Malák v U18

Osmnáctka válčila ve Švýcarsku. Indián Malák: Vůbec se nám od samého počátku nedařilo

Plzeň - Čeští reprezentanti do osmnácti let strávili závěr roku 2019 ve Švýcarsku, kde se zúčastnili Turnaje pěti.

Prvním soupeřem byli hráči Německa. Ti se ujali vedení, které si po minutě od vyrovnávací trefy Čechů vzali zpět a již nepustili. Nakonec dokráčeli k vítězství 4:1. Poté čekali Finové, kteří prokázali svou sílu a uspěli 8:3, polovinu branek nasázeli až v poslední periodě, šest v přesilových hrách.

O další den později došlo na federální derby, které bylo vyrovnané a z šestigólové přestřelky po šedesáti minutách vítěz nevzešel. Češi přitom vedli již 3:1, nakonec podlehli 3:4 v prodloužení. Čtvrtým soupeřem byli domácí Švýcaři. Zásluhou plzeňského Sebastiána Maláta šli hosté do vedení, do konce druhé části ale soupeř dokázal vývoj souboje otočit na 2:1. V závěrečné periodě navíc přidal další tři trefy, dvě v samotném závěru, i on se tak radoval z vítězství.      

Kromě již zmiňovaného útočníka indiánů se modrobílá Akademie dočkala ještě jedné nominace. Daniel Malák je pevnou součástí obrany plzeňských juniorů, v šestadvaceti utkáních navíc přidal z pozice beka jedenáct bodů za pět branek a šesti asistencí. Ve statistice +/- má skvělou hodnotu +15. V reprezentaci do osmnácti let již letos stihl kulatých deset střetnutí.  

Daniel Malák
Dane, jak byste celkově turnaj zhodnotil?

Vůbec se nám od samého počátku až do konce nevydařil. Hráli jsme jak se říká "v křeči". Hodně nás zradily i zbytečné útočné fauly. 

Jak byste popsal jednotlivé zápasy?
První nás čekal duel s Němci, který se nám po mnoha našich vyloučení nepovedl a možná od toho se také odvíjel celý zbytek turnaje. Druhý zápas čekalo velmi dobře připravené Finsko, které nám dalo šest gólů z přesilových her. Poté jsme se Slováky vedli 3:1, ale po našich dalších zbytečných vyloučeních jsme prohráli v nájezdech 3:4. Prohraná derniéra se Švýcary již byla jen obrazem výsledku celého turnaje. 

V čem se třeba soupeři lišili?
Dnes už se mužstva až tak vzdáleně neliší. Všichni hráli hodně aktivní a konstruktivní hokej. 

Stihl jste si koncem roku vůbec nějak odpočinout?
Přes svátky jsem si moc odpočinout nestihl, ale Štědrý den jsem strávil s rodinou. 

Jaký máte nyní program v Plzni?
Po návratu mě čeká nabitý program. Liga se rozjede hned po novém roce na plné obrátky, kdy musíme ještě mimo normální zápasy stihnout odehrát dva již dříve odložené zápasy s Litvínovem a Chomutovem.

Dane, díky za rozhovor, ať se i nadále daří!

FOTO: Juniorský hokej