočeši tak prohrávali před poslední částí 2:3 a v kabině musela padnout ostřejší slova, znovu totiž byli krůček od vyřazení. Ale indiáni se nevzdali. Už ve 41. minutě srovnal z dorážky Pavel Kašpařík (na obrázku). Štěstí se nakonec přiklonilo na plzeňskou stranu. Nicholas Johnson tečoval Slovákovu dělovku přesně před Francouzem a téměř osm tisíc fanoušků se mohlo radovat. Za zbylých osm minut Litvínov srovnat nestihl. Čtvrtfinále v sedmém zápase tak rozsekl, stejně jako o sezónu dříve proti Zlínu, americký forvard Nick Johnson.

Semifinále: Slavia – Plzeň (2:4 na zápasy)

Soupeřem Plzně v semifinále byla Slavia, druhý celek základní části, který disponoval nejlepší obranou a v jeho dresu zářili Petr Kadlec, Dominik Furch nebo Tomáš Hertl. Právě útočník Hertl s gólmanem Furchem byli strůjci prvního slávistického vítězství. Na úvod série indiáni znovu neskórovali, Pražané duel ovládli 3:0.

Snový debut

Ve druhém zápase se role vyměnily. Branku tentokrát uzamkl Marek Mazanec a nepustil do sítě jediný kotouč. Plzni stačil k vítězství gól ze 4. minuty. Vstřelil ho v play-off debutující Jan Schleiss. Osmnáctiletý mladíček ujel slávistické obraně, šikovně si kolem Furcha stáhl kotouč na forhend a zavěsil. V závěru se snažil o zápis do historie Marek Mazanec. Vypálil přes celé hřiště na prázdnou branku, ale o kousek minul.

Dva góly za 25 sekund

Série se přesunula na plzeňský led a fanoušci se mohli radovat dvakrát v poslední minutě první třetiny. Tomáš Vlasák nejprve prolomil střelecké trápení a vstřelil první gól v play-off, sekundu před koncem přidal druhou trefu Ondřej Kratěna. Škoda navíc využila druhou přesilovku a Martin Straka zvyšoval už na 3:0. Slavia sice duel zdramatizovala, ale Západočeši náskok uhájili a po vítězství 4:2 se ujali vedení v sérii.

Ve čtvrtém zápase se skóre přelévalo ze strany na stranu. Na slávistickou trefu odpověděl v přesilovce Kratěna a v úvodu druhé části ukázal svou chytrost Jan Kovář. Z takřka nulového úhlu propálil Furcha k bližší tyči. Hosté ale srovnali také v početní výhodě a ve třetí části rozhodl na brankovišti důrazný Dávid Skokan.

Clonící Hollweg a hrdina Vlasák

Pátý zápas měl rozhodnout, kdo si přiveze do Plzně mečbol. A oba týmy rozhodně na nic nečekaly a fanoušci si užili další skvělé drama do poslední sekundy. Už první třetina toho nabídla nevídaně mnoho. Kovář přesnou střelou přes obránce otevřel skóre, jenže Hertl s Jelínkem, který se trefil v oslabení, v 19. a 20. minutě skóre otočili. Ještě před první sirénou ale srovnal v téže plzeňské přesilovce Václav Pletka. V závěru druhé třetiny dělovkou nedal Mazancovi šanci Kempný, Škodovce se ale povedla pasáž na začátku třetí části. Faulovaný Kratěna dokázal překonat Furcha a o minutu později Plzeň vedla. Ránu Tomáše Slováka tečoval před brankou Jan Kovář, kotouč se odrazil o led, prolétl kolem parádně clonícího Ryana Hollwega nad beton Furcha a už se třepetal v síti. Ale rozhodnuto ještě nebylo, Hertl pomohl Slavii k vyrovnání parádní individuální akcí. Rozseknout duel musel až půl minuty před koncem Tomáš Vlasák, odchovanec Slavie a trojnásobný mistr světa. Nyní bojující v dresu Škodovky. Nicolas St. Pierre mu nabídl puk před branku, Vlasák zamířil mezi betony a v plné euforii se jel poklonit před početný plzeňský kotel.

Finále po 21 letech

Před vlastními fanoušky si chtěli indiáni zajistit postup do finále. V sérii pokaždé platilo, že kdo dá první gól, vyhraje celý zápas. Nebylo tomu jinak i v posledním zápase. A poprvé se trefili Západočeši, Kovář parádně našel Jiřího Hanzlíka, který vymetl šibenici v pravém horním rohu. V závěru první třetiny Hollweg smolně tečoval nahození Kadlece a bylo srovnáno. Plzeň šla znovu do vedení, když Dvořák našel otočkou před brankou osamoceného Jana Kováře. Slavia ale znovu rychle odpověděla. Rozhodující trefa přišla ve 47. minutě z hole Nicolase St. Pierra, přesná rána z mezikruží zapadla k levé tyčce. Pražané nevyužili přesilovkovou možnost na srovnání a finále po jednadvaceti letech Plzni zajistil ten, který ho tehdy sám hrál. Martin Straka trefil odkrytou branku a mohla odstartovat nepopsatelná radost plzeňských hráčů, trenérů, realizačního týmu a fanoušků.

Finále: Zlín – Plzeň (3:4 na zápasy)

Ve finále čekal Škodovku vítěz základní části Zlín. Berany před rokem Plzeň vyřadila ve čtvrtfinále play-off po parádním dramatu 4:3 na zápasy. Zlín, v jehož dresu působili například Martin Hamrlík, Petr Leška, Petr Čajánek nebo Jaroslav Balaštík, se tak těšil na odvetu.

Začátek bez chyby

Plzeň nastoupila s obrovskou touhou vybojovat první titul v historii. Střelecky sice byl aktivnější Zlín, Marek Mazanec ale pokryl všech 30 střel a naopak Západočeši své šance využívali, když se v každé třetině prosadili jednou. V přesilovce se z dorážky trefil ve svém prvním zápase v play-off za Plzeň Jozef Balej, Jan Kovář ukázal šikovné ruce při samostatném úniku a propasíroval puk mezi Sedláčkovy betony, a ve třetí části využil další početní výhodu Václav Pletka.

Karta se obrací

Ani druhý duel na zlínském ledě se nevyvíjel špatně, Plzeň totiž dvakrát vedla, ale na vítězství jí nestačilo ani padesát střel. Z prvního pokusu se trefil před brankou osamocený Martin Straka. Zlín dokázal srovnat ještě do konce třetiny z hole Zdeňka Okála. Skvělý vstup Škodovky do druhé části pečetil šikovnou tečí zády k brance Michal Dvořák, ale Berani znovu srovnali. Petr Leška si počíhal na zpětnou přihrávku indiánů za Mazancovou brankou, přihrál Balaštíkovi a bylo to 2:2. Duel dospěl až do samostatných nájezdů, kde se jako jediný trefil Leška.

Finále se přestěhovalo do Plzně a jak skvěle série začala a vše vypadalo výborně, tak po třetím zápase už začalo Západočechům téct do bot. Jakub Sedláček totiž zmrazil vyprodanou ČEZ Arénu, pokryl všech 33 střel a Zlín rozhodl už v první třetině. Nakonec zvítězil 3:0 a šel do vedení v sérii.

Doma už to vyšlo

Na druhý pokus již potřebovala před svými fanoušky Škodovka vyhrát. Zlín sice otevřel skóre, ale v 15. minutě nejprve důrazný Jozef Balej a následně Martin Straka zakončující z otočky otočili stav utkání. Po přesilovkové dělovce Jakuba Jeřábka od modré čáry ještě hosté snížili, ale trefy Tomášů Vlasáka a Sýkory do konce druhé třetiny duel definitivně rozhodly. Nejlepším plzeňským hráčem byl vyhlášen tehdy jednadvacetiletý Patrik Petruška, který dva góly připravil.

Špaček na scénu

Několik hodin před veledůležitým pátým zápasem médii proběhla neuvěřitelná novinka. Asistent trenéra Jaroslav Špaček, olympijský vítěz a trojnásobný mistr světa, se kvůli rozsáhlé marodce vrací na scénu! A hned do první formace k dalšímu zkušenému bekovi Jiřímu Hanzlíkovi. Tehdy devětatřicetiletý obránce nastoupil do zbývajících tří fináleových duelů, v pátém mači série si připsal asistenci na vítězný gól a po zisku titulu prohlásil: „Teď výstroj spálím!“

Úvod souboje o mečbol se znovu více povedl Zlínu, Bedřich Köhler ujel plzeňské obraně a zakončil k pravé tyči. Škodovka na gól čekala dlouhých čtyřicet minut bez jedenácti sekund. Těsně před koncem druhé části nastavil Jan Kovář hůl do rány Baleje z úhlu a zdvihl puk nad Sedláčkův beton. V poslední třetině rozhodl opět důraz a skvělá orientace na brankovišti Nicholase Johnsona. Americký útočník clonil při ráně Kováře, kterou Sedláček vyrazil a pohotově zády k brance doklepl skákající puk za brankovou čáru. Na tuhle trefu už Zlín neodpověděl.

Doma to ještě neklapne

Nejen beznadějně vyprodaná ČEZ Aréna, ale celé město žilo hokejem. Plzeň totiž mohla slavit titul na domácím ledě v šestém zápase. Natěšené fanoušky ještě více nakopl úvodní gól. Johnsonova střela po dobré práci Kováře skončila na horní tyčce, ale puk se odrazil k Martinu Strakovi, který vstřelil jednoduchý gól. Jenže v úvodu druhé třetiny bylo vše jinak. Čtrnáct sekund stačilo hostům k otočení skóre. Plzeňská psychika dostala velkou ránu a už se nevzpamatovala. Kostourek zvýšil na 3:1, v 57. minutě ještě kontroval dorážející Ondřej Kratěna, ale Zlín si dalšími dvěma góly pojistil vítězství 5:2. Před vlastními fanoušky tak Škodovka titul neoslavila…

Po 57 letech čekání to přišlo

Dne 21. dubna 2013 se muselo rozhodnout. Teprve potřetí v historii české extraligy mistra určil až sedmý zápas finále. Série se přestěhovala zpět do Zlína. V klíčovém zápase Plzeň ani jednou neprohrávala, přesto byla pouhé centimetry od obrovského zklamání.

Ale pojďme postupně. Góly padaly až od druhé třetiny. Vlasák zůstal volný za brankou, od modré čáry si najel před branku Jozef Balej a zavěsil pod horní tyč. Jenže Zlín okamžitě vyrazil za vyrovnáním, uzamkl Západočechy v hluboké defenzivě a po rychlé kombinaci srovnal Jaroslav Balaštík. Škodovce se podařilo udeřit ve 36. minutě znovu. Sedláček nedosáhl na tečovanou ránu Nicholase Johnsona z levého kruhu. Vzápětí mohl přidat branku na 3:1 Jozef Balej, ale při přečíslení minul prázdnou branku. Domácí si poté opět vytvořili ohromný tlak a zblízka zakončil pod honí tyčku Jiří Ondráček.

V 50. minutě ukázal znovu neuvěřitelnou šikovnost a drzost třiadvacetiletý Jan Kovář. Vzal si kotouč za brankou, naznačil, že ji obkrouží z levé strany, ale rychle směr obrátil, forhendem zasunul puk kolem betonu Sedláčka k bližší tyči a jel se radovat se spoluhráči pod plzeňský kotel. K titulu rázem byla Škodovka ohromně blízko, ale zároveň neskutečně daleko.

Oslavy se totiž ještě musely odložit. Jako klíčová se ukázala situace čtrnáct sekund před koncem. Zlín bez brankáře a v přesilové hře rval všechny síly do útoku, ze středního pásma tvrdě nahodil puk Radim Tesařík. Kotouč skončil až v ochranné síti. Sudí signalizovali vhazování ve středním pásmu. Následně se však k teči helmou férově přiznal plzeňský bek Tomáš Slovák. Vhazovalo se tak v útočném pásmu domácích.

Zlín buly vyhrál a Filip Čech nechytatelnou dělovkou od modré čáry našel pravý horní roh Mazancovy branky… Exploze emocí domácích hráčů i fanoušků a zároveň zmar Západočechů. Zlín byl na nohou a věřil, že povzbuzený již málo uvěřitelným vyrovnáním vstřelí rozhodující gól v prodloužení.

Hrálo se až do rozhodnutí. Síly na obou stranách rapidně ubývaly, šancí ale bylo stále dost. Strakův únik domácí na hraně faulu zastavili, na druhé straně mohl rozhodnout Zdeněk Okál. Po vyražené střele Holíka před ním zívala prázdná branka, bekhendové zakončení zlínského útočníka ale skončilo těsně mimo! Stadionem to jen zahučelo a plzeňští fanoušci si mohli hlasitě oddechnout.

Příležitost rozhodnout měl už ve druhém prodloužení Pavel Kašpařík, ale napálil jen tyčku. Do paměti všem Plzeňanům se tak zapsal až čas 96:15. Nejproduktivnější hráč play-off Jan Kovář přistrčil puk od mantinelu omu nejpovolanějšímu. Zachránce klubu, majitel a kapitán Martin Straka ranou z hranice pravého kruhu procedil kotouč mezi rukou a tělem Jakuba Sedláčka. Puk se doplazil do sítě a Plzeň získala svůj titul. První po 57 letech účinkování v nejvyšší soutěži… Martin Straka si tak splnil sen, se kterým se na západ Čech vracel a velké oslavy ve Zlíně, na cestě zpět a poté v Plzni na Náměstí republiky kolem páté hodiny ranní mohly začít...

Statistiky play-off

Plzeň se ve vyřazovacích bojích spoléhala v ofenzivě zejména dvojici Jan Kovář (11+15) a Martin Straka (8+12), kteří neměli v play-off konkurenci a ovládli kanadské bodování. Za Škodovku následovali Ondřej Kratěna (6+7) a Nicholas Johnson (6+4). Nejproduktivnějším obráncem byl další Američan Nicolas St. Pierre (1+5).

V brance pak zářil jednadvacetiletý Marek Mazanec, nejvytíženější gólman play-off, který odchytal pouze o čtrnáct minut méně než v základní části, kde se střídal s Tuukkou Raskem a Adamem Svobodou. A ve vyřazovacích bojích si vedl parádně, s úspěšností zákroků 93,20 % a průměrem 2,13 obdržených branek na zápase výrazně pomohl Západočechům k mistrovskému titulu.

Počet vstřelených branek: 50 
Počet inkasovaných branek: 46 
Nejproduktivnější hráč: Jan Kovář 26 (11+15) 
Nejlepší střelec: Jan Kovář – 11 branek
Nejlepší nahrávač: Jan Kovář – 15 asistencí
Nejtrestanější hráč: Ryan Hollweg – 39 minut
Nejlepší hráč v bodování +/-: Jan Kovář +12
Gólmani:
Marek Mazanec – 1241 minut / pr. 2,13 / 93,20 %
Adam Svoboda – 20 minut / pr. 0,00 / 100,00 %